Blago iz ladice - aheološko otkriće vijeka u Velikoj Britaniji

Glas Srpske
Blago iz ladice - aheološko otkriće vijeka u Velikoj Britaniji

LONDON - Hiljadu sićušnih čioda, koje su ležale 40 godina sakrivene u ladici pisaćeg stola, proglašene su za jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u Velikoj Britaniji, javio je Tanjug.

Poznate kao "djelo bogova", čiode su ukrašavale dršku bodeža, pronađenog u grobu vojskovođe koji je sahranjen prije četiri hiljade godina nedaleko od Stounhenya.

Kada su prvi put pronađene, 1808. godine u brdu Buš Barou u Viltširu, na jugozapadu Engleske, istraživači nisu shvatili njihov značaj. Arheolozi namjeravaju da ih sastave sa drugim dragocjenim predmetima pronađenim na tom mjestu i izlože u Muzeju nasljeđa Viltšira u Divajzesu.

Zaboravljeno arheološko blago iz bronzanog doba pronašao je u kutiji za film koja je nosila naljepnicu "Buš Barou" predavač na Univerzitetu u Kardifu Nial Šarpls, dok je rašćišćavao pisaći sto svog prethodnika.

Zlatne čiode, djelo zanatlija iz Bretanje, u današnjoj Francuskoj, utisnute su u vidu riblje kosti u dršku ceremonijalnog mača koji je imao bronzani bodež dug oko 20 centimetara.
Ratnik sa Buš Baroua bio je jedan od stotine vojskovođa sahranjenih na tom mjestu, koje se nalaze nadomak Stounhenya.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana