Branko Radun: Pobjeda Zukorlića i Cerića mina sa odloženim dejstvom

Sandra Miletić
Branko Radun: Pobjeda Zukorlića i Cerića mina sa odloženim dejstvom

Ako bi u Islamskoj zajednici Srbije pobedila struja muftije Muamera Zukorlića, Srbija bi se suočila sa situacijom koja bi mogla da dovede do potpune destabilizacije odnosa, pre svega u raškoj oblasti, a to bi lančano uticalo i na region.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" politički analitičar i istoričar Branko Radun.

- Moglo bi se očekivati, ako ta struja pobedi, da u idućem periodu imamo različite konflikte. Mislim da bi i za Srbe i za Bošnjake bilo najbolje da pobedi ona tolerantna, miroljubiva struja u IZ, a ne ova ratoborna, ratno-huškačka i agresivna i na momente antisrpska struja koja zapravo generiše i sukobe i konflikte u regionu - istakao je Radun.

Naglasio je da je Srbija pod velikim pritiskom ne samo da toleriše ponašanje muftije Zukorlića, već i da mu dopusti da on postane muslimanski lider.

* GLAS: Kako komentarišete to da u procesu pomirenja Islamske zajednice u Srbiji glavnu riječ vodi politika?

RADUN: Veoma je česta situacija da se politika meša u verske poslove i odnose unutar verskih zajednica, ali ovako direktno, javno i transparentno mešanje politike je skandalozno. Nedopustivo je da u određenom društvu koje naglašava odvojenost vere i politike imamo ne samo mešanje, nego i direktno nametanje rešenja za krizu unutar jedne verske zajednice, u ovom slučaju IZ Srbije.

* GLAS: Koliko su opasni pokušaji Ankare i Sarajeva da ustoliče nekog iz manjinske struje Muamera Zukorlića i njihovo direktno uplitanje u vjerska pitanja u Srbiji?

RADUN: To je opet drugi problem koji otežava prvi. U ovom slučaju su se umešali Turska i Sarajevo, koji pokušavaju da dovedu svoju "struju" na vlast unutar IZ Srbije i to je izuzetno negativna stvar i za IZ u Srbiji i za Srbiju, zato što bi to dovelo u dominantnu poziciju Zukorlićevu struju, koja je kudikamo radikalnija, ekstremnija i netolerantnija, za razliku od struje reisa Adema Zilkića koja je za suživot, toleranciju i za bolji odnos između Srba i Bošnjaka. Mešanje Turske komplikuje stvari, s obzirom na to da nije blagonaklona prema Srbiji, niti dobronamerna prema RS. Turska lobira za sarajevsko rešenje koje nameće unitarizaciju BiH. Time se destabilizuju i Srbija i RS, tako da tursko mešanje i mešetarenje ne samo da šteti srpskim interesima, već je loše i po stabilnost regiona. Njihovo mešanje u unutrašnje poslove Srbije, odnosno u odnose unutar jedne verske zajednice u Srbiji, štetno je i veoma loše. Po pravilu, to dovodi do loših odnosa između pravoslavaca i muslimana.

* GLAS: Kako bi, prema Vašem mišljenju, vlasti Srbije trebalo da se postave? Kako komentarišete odbijanje Borisa Tadića i Vuka Jeremića da daju saglasnost da se potpiše sporazum koji je u Beograd donio turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu?

RADUN: Tu nije potreban nikakav sporazum jer postoji legalna i većinska IZ sa reisom Zilkićem na čelu. Postojeću organizaciju IZ Srbije možete da uništite samo na nelegalan način i pritiskom, a to je ne samo mešanje u unutrašnje stvari IZ već rušenje postojećeg poretka. Zukorlićeva manjinska struja želi da preuzme kontrolu nad IZ Srbije uz pomoć Turske, Sarajeva, pa i SAD, čime bi se izvršio još jedan pritisak na Srbiju. Ponašanje države u vezi sa ovim slučajem je prilično neadekvatno i konfuzno. Ne bi trebalo prihvatiti ni pod kojim uslovima neko mešanje sa strane, naročito onih koji nisu dobronamerni prema Srbiji i srpskom narodu. Naša vlast je tu nešto radila, pojavila se vest da će predsednik potpisati sporazum, onda je to demantovano, pa nije ni jasno šta će to zapravo biti ili neće biti potpisano. Nije toliko bitan potpis u ovoj priči, nego to u kojoj meri će to razbijanje postojeće legalne IZ biti tolerisano i podržano od same vlasti u Beogradu. Nije dovoljno da vlast u Beogradu samo kaže da neće potpisati, već treba da, pre svega, podrži legalno izabranu IZ Srbije koja je istovremeno i konstruktivna i lojalna državi Srbiji, za razliku od Zukorlićeve struje koja deluje prilično revolucionarno i veoma često se ponaša kao da za njih činjenica da žive u Srbiji nije realnost i kao da to nije njihova zemlja. Tu zapravo imamo problem sukoba dve vrste islama - tradicionalnog i konzervativnog, koji već dugo vremena manje-više živi sa svojim komšijama katolicima i pravoslavcima u dobrim odnosima i radikalnog, revolucionarnog, buntovničkog i ekstremističkog islama. To drugo je islamsko učenje Zukorlića, vehabija i drugih raznih struja unutar islama koje zajednički deluju i podrivaju IZ Srbije iznutra i konfrontiraju se sa nemuslimanskim stanovništvom. Taj revolucionarni islam je izuzetno opasan i ako bi Zukorlićeva struja pobedila, Srbija bi se suočila sa situacijom koja bi mogla da dovede do potpune destabilizacije odnosa, pre svega u raškoj oblasti, a to bi lančano uticalo i na region. Moglo bi se očekivati, ako ta struja pobedi, da u idućem periodu imamo različite konflikte. Mislim da bi i za Srbe i za Bošnjake bilo najbolje da pobedi tolerantna i miroljubiva struja u IZ Srbije, a ne ratoborna, ratno-huškačka i agresivna i na momente antisrpska struja koja zapravo generiše sukobe i konflikte u regionu.

* GLAS: Šta bi Srbiji donijela eliminacija Adema Zilkića, koja se čini vrlo izvjesnom?

RADUN: Srbija je tu pod velikim pritiskom, ne samo da toleriše ponašanje Zukorlića, već i da mu dopusti da on postane muslimanski lider, ne samo u Srbiji, već u perspektivi u regionu. Pre izbijanja ove krize delovalo je da će to da prođe pod tim pritiskom, ali izgleda da je vlast u Beogradu shvatila da to isto može da dovede i do njihove odgovornosti za događaje koji mogu da ugroze mir i stabilnost u Srbiji i u regionu, pa su pokušali da to zaustave, iako je to već otišlo predaleko. Prema mom mišljenju, jedino rešenje je da stvari ostanu u legalnim okvirima, a to znači da na čelu IZ Srbije ostane Zilkić. Svako drugo rešenje je nepravedno i nelegalno i štetno po Srbiju i stabilnost regiona.

* GLAS: Da li je pozivanje na jedinstvo IZ Srbije zapravo paravan za pobjedu Zukorlića?

RADUN: Naravno da jeste. Poziva se na jedinstvo i pomirenje, s tim da Zilkić odstupi, a da većinu u tom nekom odboru koji bi kontrolisao promene unutar IZ i njeno objedinjavanje čine oni koji su naklonjeni Zukorliću. Tu bi jedan glas pripadao Sarajevu, jedan nekome iz Turske, dok bi po dva imale struje Zilkića i Zukorlića. To znači da bismo imali situaciju četiri prema dva u korist Zukorlića i čak i da on ne bude formalno na čelu IZ Srbije, sigurno bi bio njegov čovek. To je paravan za dovođenje na vlast Zukorlića, koji je do sada svojim izjavama i delovanjem samo uznemiravao ljude, pre svega u raškoj oblasti, ali i u Srbiji i regionu. Mislim da iza njega stoji ozbiljna strategija sila koje žele na taj način da ojačaju svoj uticaj na neke događaje i procese u Srbiji i BiH. Tu važnu ulogu igra reis Mustafa Cerić, koji stoji iza Zukorlića.

* GLAS: Da li bi u takvom raspletu reis Cerić postao još uticajniji?

RADUN: Sigurno je da bi. On i Zukorlić bi bili nametnuti većinskoj muslimanskoj struji u Srbiji koja nije za radikalnu konfrontaciju, huškački stil i konflikte. Jednostavno bi im bili servirani kao lideri. Bošnjaci u BiH trenutno nemaju autoritet u svojim političkim vođama i u nedostatku jakog političkog vođe moguće je da se Cerić i Zukorlić nametnu ne samo kao verski lideri, nego u nekom smislu i kao politički. Ne samo da reis Cerić postaje uticajniji u IZ, već postaje politički faktor zajedno sa Zukorlićem.

* GLAS: Koliko bi bilo opasno za stabilnost u Srbiji i regionu ako bi takvu moć dobili Cerić i Zukorlić?

RADUN: To bi, prema mom mišljenju, bilo izuzetno opasno, jer bi na čelo IZ došli radikalno nastrojeni verski lideri koji žele konflikte. To vodi u sukobe sa drugim narodima u regionu. Mislim da će taj plan Turske, ako bude realizovan, biti jedna mina sa odloženim dejstvom koja može u budućnosti da napravi velike probleme i Bošnjacima i Srbima, ali i drugima u regionu.

* GLAS: U Sandžaku se spekuliše da je Cerić u priču sa Turskom ušao vjerujući da bi mu uspješno posredovanje u objedinjavanju IZ u Srbiji moglo donijeti mjesto budućeg reisa IZ u Evropi. Koliko je to realno?

RADUN: Spekulacije ne moraju da budu tačne, ali tu sigurno nečega ima. Mislim da to na kraju krajeva i nije bitno, već je značajnije to što se preko Cerića i Zukorlića turska politika meša u odnose među narodima i verama u Srbiji i BiH. Uvek je opasno kada se neko sa strane, ko nema dobre namere, nametne i meša u unutrašnje odnose. To može da izazove konflikte, a može da ucenjuje vaše vlasti i traži neke ustupke preteći destabilizacijom. U tom kontekstu je manje bitno da li će Cerić biti, da ga tako nazovem, "evropski reis" ili ne, već to da su oni u veoma bliskoj i operativnoj vezi, da sarađuju i da sprovode planove centara moći o nekim većim promenama na Balkanu koje nisu dobre ni za Bošnjake ni za druge narode.

Problem sa liderima

- Problem je to što su se Bošnjacima uvek nametali lideri koji zapravo nisu želeli dobre odnose sa Srbima i tragedija srpsko-muslimanskih odnosa na ovim prostorima je bila ta što su nas uvek drugi sa strane konfrontirali i uticali na to da dođe i do rata između pravoslavaca i muslimana. Mislim da to shvataju i pošteni i savesni muslimani, koji su u manjini u političkom smislu jer nisu organizovani i nemaju svoje predstavnike. Na vlast uvek dolaze ljudi poput Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića, Mustafe Cerića ili Muamera Zukorlića, koji zapravo neprekidno izazivaju srpsko-bošnjačku konfrontaciju ili održavaju i povećavaju tenzije. Jednostavno, ne može da dođe do relaksacije i normalizovanja odnosa u BiH i regionu zbog njihovih preteranih i često antisrpskih izjava i zahteva - naglašava Radun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana