Bokser sa tetovažom u premijerskoj fotelji

Agencije
Bokser sa tetovažom u premijerskoj fotelji

Toronto - Dok su se neki Kanađani divili velikoj pobjedi Džastina Trudoa i dolasku Liberalne partije na čelo Kanade, drugi su se fokusirali na atletsko tijelo i tetovažu koju ima novi premijer.

Tetovaža gavrana privukla je pažnju mnogih na društvenim mrežama, komentarišući novog kanadskog premijera kao interesantnog političara i pitajući se da li je to prvi zapadni lider koji je tetoviran. Dizajn njegove tetovaže je posuđen iz domorodačkog plemena Haida, koje naseljava sjeverozapadni dio Kanade.

- Moja tetovaža predstavlja planetu Zemlju smještenu u Haida gavrana. Zemlju sam napravio sa 23 godine, a gavrana na svoj 40. rođendan - kaže Trudo (43).

Prvi put je javno pokazao tetovažu kada je imao humanitarni boks meč sa svojim političkim rivalom Patrikom Brazoom. Na iznenađenje mnogih, Trudo je dobio meč. Vjeruje se da trenutno u svijetu nijedan svjetski vođa nema tetovažu osim mladog Trudoa.

U istoriji je bilo dosta primjera tetoviranih lidera. Tako je ruski car Nikolaj Drugi dao da mu se istetovira zmaj na ruci prilikom posjete Japanu 1891. godine, dok je jugoslovenski kralj Aleksandar imao veliku tetovažu orla na grudima. Danski kralj Frederik Deveti imao je niz tetovaža sa pomorskim temama koje je napravio dok je služio u mornarici. Američki predsjednik Teodor Ruzvelt je imao istetoviran porodični grb na grudima.

- On se izgleda ne boji rizika. Njegov mladalački izgled, novi pristup politici i tetovaža govore da Trudo nije uobičajeni uštogljeni premijer na kakvog su mnogi ljudi navikli - kaže britanski istoričar tetovaža Ana Fridman.

Trudo je oženjen i otac trojice sinova. Svojevremeno je radio kao izbacivač u noćnom klubu i učitelj snouborda, a u slobodno vrijeme bavi se boksom i trči maraton.

Novi kanadski premijer redovno učestvuje na Prajd okupljanima izražavajući tako svoju podršku pravima seksualnih manjina, a za potrebe jedne humanitarne akcije, i na radost svih okupljenih, izveo je i striptiz.

Povlačenje prva odluka

Džastin Trudo saopštio je juče da je predsjedniku SAD Baraku Obami poručio da će se kanadski borbeni avioni povući iz borbe protiv Islamske države (IS) u Iraku i Siriji, ali nije precizirao kada će se to desiti. Trudo je kazao da je s Obamom razgovarao telefonom i da mu je jasno rekao da će kanadska borbena misija biti završena. Tokom predizborne kampanje Trudo je obećao da će vratiti borbene avione u Kanadu i okončati njihovu misiju u Iraku i Siriji, dok će ekipe za obuku nastaviti da rade.

O klimatskim promjenama

Obećao je da će u roku od 90 dana politiku prema klimatskim promjenama uskladiti sa stavovima koji će biti doneseni na Samitu o klimatskim promjenama u Parizu.

O američkim Indijancima

Radi na izgradnji boljeg odnosa između američkih Indijanaca i ostatka stanovništva, s obzirom na to da je autohtono stanovništvo često u nepovoljnijem položaju. U njihovu bolju edukaciju biće uloženo 2,6 milijardi dolara.

O abortusu

Zalaže se za slobodan izbor svake žene i ističe da nije na državi da određuje šta će žena učiniti sa svojim tijelom.

O porezima

Njegov prvi potez kao premijera biće povećanje poreza najbogatijima za jedan odsto da bi se nadoknadio gubitak koji je zahvatio srednju klasu zbog mjera štednje.

O marihuani

U predizbornoj kampanji je obećao da će legalizovati marihuanu čim dođe na vlast i to po uzoru na model države Kolorado.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana