Carigrad - spoj istoka i zapada

Jelena Bjelica
Carigrad - spoj istoka i zapada

Carigrad, grad koji leži na dva kontinenta, u svakom je smislu spoj istoka i zapada, Evrope i Azije, a sa svojom raskošnom kulturnom zaostavštinom nikada ne prestaje da oduševljava.

Zapadni dio je u Evropi, dok je istočni u Aziji. Uobličile su ga četiri snažne civilizacije: grčka, rimska, vizantijska i osmanlijska, čiji su ostaci i danas vidljivi na svakom koraku.

Kroz istoriju je nosio različita imena: Vizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Carigrad i Istanbul.

Carigrad je najveći grad u Turskoj i njen kulturni i privredni centar.

DANAS JE CARIGRAD VELEGRAD sa više od 13 miliona stanovnika koji žive i rade na dva kontinenta. Moderni Trg Taksim ili naselja Bejoglu i Osmanbej će učiniti da se osjećate kao u bilo kojoj svjetskoj metropoli, dok ćete se šetajući Sultanahmet trgom neizbježno vratiti nekoliko stotina ili čak hiljada godina unazad.

Evropski dio grada turistima je najinteresantniji i nalazi se na takozvanom "Zlatnom rogu", rtu koji se pruža u Bosforu.

Neizostavno je tokom boravka u Carigradu obići njegove sjajne znamenitosti, a u prvom redu Aja Sofiju - nekada najveću crkvu na svijetu, kasnije džamiju, a danas muzej, kao i Plavu džamiju - spektakularno remek-djelo nastalo u vrijeme vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog.

TU JE I TOPKAPI PALATA, nekadašnja rezidencija turskih sultana, danas pretvorena u jedinstveni orijentalni muzej.

Kapali čaršija je čuvena šoping zona grada sa bezbrojnim buticima, zlatarama, prodavnicama suvenira, kože i slično. Najstariji i najveći zatvoreni bazar na svijetu, poznat i kao Grand Bazar, jedan je od najprimamljivijih atrakcija Carigrada. Sastoji se od 65 krivudajućih ulica sa više od 4.000 prodavnica, hamama, čajanki, džamija i fontana.

Rumeli Hisar je velika tvrđava sagrađena 1452. od strane Sultana Mehmeta II i nalazi se odmah kraj Bosfora. Danas služi kao muzej, a često se na njoj održavaju brojni muzički festivali.

U Carigradu se nalazi i Galata most, jedinstveni pokretni most na Bosforu.

NOVO I STARO, Orijent i Evropa, islam i hrišćanstvo - nigdje ih nećete naći ovako isprepletene i neraskidivo povezane kao u Carigradu. To je grad u kojem ćete svakako imati šta da vidite i u kome ćete da uživate u bezbrojnim okusima, mirisima i bojama. Ravnodušni svakako nećete ostati.

Istorija

Carigrad je nekadašnja prestonica triju velikih carstava - Rimskog (330 - 395), Vizantijskog (395-1453) i Otomanskog (1453-1923). Povoljan položaj grada između Evrope i Azije bio je veoma važan za razvoj trgovine i kulture. Zbog važnog strateškog položaja Carigrad je kontrolisao puteve između Azije i Evrope. Kao glavni grad Vizantije, bio je najveći grad u Evropi. Carigrad je 1453. godine postao treća prestonica Osmanskog carstva. Poslije osnivanja Republike Turske 1923. godine glavni grad premješten je iz Carigrada u Ankaru. Službeno ime grada promijenjeno je iz Konstantinopolj u Istanbul.

USLUGA                                                   CIJENA      

Tri noćenja sa autobuskim prevozom        od 200 KM

Povratna avionska karta  (iz Sarajeva)    od 350 KM

Pizza                                                       od  15 KM

Riba u hljebu                                           od   4 KM

Burek sa jogurtom                                     od   5 KM

Kafa i čaj                                                od  2 KM

Karta za gradski prevoz                           od 1,5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana