Boško Čeko: Tužiocima poslali 109 izvještaja, čak i mali prekršaji nekažnjeni

Vedrana Kulaga
Boško Čeko: Tužiocima poslali 109 izvještaja, čak i mali prekršaji nekažnjeni

Dostavili smo oko 109 izvještaja tužiocima i odgovori koje smo dobijali odnosili su se na obustavljanje istrage, odnosno negaciju da se radi o krivičnom djelu. Podnosili smo i izvještaje o reviziji procesa privatizacije u pojedinim slučajevima, gdje nam je rečeno da nema osnova za pokretanje postupka. Od nekih smo dobili odgovore da se ne radi o učinjenom krivičnom djelu, iako smo mi sumnjali na to. Sve ovo ukazuje na to da čak i manji prekršaji ostaju nekažnjeni.

Rekao je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" glavni revizor RS Boško Čeko.

* GLAS: Predsjednik Republike Srpske u svom pismu upućenom pravosudnim institucijama RS podvukao je da u borbi protiv organizovanog kriminala ne smije biti povlašćenih. Smatrate li da je kod nas stanje malo drugačije?

ČEKO: Apsolutno dijelim to mišljenje. Kriminal i korupcija nisu od juče. Niko nije povlašten i sve na što mi ukažemo u korijenu treba suzbiti. Odnosno sve ono što može da prouzrokuje određene krivične radnje odmah treba da bude spriječeno. Prije svega tu treba podignuti svijest o šteti koju prouzrokuju kriminal i korupcija. Primjer je izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke RS, koji je bio negativan, meni kao glavnom revizoru prouzrokovao je brojne kritike. Čak sam pozivan da dam ostavku zbog tog izvještaja, samo zato jer je bio negativan i zato što sam ukazao da nisu ispoštovani ugovori.

* GLAS: Smatrate li da će pismo koje je predsjednik RS uputio svim kontrolnim organima podstaći nadležne da brže i efikasnije rješavaju ovu situaciju?

ČEKO: Mislim da nije trebalo doći do nikakvih pisama, jer su oni morali raditi svoj posao i sve za ­šta su zaduženi. Kada se objavi pismo predsjednika svi izjavljuju da je to dobro i da će tako da rade, kao da do sada ništa nisu radili. Bilo bi interesantno da vidimo šta će sada konkretno da urade po tom pitanju.

* GLAS: Koliko je u RS prisutna korupcija?

ČEKO: Sigurno da postoji korupcija, samo mi nismo mogli da kao pravnici to kvalifikujemo da li je korupcija zloupotreba, kriminalna radnja. Ali očigledno je da postoje oni koji u institucijama ne poštuju zakone i to treba ispitati.

* GLAS: Kakvi su bili vaši izvještaji proteklih godina i šta su uradili istražni organi?

ČEKO: Pozitivno mišljenje smo dali u 124 slučaja, negativna su bila 136 izvještaja, a sa rezervom čak 227. Uzdržani smo bili u 43 slučaja. U masi tih izvještaja radi se o nekim greškama, prekršajnim odstupanjima, ali ima i kršenja zakona. Pojedinačno nema sankcija. Bio je slučaj kod Kliničkog centra u Banjaluci da se ne poštuje Zakon o javnim nabavkama, Tužilaštvo je vršilo istragu, ali je utvrdilo da nema povreda zakona.

* GLAS: Možete li da nam navedete neke konkretne slučajeve i prijave koje su uslijedile poslije vaših izvještaja?

ČEKO: Podnosili smo izvještaj koji se odnosi na izgradnju Palate predsjednika, za šta se vodi proces. Prijave su podnošene i za Agenciju za bankarstvo, kojoj je Tužilaštvo vodilo istrage. Podnijeli smo i revizorske izvještaje tužiocima oko privatizacije banaka. Sve u svemu, naši izvještaji su upozorili, ali ne znamo njihove ishode.

* GLAS: Ranije ste ukazali na to da ste dostavili stotine revizorskih izvještaja istražnim organima, ali da su za mali broj njih podnesene prijave?

ČEKO: Dostavili smo oko 109 izvještaja tužiocima i odgovori koje smo dobijali odnosili su se na obustavljanje istrage, odnosno negaciju da se radi o krivičnom djelu. Podnosili smo i izvještaje o reviziji procesa privatizacije u pojedinim slučajevima, gdje nam je rečeno da nema osnova za pokretanje postupka. Od nekih smo dobili odgovore da se ne radi o učinjenom krivičnom djelu, iako smo mi sumnjali na to. Sve ovo ukazuje na to da čak i manji prekršaji ostaju nekažnjeni.

* GLAS: Da li to znači da je Tužilaštvo zakazalo?

ČEKO: Nisam kompetentan da to komentarišem.

* GLAS: Smatrate li da je potrebno izmijeniti određene zakonske odredbe da bi i revizori mogli da podnesu prijave za uočene nepravilnosti?

ČEKO: Mislim da to nije potrebno, jer naša Glavna služba ima svoj zakon. Revizija se ne bavi istragama već samo utvrđuje činjenično stanje, a oni koji su za to profesionalno edukovani moraju se baviti istragama. Zašto da revizija pokreće neke istrage, jer bi u tom slučaju trebalo da se spojimo sa tužilaštvima. Zakon je takav kakav je, tako da ne možemo niti podnositi prijave niti imamo zakonske osnove da se time bavimo.

Fond PIO

* GLAS: Da li ste dobili izvještaj komisije Fonda PIO RS o spornoj sumi novca koja je utrošena za papir i kakvo je generalno mišljenje revizorske službe o stanju u Fondu?

ČEKO: Fond PIO nam je pismeno odgovorio da će formirati komisiju i da će preispitati pomenutu situaciju i još uvijek nismo dobili taj izvještaj, koji ćemo, i ako ga ne dostave, svakako vidjeti kroz reviziju. Ovdje je problem 57.000 maraka, gdje se umjesto broja prevedenih stranica piše jedan komad, a ugovorom je za tu sumu predviđeno 2.300 stranica. Nisu nam dokazali koliko je stranica i to je problem, a kad smo se vratili i pogledali ranije godine, kada je drugo preduzeće za upola jeftinije prevodilo, oni su jasno fakturisali da na primjer 400 stranica košta toliko i toliko, što je jasno lako uporediti.

Uštede

* GLAS: Kolike se uštede mogu očekivati u Budžetu RS poslije odluke da plate direktora budu 3.000 maraka i kakve revizorske izvještaje očekujete?

ČEKO: Sad se pokazuje da su iz godine u godinu, kada su u pitanju finansijski izvještaji i revizije, sve bolji i bolji i da se smanjuju negativni, a povećavaju pozitivni izvještaji. Očekujemo da se taj trend nastavi. Ako neko upropaštava preduzeće, stvara gubitke i deficit i to se mora staviti u korelaciju, jer se moraju poštovati zakoni i propisi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana