Bo­ga­ta trpe­za za be­ri­će­tnu go­di­nu

D. Keleč, M. Miljić
Bo­ga­ta trpe­za za be­ri­će­tnu go­di­nu

Naj­ra­do­sni­ji od svih hriš­ćan­skih pra­zni­ka, Bo­žić, sim­bo­li­zu­je ro­đenje Hris­to­vo. Za njega su ve­za­ni mno­gi obi­ča­ji, ko­ji to vri­je­me či­ne naj­sve­ča­ni­jim pe­ri­odom u ci­je­loj ka­len­dar­skoj go­di­ni.

Bo­žić se sma­tra ve­se­lim po­ro­di­čnim pra­zni­kom. Na taj dan se ne ide u gos­te, već se Hris­to­vo ro­đenje pro­slavlja u sop­stve­noj ku­ći. Hriš­ća­ni tra­di­ci­onal­no vje­ru­ju da bi tog da­na svi ko­ji su to­kom go­di­ne bi­li u sva­đi, tre­ba­lo da se izmi­re i opros­te je­dni dru­gi­ma.

Pre­ma sta­rim na­ro­dnim vje­ro­vanjima, bo­ži­ćna trpe­za mo­ra da obi­lu­je ra­zno­vrsnim i uku­snim je­li­ma, za ko­je je za­du­že­na do­ma­ći­ca ku­će.

Do­ma­ći­ca ra­no us­ta­ne, da bi umi­je­si­la badnja­čki ko­lač ili po­ga­ču, po­zna­tu u svim hriš­ćan­skim do­mo­vi­ma kao če­sni­ca. Po­red če­sni­ce, pri­pre­ma se mno­go ra­zno­vrsnih je­la, ko­la­či i tor­te, da bi bo­ži­ćna trpe­za bi­la što bo­ga­ti­ja.

Badnji dan

Pro­sla­va Bo­ži­ća po­činje dan ra­ni­je, na Badnji dan. Ta­da do­ma­ćin odla­zi u šu­mu po hras­to­vo drvo - badnjak. Uve­če se badnjak stavlja na ognji­šte jer hras­to­vo granje na va­tri sim­bo­li­zu­je svje­tlost i to­plo­tu ko­ja gri­je i zbli­ža­va uku­ća­ne.

Za Badnji dan svi uku­ća­ni tre­ba da pos­te, a za ve­če­ru se oba­ve­zno spre­ma ri­ba prže­na na ulju, ki­se­li ku­pus, med, vi­no i pre­bra­nac, jer je ovo posljednja po­sna ve­če­ra u okvi­ru bo­ži­ćnog pos­ta.

Na sto se pos­tavlja bo­ži­ćna svi­je­ća i si­to ili tep­si­ja u ko­ju do­ma­ći­ca stavlja če­ti­ri ve­li­ke ru­me­ne ja­bu­ke, ži­to, ku­ku­ruz, no­vac, su­ve šljive i ora­he. Sve to sim­bo­li­čno pred­stavlja želju za be­ri­će­tom.

Pred ovom ve­če­rom do­ma­ćin se pre­krsti, za­pa­li svi­je­ću, oka­di trpe­zu, pro­či­ta mo­li­tvu Go­spodnju, ra­zlo­mi ko­lač i svu čeljad po­nu­di ve­če­rom, a uz ča­še vi­na di­žu se zdra­vi­ce. 

Bo­ži­ćna trpe­za

Naj­ra­do­sni­jem hriš­ćan­skom pra­zni­ku pret­ho­di 40-dne­vni post, ali je na dan pra­zni­ka trpe­za bo­ga­ta i mrsna. Obi­čaj je da se po do­las­ku iz crkve i pri­češ­ća, po­sli­je pos­ta, svi uku­ća­ni obre­dno omrse.

Osim ra­znih mrsnih đa­ko­ni­ja, na trpe­zi se oba­ve­zno mo­ra na­ći če­sni­ca i pe­če­ni­ca.

Kao što je uoči ru­čka oba­ve­zno lomljenje če­sni­ce, ta­ko su oba­ve­zni ele­men­ti bo­ži­ćnog ru­čka i re­zanje bo­ži­ćnog ko­la­ča, bo­ži­ćna pe­če­ni­ca i paljenje bo­ži­ćne svi­je­će. U vri­je­me pre­dvi­đe­no za ru­čak svi uku­ća­ni mo­ra­ju bi­ti u ku­ći, jer je Bo­žić na­gla­še­no po­ro­di­čni pra­znik. Pri­je izno­šenja je­la na trpe­zu, do­ma­ći­ca ka­di trpe­zu, pa je­lo, a za­tim i sve pros­to­ri­je u ku­ći. Oka­đi­vanje ozna­ča­va za­šti­tu od zlih i ne­vidljivih si­la.

U do­mo­vi­ma pra­vo­sla­vnih vjer­ni­ka za Bo­žić se mi­je­si če­sni­ca ko­ja se lo­mi na ono­li­ko di­je­lo­va ko­li­ko ima uku­ća­na. U če­sni­cu se stavlja i nov­čić od sre­bra ili zla­ta, ko­ji sim­bo­li­zu­je dar no­vo­ro­đe­no­me Hris­tu. Onaj uku­ća­nin ko­ji do­bi­je dio če­sni­ce u ko­joj se na­la­zi nov­čić, bi­će sre­ćan ci­je­le go­di­ne.

Na sto­lu tre­ba se na­đe sve ono što je do­ma­ći­ca pret­ho­dni dan spre­ma­la, izme­đu os­ta­log, pe­če­ni­ca, sar­ma, bo­ži­ćna ci­cva­ra, sa­la­ta. Za kraj su os­tavljene po­slas­ti­ce, kao što su ko­la­či i tor­te. Za bo­ži­ćnom trpe­zom pi­je se naj­češ­će crno vi­no i do­ma­ća ra­ki­ja.

Tra­di­ci­onal­na je­la

Če­sni­ca

Sas­toj­ci: ki­lo­gram bi­je­log bra­šna, je­dna ka­ši­ka ulja, po­la kvas­ca ras­topljenog u mla­koj vo­di i ma­lo so­li.

Pri­pre­ma: Mla­ku vo­du si­pa­ti u po­su­du u ko­joj je bra­šno, do­da­ti so, ras­topljenu mast i pra­šak za pe­ci­vo. Za­mi­je­si­ti ti­jes­to i os­ta­vi­ti da sto­ji. Obli­ko­va­ti če­sni­cu kao po­ga­ču, u nju sta­vi­ti nov­čić i ukra­si­ti je po želji. Če­sni­cu pe­ći naj­pri­je na ja­koj, pa na sla­bi­joj va­tri, dok ne po­ru­me­ni. Ka­da je pe­če­na, uvi­ti je u krpu da ma­lo od­sto­ji i dok je još to­pla izni­je­ti je na trpe­zu. 

Sar­ma

Sas­toj­ci: 350 gra­ma ri­že, po­la ki­lo­gra­ma mljeve­nog me­sa, je­dna ka­ši­či­ca ljute pa­pri­ke, ki­se­li ku­pus, lo­vo­rov list, dva de­ci­li­tra ulja, bi­ber u zrnu, dvi­je gla­vi­ce crnog lu­ka, mljeve­ni bi­ber, ka­ši­ka bra­šna, so

Pri­pre­ma: Odvo­ji­ti lis­to­ve ve­će gla­vi­ce ku­pu­sa, opra­ti ih i pri­pre­mi­ti za sar­mu. U šer­pi za­gri­ja­ti je­dan de­ci­li­tar ulja i pro­prži­ti si­tno isjec­kan crni luk, ta­ko da po­ru­me­ni. Za­tim do­da­ti do­po­la sku­va­nu ri­žu, po­so­li­ti i po­bi­be­ri­ti po uku­su. Sve do­bro izmi­je­ša­ti, a na sva­ki list ku­pu­sa sta­vi­ti po je­dnu ka­ši­ku ovog fi­la, mo­ta­ti sar­me, slo­ži­ti ih u šer­pu i pre­li­ti sar­mu i os­ta­vi­ti da se krčka na va­tri. 

Pe­če­ni­ca

Pri­pre­ma: Da bi pe­če­ni­ca bi­la što bolja i uku­sni­ja, svinjeti­nu tre­ba do­bro po­so­li­ti i os­ta­vi­ti da sto­ji dva do tri sa­ta pri­je pe­čenja. S vre­me­na na vri­je­me tre­ba je okre­nu­ti, po­sli­je to­ga od­stra­ni­ti su­vi­šnu so i tek on­da pe­ći. Me­so će ta­ko iz­gle­da­ti lje­pše i ima­će ru­me­nu ko­ri­cu, ako ga pri­je i je­dnom u to­ku spre­manja pre­ma­že­te crnim vi­nom. U pleh za pe­čenje sta­vi­te re­šet­ku, ta­ko da me­so ne­po­sre­dno ne le­ži u ma­sno­ći, jer će ta­ko pa­ra do­pi­ra­ti sa svih stra­na i uči­ni­će da me­so ome­kša i os­ta­ne izu­ze­tno so­čno. 

Rus­ka sa­la­ta

Sas­toj­ci: 250 gra­ma šun­ke, 250 gra­ma gra­ška, 250 gra­ma šar­ga­re­pe, je­dan ve­ći krom­pir, če­ti­ri ja­je­ta, 250 do 400 gra­ma ki­se­lih kras­ta­va­ca, ma­jo­ne­za, senf

Pri­pre­ma: Rus­ka sa­la­ta je sa­la­ta ko­ja se naj­češ­će na­la­zi na bo­ži­ćnoj trpe­zi, a la­ko se pri­pre­ma. Krom­pir i ja­ja sku­va­ti, a za­tim isje­ći na koc­ki­ce, kao i šun­ku, šar­ga­re­pu i ki­se­le kras­tav­ce. Sve za­je­dno po­ve­za­ti ma­jo­ne­zom i sen­fom i os­ta­vi­ti da se do­bro ohla­di pri­je upo­tre­be.

Bo­ži­ćna ci­cva­ra

Sas­toj­ci: ku­ku­ru­zno bra­šno, sla­ni (sta­ri­ji) kaj­mak, ma­slac ili mast, so po po­tre­bi

Pri­pre­ma: Sta­vi­ti vo­du, kaj­mak, so i ma­slac da pro­ku­va. Kad vo­da pro­ku­va do­da­ti ku­ku­ru­zno bra­šno, smanjiti tem­pe­ra­tu­ru i krčka­ti na la­ga­noj va­tri. Ci­cva­ra tre­ba da je me­kša i rje­đa od pu­re. 

Po­slas­ti­ce za Bo­žić

Va­ni­lin roš­či­ći

Sas­toj­ci: 275 gra­ma bra­šna, 200 gra­ma hla­dnog ma­sla­ca, 100 gra­ma še­će­ra, 100 gra­ma ba­de­ma, 50 gra­ma še­će­ra u pra­hu. Pri­pre­ma: sta­vi­te u po­su­du so i bra­šno. Do­daj­te ma­slac na­re­zan na ko­ma­di­će, še­ćer i ba­de­me. Ru­ka­ma za­mi­je­si­te mrvi­čas­to ti­jes­to. Sta­vi­te ti­jes­to u vre­ći­cu za za­mrzi­vač. Za­tvo­ri­te je pa ti­jes­to u vre­ći­ci ra­zvaljaj­te valjkom za ti­jes­to na debljinu pal­ca. Os­ta­vi­te da mi­ru­je to­kom no­ći. Sli­je­de­ćeg da­na za­grij­te rer­nu na 180 ste­pe­ni. Oblo­ži­te pa­pi­rom li­mo­ve za pe­čenje. Izva­di­te ti­jes­to iz vre­ći­ce i ra­zre­ži­te ga na tri tra­ke. Tra­ke po­pre­čno na­re­ži­te na 80 ko­ma­da ši­ri­ne prsta. Na po­brašnjenoj ra­dnoj po­vrši­ni obli­kuj­te roš­či­će. Slo­ži­te ih na li­mo­ve i pe­ci­te od de­set do 12 mi­nu­ta dok ne do­bi­ju bli­je­do­žu­tu bo­ju. Izmi­je­šaj­te še­ćer u pra­hu i va­ni­li­ju, pa u njih uvaljaj­te vru­će roš­či­će. Po­tom ih slo­ži­te na re­šet­ku i os­ta­vi­te da se ohla­de. 

Koc­ke s čo­ko­la­dom i lješnjaci­ma

Sas­toj­ci: 200 gra­ma me­da, 250 gra­ma še­će­ra, je­dan va­ni­lin še­ćer, 125 gra­ma ma­sla­ca ili mar­ga­ri­na, dva ja­je­ta, pet ka­ši­ka mli­je­ka, po­la bo­či­ce aro­me li­mu­na, je­dna ka­ši­či­ca mljeve­nog ci­me­ta, dvi­je ka­ši­či­ce ka­kaoa ili na­ren­da­ne čo­ko­la­de za ku­vanje, 400 gra­ma pše­ni­čnog bra­šna, je­dan pra­šak za pu­ding s uku­som čo­ko­la­de, tri ka­ši­či­ce pra­ška za pe­ci­vo, 375 gra­ma kru­pno na­sjec­ka­nih lje­šni­ka, 200 gra­ma pro­si­ja­nog še­će­ra u pra­hu, je­dna ka­ši­či­ca vinjaka, tri ka­ši­či­ce vru­ćeg mli­je­ka. Pri­pre­ma: za ti­jes­to, med, še­ćer, va­ni­lin še­ćer i ma­slac ili mar­ga­rin za­grij­te, oto­pi­te te izlij­te u zdje­lu i os­ta­vi­te da se smje­sa ohla­di. U ohla­đe­nu smje­su umi­je­šaj­te ja­ja, mli­je­ko, aro­mu, ci­met, klin­či­će i ka­kao. Bra­šno, pra­šak za pu­ding i pra­šak za pe­ci­vo po­mi­je­šaj­te, pro­sij­te, te do­daj­te smje­si. Na kra­ju umi­je­šaj­te lješnjake. Ti­jes­to ulij­te u lim i po­ra­vnaj­te po­vrši­nu. Uz ivi­cu ti­jes­ta na lim sta­vi­te alu­mi­ni­jum­sku fo­li­ju, ta­ko da do­bi­je­te ogra­du. Ti­jes­to pre­ma­ži­te vo­dom, lim sta­vi­te u rer­nu. Pe­ci­te 25 do 30 mi­nu­ta na oko 180 ste­pe­ni. Lim odlo­ži­te na ku­hinjsku re­šet­ku. Še­ćer u pra­hu, vinjak i mli­je­ko izmi­je­šaj­te u gus­tu smje­su. Pre­ma­ži­te to­pli ko­lač i os­ta­vi­te da se ohla­di, te na­re­ži­te na koc­ke.

Bo­ži­ćna tor­ta

Za pri­pre­mu tri ko­re, ko­li­ko ih je po­tre­bno za bo­ži­ćnu tor­tu, po­tre­bna su če­ti­ri bje­lan­ca, 150 gra­ma še­će­ra, 150 gra­ma mljeve­nih lje­šni­ka, je­dna ka­ši­ka bra­šna i ma­lo so­li.

Za prvi fil po­tre­bno je: 12 žu­manjaka, 350 gra­ma še­će­ra, 50 mi­li­li­ta­ra mli­je­ka, 350 gra­ma bu­te­ra i dva va­ni­lin še­će­ra
Za dru­gi fil, po­tre­bno je: po­la li­tar slat­ke pa­vla­ke, dva uč­vršći­va­ča za pa­vla­ku, 150 gra­ma mljeve­nih lje­šni­ka, je­dna ka­ši­ka še­će­ra, tri ka­ši­ke še­će­ra u pra­hu i je­dan va­ni­lin še­ćer.
Gla­zu­ra: 300 gra­ma čo­ko­la­de, 150 gra­ma bu­te­ra
Os­ta­li ma­te­ri­jal: dvi­je slat­ke pa­vla­ke, 50 gra­ma čo­ko­la­de, ci­je­li lješnjaci.

Pri­pre­ma:
Bje­lan­ca do­bro umu­ti­ti, do­da­ti so i še­ćer i nas­ta­vi­ti još 15 mi­nu­ta sa mu­ćenjem. Do­da­ti bra­šno, mljeve­ne lješnjake, pažljivo ma­su izje­dna­či­ti, si­pa­ti u pleh pos­tavljen pa­pi­rom za pe­čenje i sta­vi­ti da se pe­če. Pe­ći na 200 ste­pe­ni Cel­zi­ju­sa de­set mi­nu­ta, a po­tom smanjiti tem­pe­ra­tu­ru na 180 ste­pe­ni. Na toj tem­pe­ra­tu­ri pe­ći izme­đu de­set i 15 mi­nu­ta, u za­vi­snos­ti od špo­re­ta. Pe­če­nu ko­ru pre­ba­ci­ti na ta­cnu, ski­nu­ti pa­pir na ko­jem se pe­kla i os­ta­vi­ti da se ohla­di. Pos­tu­pak po­no­vi­ti još dva pu­ta na is­ti na­čin.

Ohla­đe­ne ko­re spa­ja­ti pri­premljenim fi­lom, pre­li­ti gla­zu­rom, ukra­si­ti po želji i do slu­ženja os­ta­vi­ti u fri­ži­der da sto­ji.


Prvi fil: Žu­manjke umu­ti­ti sa še­će­rom, do­da­ti mli­je­ko i sta­vi­ti na pa­ri da se ku­va, uz mje­šanje. Ma­su os­ta­vi­ti da se ohla­di, pa po­mi­je­ša­ti sa umu­će­nim bu­te­rom i va­ni­lin še­će­rom.
Dru­gi fil: Pa­vla­ku umu­ti­ti sa uč­vršći­va­čem. Do­da­ti še­ćer u pra­hu, lješnjake po­mi­je­ša­ne sa kris­tal i va­ni­lin še­će­rom, pa ma­su izje­dna­či­ti.

Gla­zu­ra: Čo­ko­la­du i bu­ter na sla­boj tem­pe­ra­tu­ri oto­pi­ti, pro­mje­ša­ti i vru­će pre­li­ti pre­ko tor­te.

Sla­ganje tor­te: ko­ra, je­dan fil, ko­ra, dru­gi fil, ko­ra, gla­zu­ra pa de­ko­ra­ci­ja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana