Burka prevršila svaku mjeru

Glas Srpske
Burka prevršila svaku mjeru

Odnos prema islamskoj kulturi u Evropi je različit od zemlje do zemlje, ali je svima zajednička strepnja da među muslimanima ne zaživi paralelno, šerijatsko pravo.

Takođe, evidentan problem predstavlja činjenica da se brojni običaji sa Bliskog istoka sve više praktikuju širom Evrope, ali da se tom "životnom stilu" priklanjaju mladi muslimani koji su rođeni u Evropi i čiji roditelji nisu imali kontakt sa ekstremnim islamom.

Pitanje prihvatanja drugih kultura, običaja i obilježja, na primjer u Njemačkoj se, kao i u većini evropskih zemalja, redukovao na pitanje: treba li uvesti zabranu nošenja burke ili ne?

Slučaj jedne službenice marokanskog porijekla, zaposlene u gradskoj upravi u Frankfurtu, koja je poslije porodiljskog odsustva riješila da na posao nosi burku, zatekao je Nijemce nespremnim. Savezni zakon, koji bi regulisao ovu problematiku, ne postoji.

Pokrajina Hesen, gdje se slučaj dogodio, po hitnom postupku je donijela zakon o zabrani burke u biroima i javnim službama, a neke pokrajine su taman planirale da krenu istim putem, kad je pomenuta službenica dala otkaz i strasti su se naprasno smirile.

Iako po jednoj anketi "Fajnenšel tajmsa" 50 odsto Nijemaca podržava ideju o zabrani nošenja burke, zvanična politika u zemlji je u tom pogledu još uvijek mnogo liberalnija u odnosu na Francuze i Belgijance.

Na njemačkim ulicama se mogu vidjeti žene koje nose burku ili nikab, doduše veoma rijetko, u školama muslimanske djevojčice mogu da nose marame, ne moraju da idu na nastavu fizičkog ili na ekskurzije...

S druge strane, u Francuskoj će od 12. aprila ove godine stupiti na snagu zakon kojim se zabranjuje građanima da pokrivaju lice u državnim ustanovama kao i na mjestima koja su pod javnom upravom. Oni koji prekrše zakon mogu da budu kažnjeni sa 150 evra ili obavezni da pohađaju "građansku obuku".

Iako se to ne kaže izričito, jasno je da je riječ o zakonu čiji je cilj zabrana takozvane burke, islamske ženske odjeće koja pokriva cijelo tijelo i lice. Zato se u tekstu zakona nalazi i odrednica da se mnogo strože kažnjava onaj ko iz "polnih razloga" obavezuje "građanina Francuske" da pokriva lice.

Ukoliko se na pokrivanje obavezuje odrasla žena, kazna za "naredbodavca" koji je obično muž ili član uže porodice - iznosiće 30.000 evra, a ukoliko je "žrtva" zabrane maloljetna osoba - kazna je dvostruka.

Francuska je zapadnoevropska zemlja sa najvećim brojem muslimana koji uglavnom potiču iz bivših kolonijalnih teritorija u sjevernoj u srednjoj Africi. Takozvana burka, međutim, potiče iz Avganistana i ulazi takoreći u modu u siromašnim emigrantskim kvartovima oko francuskih gradova počev od 2009. godine.

Ono što buni sociologe to je da ova vrsta ultraislamskog oblačenja zapravo nije dospjela sa strancima u Francusku već je usvaja druga ili treća generacija imigranata, najčešće stranog porijekla iz muslimanskih zemalja, iako njihovi roditelji nikada sa ovakvom tradicijom nisu imali veze.

U Velikoj Britaniji situacija je, po svim znacima, prevršila svaku mjeru, pa je prošlog mjeseca čak i premijer Dejvid Kameron izgovorio javno "sablasne" riječi da se "multikulturalizam" na Ostrvu pokazao kao "neuspio projekat". Drugim riječima, da bi etnički gosti u Britaniji morali od sada da način života prilagođavaju "britanskim vrijednostima".

Više od 61 odsto Britanaca ne žele da imaju posla sa eventualno "zabrađenom" policajkom na ulici; njih 54 odsto ne bi "podnosili" da im se na TV ekranima pojavljuje voditeljka sa "nikabom", dok 32 odsto kaže da im to ne bi smetalo.

Evropski islam

Da je riječ o specifičnom "evropskom islamu" koji je nešto sasvim novo, a ne "uvezeno" sa strane, govori i činjenica da ovi mladi ljudi sa bradama i pokrivenim ženama najčešće imaju francusko državljanstvo, jer su rođeni u Francuskoj.

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana