Bojsi nije jedini - i druge svjetski poznate ličnosti imaju srpske papire

G.S.
Bojsi nije jedini - i druge svjetski poznate ličnosti imaju srpske papire

Britanski glumac Džon Čalis, poznatiji kao Bojsi iz popularne serije Mućke, na putu je da postane srpski državljanin i tako nastavi, sada već nimalo neobičnu, praksu da pojedinci iz svijeta šou biznisa, bez komplikovane procedure i na brz način dođu do pasoša Srbije.

Kriterijumi i uslovi da strani državljanin dobije srpske papire uređeni su Zakonom o državljanstvu Republike Srbije.

To su – stalno nastanjenje, brak sa srpskim državljaninom, osobe koje su iseljenici iz RS i lica koja su rođena na teritoriji RS, a žive u drugoj zemlji, odnosno državljani su te zemlje.

I konačno, to su stranci čiji bi prijem u državljanstvo predstavljao interes za Republiku Srbiju.

Njegov prethodnik bio je američki glumac i muzičar Stiven Sigal, poznat po ulogama u akcionim filmovima i prijateljskim vezama sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji je državljanstvo Srbije dobio 2016. godine.

Prije toga holivudski glumac je dva puta boravio u Srbiji. Obišao je Prihvatilište za djecu u Beogradu, dijelio mališanima novogodišnje paketiće, a na dočeku Nove godine svirao je sa svojim bendom ispred Skupštine u Beogradu.

Sigal je tada izjavio da je Srbija trpjela užasnu nepravdu u novijoj istoriji, a da u SAD još postoje predrasude o Srbima i pogrešna uvjerenja o dešavanjima tokom 90-ih godina prošlog vijeka.

Srpski pasoš 2017. godine dobio je i glumac Ralf Fajns jer je na "najljepši mogući način u svijetu promovisao našu zemlju i kulturu", kako je tada rekla premijerka Ana Brnabić.

Fajns je prvi put Srbiju posjetio 2008. godine kada je tražio lokacije za svoj rediteljski debi, film "Koriolan", koji je i snimio dvije godine kasnije u Beogradu, da bi se 2017. vratio zbog narednog projekta, filma o baletanu Rudolfu Nurejevu.

Sa druge strane, Adrijana Lima je bila na korak do srpskog pasoša.

Brazilska ljepotica tada je bila supruga košarkaša Marka Jarića, i tada je u kabinetu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića zatražila srpske papire.

Međutim, ubrzo su krenule trzavice u braku poznatog para, pa je obijelodanjeno da zbog proceduralnih prepreka posao oko dodjele pasoša nikada nije priveden kraju i da "Viktorijin anđeo" nikada i nije imala putnu ispravu Srbije, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana