Brisel - grad piva i čokolade

Jelena Bjelica
Brisel - grad piva i čokolade

Brisel je glavni i najveći grad Belgije i nezvanični glavni grad Evropske unije. Sjedište je dvije od tri centralne institucije Evropske unije - Evropske komisije i Savjeta EU.

GRAD MOŽE DA se, za razliku od, na primjer, Pariza, Londona ili Beča obiđe relativno brzo, odnosno za dva dana.

Tura bi trebalo da počne na velikom, prekrasnom trgu Grand Place, odnosno Grote Markt, kako ga Flamanci zovu. Očuvane stare barokne zgrade, kojima dominira zgrada gradske skupštine, Kuća labudova, u kojoj je jedno vrijeme živio i Viktor Igo, kao i mnogobrojne autentične kafane, čine ovaj trg jednim od najljepših u Evropi.

Od tog trga širi se mreža pješačkih uličica, koje povezuju sve značajnije znamenitosti ovog grada.

TU JE I KATEDRALA Svetog Mihaila, kao i trgovi Mali i Veliki Sablon, odakle se pješice može popeti do impozantne zgrade Palate pravde. Od Palate pravde, ulicom Rue de Regence stići ćete, poslije par minuta hoda, do Kraljevske palate i Muzeja lijepih umjetnosti. Odatle, ulicom Balliard, stižete u Evropski kvart - centar EU - gdje ćete vidjeti na šta se troše pare poreskih obveznika zemalja članica EU.

Impozantne moderne zgrade u stilu beton-čelik-staklo pružaju se na sve strane, a svakako vrijedne pažnje su zgrada Evropskog parlamenta, kao i četvorokrilna Barladžmont palata - zgrada Evropske komisije.

BRISEL IMA ODLIČAN javni prevoz, grad povezuju tri metro linije, kao i brojni tramvaji i autobusi.

Belgija ima preko 1.000 vrsta piva, a u nekim gradovima skoro svaka ulica ima svoju sopstvenu mini-fabriku piva, pa je tako i u Briselu.

Osim piva neizostavni ovdašnji specijalitet je i čokolada. U Briselu se mogu naći velike prodavnice smeđeg slatkiša, kojem čak ni dame na rigoroznim dijetama jednostavno ne mogu da odole. Miris melase i kakaa koji se širi iz tih radnji, kao i njihovi raskošni izlozi jednostavno vas tjeraju da svratite i kupite makar jednu kutiju pralina.

Iako prije posjete Briselu treba dobro da napunite novčanik, ovaj grad neće vas ostaviti ravnodušnim.

Istorija

Naziv Brisela dolazi iz staroholandske složenice Bruocsella, gdje riječ "bruoc" znači močvara, a riječ "sella" dom, pa je doslovni prevod imena grada "dom u močvari".

U 11. vijeku grad je dobio svoje prve zidine. Zbog ubrzanog širenja grada, između 1356. i 1383. godine podignute su druge briselske zidine. Danas su ove zidine zamijenjene mrežom ulica u centru grada. Brisel je poslije Drugog svjetskog rata doživio procvat, pogotovo šezdesetih godina prošlog vijeka. U to vrijeme je još više porasla međunarodna važnost grada i on je praktično postao glavni grad Evrope.

**********

Usluga                                             Cijena

Noćenje u hotelu                      od 100 KM

Pica                                        od 20 KM

Sendvič                                   od 6 KM

Kafa                                        od 5 KM

Karta za  javni prevoz              od 3,5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana