Branko Zrno:: Bjekstvo teroriste mrlja na bezbjednosnom sistemu BiH

Željka Domazet
Branko Zrno:: Bjekstvo teroriste mrlja na bezbjednosnom sistemu BiH

Nema sumnje da zbog činjenice da iz zatvora u BiH mogu pobjeći najozloglašeniji teroristi, bezbjednosni sistem u BiH nije dobar. Još gore od toga je imidž koji samo na temelju ovog slučaja stičemo u svijetu i koji nikome ne služi na čast. To je negativna poruka koja je iz BiH poslata u svijet.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Branko Zrno i dodao da se ne bi smjelo dešavati da "iz zatvora bježe teroristi kada im padne na pamet, jer to ostavlja mrlju na cjelokupan bezbjednosni sistem BiH".

* GLAS: Koliko će se činjenica da je jedan od važnih resora, kao što je Ministarstvo bezbjednosti, ostao bez ministra odraziti na obaveze koje BiH treba da ispuni na svom evroatlantskom putu?

ZRNO: Institucija ne stoji na jednom čovjeku, ali jedan čovjek može dosta da učini da imidž institucije ne bude na onom nivou na kakvom bi trebalo da bude. U svakoj instituciji postoje zamjenici koji apsolutno mogu da zamijene prvog čovjeka i smatram da vršilac dužnosti ministra bezbjednosti Mijo Krešić ima kapaciteta da zamijeni prvog čovjeka, koji je smijenjen. Svaka institucija je jedan organizam. Problem koji je Ministarstvo bezbjednosti imalo sa dosadašnjim ministrom Tarikom Sadovićem je upravo nesaradnja i neaktiviranje svih unutrašnjih potencijala Ministarstva. Nikada nije problem u jednom čovjeku nego koliko taj čovjek funkcioniše kao dio sistema i dio institucije. Mislim da činjenica da je Ministarstvo bezbjednosti ostalo bez prvog čovjeka ne bi trebalo da ima nikakvih posljedica. Nije prvi put da se smjenjuju ministri i smjena ne bi trebalo da se odrazi na rad ministarstva. Pitanje je da li institucija funkcioniše ili ne, a jedan pojedinac ne treba da znači previše.

* GLAS: Koliko je Ministarstvo bezbjednosti funkcionisalo na način kako se od njega očekivalo kada se ima u vidu činjenica da je upravo na ovoj instituciji veliki dio obaveza kada je riječ o evropskom putu BiH?

ZRNO: O tome je dosta rečeno i sama činjenica da je smijenjen, i to na zahtjev stranke u čijem je rukovodstvu bio, dovoljno govori sama za sebe. Kada se imaju u vidu obaveze koje su pred BiH na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji, odnosno put BiH na bijelu šengen listu, Ministarstvo bezbjednosti ima najveću odgovornost i posao. Sve te obaveze Ministarstvo bezbjednosti stavljaju u žižu interesovanja i unutar BiH i EU.

* GLAS: Stranka demokratske akcije je za Sadovićevog nasljednika predložila Sadika Ahmetovića. Kako to komentarišete?

ZRNO: Ne bih govorio o pojedinačnom kapacitetu nijednog čovjeka, pa ni Sadika Ahmetovića. Prioritetno je da onaj ko dođe poštuje Ustav BiH i nadležnosti koje ovo ministarstvo ima. Dobro je takođe što Ahmetović dolazi sa prostora Republike Srpske, čime se prekidaju repovi o kojima bismo polemisali i samim tim otežali kompletnu situaciju. Ni u jednoj instituciji nije problem čelnog čovjeka, pa makar se govorilo i o čelnom čovjeku ove vrlo važne institucije. Problem je da li će ona funkcionisati kao sistem. Ukoliko Ahmetović smatra da nešto može uraditi sam, u startu je osuđen na neuspjeh, jer sam ne može uraditi ništa. Glavno pitanje je kako će se on postaviti u tom sistemu i na mjestu institucije koju će, ukoliko bude izabran, voditi. Od njegovog stava, da li će poštovati ustavni sistem BiH i da li će Ministarstvo funkcionisati kao uvezani sistem različitih bezbjednosnih agencija, zavisiće i funkcionisanje ove institucije.

* GLAS: Šta po ocjeni Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost najviše opterećuje bezbjednosni sistem u BiH?

ZRNO:  Najviše ga opterećuju pojedini slučajevi i smatram da nije riječ o problemu koji je trajan. Svaki pojedinačni slučaj u dobroj mjeri može da optereti bezbjednosni sistem u BiH. U prvom redu to je neuvezanost sistema. Tu prije svega mislim na "slučaj SIPA" i ocjene da u ovoj agenciji ima paralelizama, zatim odnos SIPA, Granične policije, Kancelarije za odnose sa strancima i Ministarstva. Međuagencijska saradnja nije na nivou na kakvom bi trebalo da bude i uvezanost sa Ministarstvom bezbjednosti je takođe bila ispod nivoa koji se očekivao. Naravno, govorim samo o državnom nivou, dok saradnja bezbjednosnih agencija sa nivoa BiH i onih koje djeluju u entitetima takođe nije zadovoljavajuća.

* GLAS: U žiži interesovanja javnosti je i nedavno bjekstvo Karaja Kamela bin Alija iz zeničkog zatvora. Iz zatvora je pobjegao desetak dana prije nego što je za njim raspisana potjernica. Kako komentarišete tu činjenicu?

ZRNO: Činjenica da ovaj opasni kriminalac i terorista koristi 16 imena, trebalo je da bude upozorenje zatvorskim službama Zenice da nikakav godišnji odmor ili izlazak iz zatvora ne dolaze u obzir. Čudno je i sramotno da je takav terorista mogao izaći i pobjeći iz zeničke kaznionice. To nije sramota samo za zenički zatvor i rukovodstvo te institucije, nego to ostavlja mrlju na ukupan bezbjednosni sistem u BiH. Na temelju onoga što je ranije činio i na temelju onoga zbog čega je suđen, on je objektivna opasnost za bezbjednosni sistem ne samo BiH, nego kompletnog regiona i šire. Takve ocjene su izrečene od bitnih međunarodnih bezbjednosnih institucija.

* GLAS: Da li bi zbog činjenice da je potjernica raspisana tek poslije desetak dana otkako se nije vratio u zenički zatvor, neko trebalo da snosi konsekvence?

ZRNO: Tome su vjerovatno razlog turbulentna zbivanja u Ministarstvu bezbjednosti. Potjernica se morala pojaviti istog dana, bez obzira na to da li se taj terorista nalazi na prostoru BiH ili ne. Svakako bi u cijelom tom lancu moralo da se utvrdi ko je odgovoran što je potjernica sa toliko zakašnjenja proslijeđena Interpolu u Lionu.

* GLAS: Da bi slika BiH u svijetu bila bolja, šta bi po Vašoj ocjeni trebalo prioritetno uraditi?

ZRNO: U prvom redu ne bi se smjelo dešavati da nam iz zatvora mogu bježati teroristi gotovo kada im padne na pamet. To nijedna ozbiljna zemlja sebi ne bi smjela dopustiti. To je čovjek koji je osuđen za terorizam i morao je biti u izolovanom i dobro obezbijeđenom prostoru, na nivou opasnosti kakvu takvi ljudi imaju kada je bezbjednost u pitanju. Oni su bez sumnje opasnost ne samo za BiH, nego za svaki prostor na kome se mogu pojaviti.

Hapšenje narko-dilera

* GLAS: Prema Vašoj ocjeni, kakva je danas bezbjednosna situacija u BiH?

ZRNO: Sa stanovišta komisije, naša bezbjednosna situacija svakako ima određenih opterećenja i različitih procjena i ocjena, počevši od ocjene Stejt departmenta pa nadalje. Postoje određene stvari koje opterećuju bezbjednosnu situaciju u BiH, ali vjerujem da agencije koje funkcionišu na nivou BiH, od entitetskih, pa do državnih, ipak garantuju dobru bezbjednost u BiH. Da bezbjednosni sistem funkcioniše, dokazuje i nedavni izvještaj o hapšenju narko-dilera koji su zajedno izvele bezbjednosne strukture Republike Srpske i Hrvatske, kao i određene policijske strukture u kantonima. To je dobar primjer regionalne saradnje na polju borbe protiv narko-mafije i to je dokaz da su to agencije koje dobro sarađuju i imaju rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana