Boško Čeko: Sve bolja finansijska disciplina u Srpskoj

Goran Maunaga
Boško Čeko: Sve bolja finansijska disciplina u Srpskoj

Glavni revizor javnog sektora Republike Srpske Boško Čeko u intervjuu za "Glas Srpske" kaže da iz godine u godinu raste finansijska disciplina u institucijama Srpske.

Čeko je rekao da se revizorski izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora RS vrlo često politizuju jer rukovodioci institucija koje se kontrolišu, suočeni sa političkim pritiscima, odmah smatraju da će neko iskoristiti situaciju i tražiti njihovu smjenu.

- Ali revizorski izvještaj nije izvještaj za smjene, kadrovske ili političke, nego za jačanje institucija. To smo i dokazali, jer se finansijska disciplina poboljšava iz godine u godinu - kaže Čeko.

* GLAS: Šta kažu podaci?

ČEKO: Od 2001. godine, kad smo počeli da radimo prve revizije, do 2009. godine obavili smo ukupno 468 revizija. Ukupno smo dali 110 pozitivnih mišljenja, 179 mišljenja sa rezervom, 136 negativnih i 43 uzdržana mišljenja.

Procenat pozitivnog mišljenja 2001. godine bio je 2,3 odsto, tada smo imali samo jedno pozitivno mišljenje. Mišljenja sa rezervom bilo je 15,9 odsto, odnosno za sedam budžetskih korisnika, negativnih je bilo 25 odsto, za 11 budžetskih korisnika, a uzdržano 56,8 odsto, za 26 budžetskih korisnika. Kada ovo negativno i uzdržano zbrojimo, preko 80 odsto bilo je uslovno loših nalaza.

U 2009. godini bilo je 32,8 odsto pozitivnih mišljenja ili 18 budžetskih korisnika, a mišljenja sa rezervom 48,2 odsto ili 32 budžetska korisnika. Negativnih mišljenja bilo je devet odsto kod pet budžetskih korisnika, a uzdržano mišljenje nismo imali. Dakle, zahvaljujući ovoj Vladi, ali i prethodnim, vide se trend poboljšanja i konstantno jačanje finansijske discipline.

* GLAS: Da li imate pritiske u radu i na koji način?

ČEKO: Sa određenim pritiscima, najviše od strane klijenata i preko medija suočeni smo kad god se pojavi naš izvještaj. Razlog tih pritisaka ili negiranja naših nalaza je vjerovatno to kad su oni suprotni od očekivanja. Postoje i takvi pritisci koje ne možete ni dokazati, ali ima i pritisaka u smislu "znamo gdje vam radi supruga, ili znamo da ste vi tamo saradnik, ili studirate". Zato nije čudo što je oko deset odsto revizora napustilo ovu službu. Ali mi jednostavno moramo sve da učinimo kako bi sve institucije radile kako treba.

* GLAS: Da li se nalazi revizije politizuju?

ČEKO: Vrlo često iz nekih razloga naši nalazi se politizuju, rukovodioci institucija koje kontrolišemo su suočeni sa nekim političkim pritiscima pa računaju da će neko iskoristiti situaciju i tražiti smjenu. Ali revizorski izvještaj nije izvještaj za smjene, kadrovske ili političke, nego za jačanje institucija. To smo i dokazali jer se, kao što sam rekao, finansijska disciplina iz godine u godinu poboljšava.

* GLAS: Ipak, u javnosti se poslije revizorskih izvještaja stiče utisak da je sve loše i da nema napretka?

ČEKO: Moguće je, ali u stvarnosti to nije tako. Evo, kad govorimo o konsolidovanom revizorskom izvještaju o radu Ministarstva finansija treba znati da smo do 2006. imali negativne izvještaje, a od tada dajemo mišljenje s rezervom. Svaki put u odnosu na prethodnu godinu izvršeni su pomaci. Vrijednost imovine je povećana za više od deset milijardi KM, uknjižene su šume, putevi, procijenjena vrijednost akcija elektroprenosa, elektroprivrede. Razlog za privid da nema napretka je to što je kod nas još uvijek nizak standard, plate su male. Plate i penzije se ipak redovno isplaćuju, ali revizija ukazuje i na potrebu da se i dalje obezbjeđuju sredstva u skladu sa zakonom za isplatu tih penzija. Radi se o preventivi, da nam se ne desi da pola godine, godinu, ne isplatimo penzije, i da se zadužujemo.

* GLAS: Zašto se najviše prašine diže kada date negativno mišljenje?

ČEKO: Zato što neki smatraju da je smak svijeta kada revizor da negativno ili mišljenje sa rezervom. Negativno mišljenje je kad izvještaj ne pokaže da se radilo tačno po našim kriterijumima. Ali naše mišljenje nije nikakva osnova za krivične procedure i niko ne treba i ne može da kaže da će odmah biti zatvoren. Kad kažemo mišljenje sa rezervom tačno navodimo zbog čega smo dali rezervu. Kad to otklonite, biće pozitivno. Ako to ne otklonite, sljedećeg puta će biti negativno.

* GLAS: Kako gledate na polemike na negativan stav koji ste dali o IRB-u?

ČEKO: To je nepotrebna polemika. Oni pominju neke druge standarde, ali molim vas, ako je utvrđeno da ste trebali da uselite u objekat prije godinu, a da još niste uselili, o kakvim standardima govorite? Plaćate kamate, zakupninu, a pitanje je hoćete li i kada ćete useliti. To se sada pravda krizom, ali nas to ne interesuje. Sklopljen je ugovor, dobijen je avans i sve je trebalo da se završi. Sad se zna da je taj objekat sporan, pa će neko od nadležnih organa nešto preduzeti. To je njihov zadatak. Uprava banke je prepoznala naše preporuke, prihvatila ih i mislim da tu neće biti problema.

* GLAS: Imali ste zamjerki i u reviziji Ministarstva zdravlja?

ČEKO: Do mene je došla informacija da je ministar zdravlja burno reagovao na revizorski izvještaj. Želim da naglasim da je revizija učinka nova vrsta revizije i da su naši mentori u tom poslu svjetski eksperti. Revizija učinka nije finansijska revizija i nju smo primijenili prilikom kontrole primarne i zdravstvene zaštite. Obuhvatili smo domove zdravlja, Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja kao najodgovornijeg. Ta revizija je vršena oko šest mjeseci i ministru smo dostavili nacrt izvještaja da na njega odgovori. Rekli su nam da nismo kompetentni, iako nisu iz ove struke, jer je pomoćnik ministra, koji je odgovarao na izvještaj, ljekar koji stalno upućuje na standarde u vezi sa ljekarskom etikom. Mi nismo vršili reviziju liječenja, u tom revizoru navodili smo kako se finansiraju domovi zdravlja, zbog čega domovi zdravlja koji lošije rade dobijaju više para od onih koji bolje rade. Zbog čega imamo raznolikost kod klijenata, zbog čega se dugo čeka u čekaonicama. Na to smo ukazali, a nama su rekli da ne znamo šta radimo i krenule su vrlo neugodne reakcije koje će se vratiti kao bumerang.

* GLAS: Kome ste još poslali taj izvještaj?

ČEKO: Domovima zdravlja i oni su ga potvrdili. Domovi zdravlja u Mrkonjiću, Istočnom Sarajevu, Palama i mnogi drugi nisu imali primjedbi, jedino je negativno reagovao onaj ko je najodgovorniji, to je ministar i njegovi saradnici. Neko je to shvatio kao atak na ministarstvo i da će to javnosti poslužiti ako neko bude tražio odgovornost ministra. Javnost će to tražiti, bilo naše revizije ili ne bilo.

* GLAS: Negativan revizorski izvještaj dobilo je i Ministarstvo omladine i sporta?

ČEKO: Ne, nego mišljenje sa napomenom. Mogu da kažem da ovaj izvještaj naginje ka negativnom, ali iznosi i da cifre, koje se pominju, ako pogledate na ukupan iznos budžeta, nisu toliko velike. Konstatovali smo da u ovom ministarstvu ne funkcionišu interne kontrole, da popis imovine nije proveden, da odobrene naknade za rezultate rada i plate nije izvršeno u skladu sa pravilnikom i posebnim ugovorom, da se jednostavno to ne poštuje i da se čini neracionalna potrošnja. Takođe smo konstatovali da postoje računi za mobilne telefone radnika koji nije registrovalo ministarstvo, a oni to plaćaju. Ovo ministarstvo plaća troškove osiguranja za radnike i to životnog "Grave" osiguranja do 2021. godine. Osiguranje plaćaju i za jednog radnika koji više ne radi.

* GLAS: Bilo je nepravilnosti i u podjeli pomoći?

ČEKO: Ministarstvo sporta nije obezbijedilo saglasnost Vlade na plan utroška za sve vidove tekuće pomoći, a dijelilo je tu pomoć. Istom klubu u Srpcu ministarstvo je tako uplatilo više od 50.000 KM, a taj fudbalski klub nije uopšte dostavio povratne i konačno informaciju da vidimo gdje je otišao taj novac. Za "Noć svjetskih šampiona" izdvojili su iz budžeta više od 80.000, a iz tekućih sredstava za Crvenu zemlja Gradiška 200.000..

Takođe samo konstatovali da su nabavili službeno vozilo tako što su u toj nabavci opisali sve tehničke karakteristike određenog automobila, samo što još nisu rekli koja kuća to prodaje. Ovaj tender neko je favorizovao i on je namješten.

* GLAS: Ko je primjer uspješne saradnje sa revizijom?

ČEKO: Dobru saradnju i dobar odaziv na preporuke revizora imamo sa Kabinetom predsjednika RS, sa Skupštinom RS i sa MUP-om. Imam dobru saradnju i sa premijerom RS Miloradom Dodikom. Za razliku od svojih saradnika, Dodik sa mnom ravnopravno razgovara i kada mu kažem da nešto ne stoji, on to i uvaži.

Stav i principi

Analiza mog rada i eventualna ostavka nisu sporne. Uvijek sam spreman na to. Iako mene kao glavnog revizora štiti zakon, onog trenutka kad osjetim da nemam podršku Narodne skupštine RS i javnosti sam ću se povući. Ali sigurno je da nikada neću odstupiti od principa koje slijedim već deset godina, koliko se bavim ovim poslom. Objektivnost revizora je na prvom mjestu, rekao je Čeko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana