Boje, mašta i nasmijana lica

T. Kovačević, M. Čigoja
Boje, mašta i nasmijana lica

Da je Vaskrs najradosniji i najljepši hrišćanski praznik, najbolje pokazuje dječija radost i veselje na njihovim licima kada ispred sebe ugledaju mnoštvo različitih boja i punu korpu jaja, koje će sami našarati kako najbolje umiju i znaju.

Tako je u četvrtak bilo i u banjolučkom Pravoslavnom vrtiću "Anđelak". Mališani kažu da je Vaskrs pobjeda života nad smrću i da svojim dobrim djelima pobožni ljudi pobjeđuju svako zlo. Tako su motivi i inspiracija na svim dječijim radovima, od crteža pa do farbanja vaskršnjih jaja proljeće, život i veselje.

- Jaja farbam u crveno, jer je to boja naše i Isusove krvi. Na nekima ću crtati krst jer je na njemu razapet Isus - rekao je mali Filip Todić.

Njegov vršnjak Mihajlo Novaković kaže da su jaja simbol rađanja i života i da ih svake godine farba, šara i ukrašava da budu što ljepša. Osim toga, Mihajlo priča da je jaja crtao i lijepio na pano, koji je zajedno sa drugarima iz vrtića izradio u suret Vaskrsu i proljeću.

Mala Anja Babić kaže da se najviše raduje tucanju jajima i da njeno jaje svake godine bude najjače i najšarenije.

- Jaje ću ofarbati u crveno i na njemu ću nacrtati žuto pile, jer kada se ono progura kroz ljusku, izleže iz jajeta, to znači život, jer je tako i Isus odgurao kamen i vaskrsao iz groba - priča Anja.

Praznik vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, najveći i najljepši u hrišćanskom svijetu, s radošću iščekuju i mališani koji borave u domu "Rada Vranješević." Vesela lica mališana koji su u četvrtak farbali jaja mogla su se vidjeti u domu. Najviše su se radovala djeca od tri do pet godina, za koje je poseban doživljaj, kako sami kažu, pobjeda u tucanju vaskršnjim jajima.

- Veoma se radujem ovom prazniku, jer on označava dan kada je Hristos vaskrsao, a jaja simbolišu život. To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, on za mene znači sreću i veoma smo veseli zbog toga dana, imaćemo i svečani ručak i sigurno će nam biti jako lijepo - rekao je Vladimir Podgorac, jedan od 82 mališana koliko ih trenutno boravi u domu.

Radost zbog Vaskrsa sa njim dijele i ostali mališani a većina njih željno iščekuje i da vide čije će jaje biti jače.

Svjetlana Vekanović, koja takođe boravi u Domu, kaže da su i u školi imali razne aktivnosti pred Vaskrs.

U vrtiću i Domu od dječice smo čuli mnogo lijepih pjesmica posvećenih vaskrsenju Isusa Hrista, a ispratili su nas riječima Hristos vaskrse!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana