Čelične dame drže sve konce

Aleksandra Madžar
Čelične dame drže sve konce

Kroz istoriju filmske umjetnosti vladalo je nepisano pravilo da su glavni junaci priča o neustrašivim herojima na velikim ekranima i TV serijama uglavnom muškarci.

Odrastanje mnogih generacija obilježile su avanture Supermena, Betmena, Bananamena, a zatim i Ajronmena, Iksmena... ali danas je situacija nešto drugačija. Sve više žena pojavljuje se u ulogama superheroja. Vjerovatno su za to djelimično zaslužne popularne TV, serije kao što su "Očajne domaćice", "Seks i grad" i "Uvod u anatomiju", koje su već godinama planetarno popularne. Ali, za razliku od ovih, u kojima je akcenat bio na tipično ženskim pričama, u novim avanturama žene se pojavljuju u ulogama koje su dosad najčešće bile rezervisane za muškarce.

Udarni termini na televizijama

Već je svima postalo jasno da je nova sezona serija na američkoj televiziji u znaku superžena koje se suprotstavljaju mačizmu ne samo na zemlji, već i šire. Publika će dobiti priliku da vidi Hali Beri kao astronauta, Teu Leonim u ulozi državnog sekretara, a Šeron Stoun kao potpredsjednika. Ova činjenica dovodi do zaključka da se televizija potpuno emancipovala i oslobodila straha da žena bude glavni junak programa u udarnim terminima.

To se već desilo sa serijama "Dobra žena", "Most", "Otadžbina", "Završni udarac" i "Skandal", ali se taj trend, čini se, još više pojačao sa novom sezonom. U seriji "CSI: Sajber" - još jednoj verziji čuvene franšize o forenzičarima, glavni lik, šef istraživačke jedinice, prvi put je žena. Ulogu tumači Patriša Arket, TV veteran iz serije "Medijum". Ona je stručnjak za analizu ponašanja, zadužena je da istražuje sve zločine na internetu, od prevara do krađe identiteta. Sve je očiglednije da tehnologija, teren obično rezervisan za muškarce, postaje poprište kriminala skeniranog okom žene.

Mješavina trilera i naučne fantastike, serija "Proof" je priča o ljekaru čiji lik tumači Dženifer Bils. Ona pokušava da sazna šta se dešava poslije smrti.

Još jedna TV priča sa glavnim ženskim likom je policijsko-humoristička serija "The Mysteries of Laura", koja je zapravo adaptacija španske telenovele. Na male ekrane donijela je priču o ženi detektivu koja, pored profesionalnih obaveza, mora da se nosi sa dvoje nestašne djece, ali i sa razvodom. Ovaj lik dočarala je Debra Mesing, koju pamtimo iz popularnog sitkoma "Vil i Grejs". Riječ je o svojevrsnom "one njoman shonju" sa krimi-elementom.

Zamršene misije ženskih likova

Priča "Marvelove" serije "Agent Karter" smještena je u 1946. godinu i vrti se oko Pegi Karter, koja je bila saradnik Kapetana Amerike tokom Drugog svjetskog rata, a tumači je Hejli Atvel. Daleko realističnija, zamršenija i "prljavija" je misija "Odisi" u istoimenoj seriji, a ova uloga povjerena je Ani Fril. Ona je jedina preživjela u svojoj jedinici i jedina je koja zna da teroriste finansira velika američka korporacija. Spoljna politika, vođena iz Vašingtona, tema je serije "Madam Secretary", sa Teom Leoni u ulozi bivšeg savjetnika CIA, koji postaje državni sekretar.

Zaplet serije "State of Affaires" se, takođe, odvija u Bijeloj kući, na čijem se čelu nalazi žena predsjednik. Glavni junak ovog trilera je zapravo najbolji analitičar u CIA, a uloga je dodijeljena Ketrin Higl, bivšoj zvijezdi serije "Uvod u anatomiju". U domenu visoke politike je i serija "Agent X", gdje glavnu rolu ima Šeron Stoun, još jedna zvijezda holivudske "A liste" koja se ne libi da se pojavi na malom ekranu. Seksepilna glumica je poslije dugo nagovaranja prihvatila ono što će vjerovatno biti njena prva glavna televizijska uloga. Stounova, koja je gostovala u u "Doktoru Huffu", "Pravdi za sve" i "Zakonu i redu" biće u TNT-ovom pilotu radnog naziva "Agent X" prvi američki potpredsjednik Natalie Maccabee. Žena koju glumi u početku se boji da će joj mjesto biti samo "ukrasno", ali brzo saznaje da uz njega ide i velika tajna: njena dužnost je da štiti ustav u vrijeme velike krize uz pomoć svog šefa osoblja i tajnog operativca kodnog imena "Agent X". Scenario piše W. Blake Herron, koji je napisao i filmski serijal "Bornov identitet", pa se publika nada uzbudljivim zapletima.

Nezaobilazna je i advokatsko-humoristička serija "Bad Juge" u kojoj Kejt Volš igra sudiju, čiji je život više nego haotičan. Autor brojnih hit serija "Uvod u anatomiju", "Privatna praksa" i "Skandal" Šonda Rajms vraća se djelom "How to Get Away Murder ", čija je radnja smještena u sudnicu, a glavna glumica je Vajola Dejvis, u ulozi strogog profesora prava. "Mission Control" je komedija koja nas vraća u šezdesete. Kristen Riter je svemirski inženjer i mora da se izbori za svoje mjesto u poslu u kojem dominiraju muškarci. TV priča koja gledaoce vodi u budućnost svakako je "Extant", a glavna glumica je Hali Beri u ulozi astronauta. Po povratku na zemlju, poslije višemjesečne misije u svemiru, ona saznaje da je trudna. Producent ovog ostvarenja je slavni Stiven Spilberg, a serija prepliće naučnu fantastiku i doživljaje u vezi sa materinstvom. Tako žene konačno osvajaju i kosmos, u moru bitaka koje su dobile na malim ekranima.

Mišljenje domaćih glumica

Na sve veću zastupljenost žena u TV serijama osvrnula se i glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Svjetlana Andrić.

- Zašto žene u serijama? Zato što ih žene gledaju. Ne vidim tu nikakav spektakularan pomak, osim da su više zastupljene, ali sumnjam da su jednako kao muškarci plaćene. Ne bih se složila da je to neki veliki korak prema ravnopravnosti. Da biste kao žena bili ravnopravni, nije vam potreban zakon već muškarac koji će to prihvatiti. U realnosti stvari se jako sporo kreću. Da li mi to jednostavno ne razumijemo ili ne želimo - zapitala se Andrićeva.

Rođendan serije "Seks i grad"

Kultna serija "Seks i grad", koja je zaludjela žensku, a djelimično i mušku populaciju, izazvala je brojne polemike. Otkrila je i nove aspekte muško-ženskih odnosa, a iako je ove godine proslavila 16. rođendan, njena popularnost nije se smanjila. Glumice Sara Džesika Parker, Kristin Dejvis, Sintija Nikson i Kim Katral uz fotografije Keri, Mirande, Šarlot i Samante na društvenim mrežama zahvalile su se na ogromnoj podršci i ljubavi koju dobijaju od fanova. Serija ima ukupno šest sezona, poslije čega su snimljena i dva filma, a u posljednje vrijeme počelo je da se spekuliše i o trećem nastavku.

"Očajne domaćice"

Autor serije "Očajne domaćice", čije je emitovanje počelo 2004. godine na američkoj mreži ABC, je Mark Čeri. Priča o životu šest domaćica iz predgrađa izmišljenog gradića Fervjua u izmišljenoj američkoj državi Igl osvojila je simpatije žena širom svijeta. Serija nije striktno žanrovski definisana, pošto kombinuje elemente misterije, drame i komedije. Brzo je postigla veliku popularnost, a termin "očajne domaćice" postao je svojevrstan fenomen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana