Bratislava - kulturni centar

Sandra Miletić
Bratislava - kulturni centar

Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke, a oduvijek je bila jedan od kulturnih centara Evrope. Kao centar viševjekovne kulture Bratislava obiluje brojnim kulturno-istorijskim građevinama, koje su uglavnom smještene u starom dijelu grada.

BRATISLAVA JE DUNAVOM podijeljena na dva dijela, industrijski i gradski dio. Ta dva dijela spojena su mnoštvom mostova.

Stari dio grada nije velik, pa se lako i brzo obiđe. U gradskom dijelu se nalazi dvorac pored kojeg je smješten parlament (Narodna Rada, zgrada koja je izgrađena od bračkog kamena), potom rezidencija predsjednika države, te centar starog grada, blizu kojeg su koncertna sala i operska kuća.

Dvorac Bratislavski hrad se nalazi 100 metara iznad Dunava, a svoj današnji izgled dobio je u 1. vijeku. Njegova sjeverozapadna kula naziva se i Draguljna kula, jer je čuvala kraljevske dragulje gotovo dva vijeka. Dvorac je jedno od rijetkih mjesta odakle se vide tri države: Austrija, za lijepog vremena Mađarska i naravno Slovačka. Bunar u dvorištu tvrđave dubok je 85 metara i nekada je bio jedini izvor pitke vode u tvrđavi.

KATEDRALA SVETOGA MARTINA je iz 14. vijeka i najistaknutija je gotička građevina u Bratislavi. To je crkva u kojoj je okrunjeno najmanje devet mađarskih kraljeva i osam kraljica, uključujući i Mariju Tereziju, a put kojim su prolazili označen je zlatnim krunama postavljenim uokolo.

Katedrala i okolne zgrade, međutim propadaju zbog jakih vibracija s Novog mosta i Staronamestske.

Obavezno treba vidjeti i Mihaelov toranj, jedinu preživjelu osmatračnicu iz odbrambenog sistema grada, a ako ste u prilici, posjetite i Muzej apotekarstva, kapelicu Svete Katarine, Gradsku galeriju, Slovačku narodnu galeriju, Grasalkovičevu palatu....

Posjetite i Glavni trg, u čijem se centru nalazi Rolandova fontana, izgrađena 1572. godine.

OBAVEZNO TREBA VIDJETI i Novi most, bivši Most Slovačkog narodnog ustanka, na kojem se nalazi NLO restoran na visini od 84 metra, a do njega se dolazi liftom.

Bratislava nudi i velike mogućnosti za noćni život. Ulice oko Mihaelovog tornja i Hviezdoslavova trga prepune su barova, kao što su "Havana" ili "People's i Mendusa". Tu su još i brojni restorani i pabovi, poput "The Dublinera", a u Cintorinskoj ulici se nalazi "Sparx", veliki klub u bivšoj fabrici piva u kojem možete probati kako lokalna piva, tako i ona češka.

Istorija

Prvi pisani pomen grada (Brezalauspurc ili Preslavaspurc) nađen je u Salcburškim analima, u kojima se spominje bitka između Bavaraca i Ugara, koja se odvijala ispred Bratislavskog dvorca 907. godine. Iako je dvorac najvjerovatnije nazvan po Predslavu, sinu moravskog kralja Svatopluka I, naziv Brezalauspurc doslovno znači Braslavov dvorac. U srednjem vijeku grad je bio poznat kao Prsburg na njemačkom, iz kojeg je proizašao slovački naziv Prešporok, te Pozsoni na mađarskom, iz kojeg je proizašao hrvatski naziv Požun. Latinski naziv za grad je Posonijum, koji je dobijen iz mađarskog imena grada. Današnji naziv Bratislava najvjerovatnije potiče iz 1837. godine.

Usluga                                                                              Cijena

Smještaj u hotelu (noćenje sa doručkom)              od 70 KM

Siti kard za jedan dan (popusti na 60 mjesta)   od 20 KM

Autobuska karta (za 15 minutnu vožnju)                  od 1,5 KM

Taksi (po kilometru)                                                  od 0,8 KM

Ručak                                                                               od 5 KM

U slučaju da pada kiša nemoguće je obići grad

Velika poskupljenja u vrijeme praznika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana