Borac za društvenu jednakost

Sandra Miletić
Borac za društvenu jednakost

Američki književnik Džek London rođen je 12. januara 1876. godine kao Džon Grifit London. Bio je jedan od najčitanijih autora prve polovine 20. vijeka, a njegova djela imaju istovremeno i avanturističku i socijalnu notu.

London spada u ljude koji se upornim radom izdigli sa društvenog dna u same vrhove svjetske književne umjetnosti.

Socijalna angažovanost

Džek London rođen je kao vanbračni sin samozvanog "profesora", pisca i astrologa V. H. Čenija, koji ga nikada nije priznao.

Odrastao je bez roditeljske zaštite i veoma rano je počeo sam da obezbjeđuje životnu egzistenciju, a pri tome je promijenio čitav niz zanimanja. Tako je bio raznosač leda, prodavac novina, mornar, krijumčar, ložač u električnoj centrali, fabrički radnik, kopač zlata, novinar i ratni dopisnik sa fronta u rusko-japanskom ratu.

Boreći se od djetinjstva za najelementarnije uslove opstanka, London nije imao mogućnosti da se redovno i sistematski obrazuje. Ipak, čitao je Darvina, Marksa, Ničea i Spensera. Bogato životno iskustvo i pročitana filozofsko-politička lektira uputili su misao mladog američkog radnika ka viziji o proleterskoj revoluciji kao putu za rješavanje društvene nejednakosti. London je bio vrlo blizak američkom proleterijatu, i to ne samo otvorenim simpatijama i literarnim interesovanjem, već i svojom političkom aktivnošću u radničkim organizacijama. Bio je aktivan u političkom životu, učestvovao u pohodu armije nezaposlenih na Vašington i pisao političke članke koji su mu donijeli veliku popularnost. Bio je jasno politički opredijeljen i angažovan kao ubijeđeni komunista.

Stvaralaštvo

Londonovo stvaralačko interesovanje je veoma raznovrsno. Prikazao je život američke sirotinje iz vremena strašnih ekonomskih kriza, pisao je o skitnicama i njihovim potucanjima po nepreglednim prostranstvima SAD, ali njegov najinspirativniji motiv je bio problem "održanja najsposobnijeg". U iskrenoj želji da izmiri Marksovo učenje o dijalektičkom i istorijskom materijalizmu i Ničeovu teoriju o "natčovjeku", London je stvarao specifične likove koji ispoljavaju neobičnu moralnu i tjelesnu snagu u surovoj borbi za život i sa životom.

Veliku popularnost donijeli su mu romani o životinjama u kojima je takođe ilustrovao svoju teoriju o "održanju najjačeg".
Često je opisivao ljude sa dna, potlačene i ponižene i zato je nazvan "američki Gorki".

Napisao je pedesetak pripovjedaka i romana. Najpoznatija njegova djela su "Zov divljine", "Bijeli očnjak", "Gvozdena peta", "Martin Idn", "Ljudi sa ponora", "Zlato", "Kralj alkohol", "Džeri ostrvljanin", "Morski vuk", "Mjesečeva dolina", "Priče s južnih mora"...

Ipak, težak život, naporan rad, novčane nedaće, ali i sklonost alkoholu, proizveli su nervno rastrojstvo i njegovo samoubistvo u 40. godini 16. novembra 1916. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana