Bitan je dobar slogan, ali i odijelo po mjeri

D. Keleč, M. Miljić
Bitan je dobar slogan, ali i odijelo po mjeri

Dosadna siva i plava odijela, veliki stomaci i depresivno raspoloženje političara već su odavno iza nas. Višestranački sistem na scenu izbacio je nove političare, koji sve više pažnje posvećuju svom izgledu i tome šta će da obuku prilikom odlaska na razne političke skupove.

Iako modni kreatori imaju stroga pravila - sako ne treba biti preširok, kragna na košulji ne smije biti staromodna… političarima je teško da pored svih obaveza vode računa i o garderobi, jer je za to potrebno mnogo vremena. Zato svaka čast onima koji stignu sve da kupe i uklope, poručuju i sami kreatori.

Poslovicom "Dobar izgled političara dugo se pamti, a gaf u oblačenju nikad se ne zaboravlja" vode se i mnogi političari iz Srpske i BiH, koji nastoje da iz godine u godinu budu sve bolje obučeni. Međutim, postoji i mnogo onih koji ne poklanjaju previše pažnje svom izgledu čime vrijeđaju stanovnike odnosno one koje predstavljaju. Ipak je stil oblačenja, kako kažu stručnjaci, jedan vid neverbalne komunikacije sa biračima i poruka koju šalju. Na bilbordima koji su ovih dana preplavili Srpsku i FBiH, birači, osim političkih slogana, obraćaju pažnju i na izgled političara koji im šalje određenu poruku.

Najbolje obučeni Dodik i Radmanović, najlošije Komšić i Silajdžić

Modni kreatori u Srpskoj naglašavaju da se oblačenje političara u predizbornoj kampanji ne razlikuje od njihovog oblačenja i pojavljivanja u javnom životu prije kampanje.

- Premijer RS Milorad Dodik najviše je uradio na svom imidžu. Prvenstveno je dotjerao liniju i skinuo višak kilograma i sada se drži sigurnih i elegantnih varijanti oblačenja - kazao je modni kreator iz Banjaluke Duško Oraščanin i dodao da se Dodik oblači u skladu sa svojom funkcijom i položajem.

On je naglasio da korak ispred svih u oblačenju drži član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović.

- Svojim oblačenjem i pojavom Radmanović šalje smirenu i pozitivnu poruku. Ne pretjeruje u vizuelnim istupima - kazao je Orašačanin.

Kada je u pitanju oblačenje predsjedavajuće Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić, Oraščanin kaže da svojim načinom oblačenja oslikava kulturnu i urbanu pojavu.

- Svojim oblačenjem ona stavlja svoj karakter u prvi plan - kazao je Oraščanin, dodavši da član Predsjedništva BiH iz RS Nikola Špirić ima dosta jednostavne kombinacije oblačenja koje često razbija upečatljivim kravatama i košuljama. 

Stilista iz Banjaluke Davor Sladaković kazao je da bi oblačenje političara trebalo da oslikava posao kojim se bave.

- Od političara u Srpskoj pažnju svom oblačenju najviše pridaje premijer RS Milorad Dodik. U oblačenju nemaju stila član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić - kazao je Sladaković.

Prema njegovim riječima, mnogi političari imaju tri odijela u kojima se stalno pojavljuju.

- Pratim predizbornu kampanju i nastupe političara i često se zna desiti da se naši političari pojavljuju u rasparenim odijelima, sako im je jedne boje, a pantalone druge - kazao je Sladaković i dodao da odijela naših političara nisu markirana, te da je za sada primijetio da jedino premijer RS nosi odijelo šiveno po mjeri.

Kada su u pitanju političari iz Federacije BiH, većina modnih stručnjaka saglasna je da je najbolje obučen lider HDZ-a Dragan Čović.

- On je izgradio svoj stil oblačenja. Ne voli da pretjeruje i eksperimentiše. Vjeran je svom stilu koji mu pristaje - kažu stilisti.

Krojači potrebni u kabinetima

Sladaković naglašava da bi političari trebali da nose odijelo koje je šiveno baš za njih, te da nije bitna marka, već da je odijelo po mjeri.

- Dobro bi bilo da se u sklopu kabineta političara uvedu i kabineti krojača - kazao je Sladaković i dodao je da političarima u Srpskoj više važna njihova funkcija nego stil oblačenja.

Stilistkinja Radio-televizije RS Duška Vujmilović kazala je da se političari u javnosti često pojavljuju u nespretnim kombinacijama.

- Često se dešava da se kod političara vide kratke čarape što nikako ne smiju dozvoliti. Više pažnje trebali bi posvetiti kravatama, koje trebaju biti u umjerenim tonovima i da nisu previše šarene - kazala je Vujmilovićeva.

Ona je naglasila da manžetne uvijek treba da se vide ispod sakoa, te da političari džepove nikako ne bi smjeli pretrpavati raznim sitnicama i ključevima, jer tako izgledaju neuredno.

- Čarape treba da budu u skladu sa cipelama i odijelom. Takođe trebaju da vode računa i o čvoru kravate i da uvijek zakopčaju posljednje dugme na košulji - kazala je Vujmilovićeva.

Ona naglašava da bi političarke uvijek trebale da nose suknju, koja ne smije da bude kraća iznad koljena od pet centimetara.

- Potpetice nikako ne smiju da budu otvorene. Poželjne su cipele ili blago otvorene sandale. Političarke nikako ne smiju nositi dekoltiranu odjeću i trebale bi da se oblače u umjerenim bojama. Bilo koja odjeća koja skreće pažnju na sebe nije dobra - kazala je Vujmilovićeva i dodala da naše političarke treba da povedu računa i o šminki kao i frizuri, jer sve nepravilnosti odaju loš utisak u javnosti.

Političke kampanje

Domaći političari sada su više zaokupljeni političkim kampanjama, nego oblačenjem, a posebno političkim sloganima, kojima birače svakodnevno "bombarduju" sa televizije, bilborda, radija, novina i svih ostalih raspoloživih medija.

Umjesto da razmišljaju o tome kakvu će kravatu da kombinuju uz pojedina odijela, političari trenutno najveću brigu vode o sloganima partije kojoj pripadaju.

Direktor agencije "Ipsos Stratedžik marketing" iz Srbije Srđan Bogosavljević rekao je da se kroz razna istraživanja slogana pojedinih partija mogu uočiti promjene u predizbornim kampanjama.

- Za jednu stranku bitna je cijela kampanja i svi događaji oko te kampanje kojima se treba posvetiti posebna pažnja. Slogani pokazuju šta misli partija i šta joj je najvažnije da poruči biračima. Zato slogan treba da bude ključna poruka kampanje - kazao je Bogosavljević.

On je istakao da što je slogan jasniji, njegov smisao je ubojitiji i ima veći uticaj.

- Ove godine u BiH najubojitije slogane ima Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Koalicija PDP-a, SRS i SDS-a zato što imaju potpuno jasno rečeno šta hoće da promijene i urade - kazao je Bogosavljević.

Prema njegovim riječima, slogan SNSD-a "Srpska zauvijek" veoma je konkretan, jer lično odražava šta je zapravo ideja ove stranke.

- Ovaj slogan svim biračima poručuje da je njihova ideja kao staro poređenje "vrapca u ruci", jer ako dobiju "goluba na grani" dobro je, a ako ne, nije ni važno, jer postoji Srpska, koja je gotova i sigurna u ruci. Krenuće sloganom za višim ciljevima, ali nikako neće reskirati Srpsku, a to je ono najvažnije što ova stranka poručuje - istakao je Bogosavljević.

On je naglasio da je jasna poruka u sloganu opozicije, odnosno koalicije PDP-a, SRS i SDS-a, koji glasi "Zajedno za Srpsku" i koji je dobro izabran.

- Ko god da je na vlasti on mora da priča konkretno, dok u opoziciji postoji jedno generalno nezadovoljstvo - objašnjava Bogosavljević, i dodaje da je poznata činjenica da je za bilo koju opoziciju najbolje da kaže idemo zajedno i da tako djeluje.

On je naglasio da manje stranke ciljaju na manje grupe, radi čega, kako kaže potpuno razumije Socijalističku partiju i Partiju udruženih penzionera koji su izabrali slogan "Pravda za sve".

- Ovim sloganom SP i PUP obraćaju se gubitnicima tranzicije i ljudima kojima treba pravda, te penzionerima koji su uvijek u nekoj lošoj poziciji - kazao je Bogosavljević i dodao da je slogan "Pravda za sve" dobar izbor jer se ide na penzionere koji su uglavnom obespravljeni i na dio socijalno obespravljenog svijeta.

On je kazao da se slogan DNS-a "Riječ je riječ" ne razumije najbolje, ali da pretpostavlja da se radi o obećanju koje poručuje biračima da će ono što su rekli, ispuniti i uraditi.

Bogosavljević je dodao da se i sloganom partije SDA, koji glasi "Narod zna" želi pokazati da je narod taj koji bira vlast, koja će na neki način biti njen sluga.

- "Narod zna" je slogan koji smo već u više navrata čuli u više država. Ovaj slogan ima smisla kada si na vlasti, pa kažeš - narod zna da smo mi dobri, ali kada atakuješ iz opozicije takav slogan nema mnogo smisla - rekao je Bogosavljević.

Prema njegovim riječima najvažnije je da su slogani akcioni, a takvi su slogani "Srpska zauvijek" jer tačno znaju šta hoće, odnosno njihov glavni cilj je Srpska.

Do pobjede preko slogana

Direktor marketinške agencije "Stratkom" iz Beograda Marko Selaković rekao je da nije lako definisati dobar slogan i iz godine u godinu publikovati nešto novo i atraktivno.

- Usled čestih izbornih ciklusa, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svim zemljama zapadnog Balkana, slogani se često čine potrošenim i već viđenim. Podsećam da smo, samo u Srbiji, pre nekoliko godina imali slogan "Mi držimo reč", koaliciju "Zajedno"... Dakle, evidentna je određena doza sličnosti ovih slogana sa ranije plasiranim. Slogani koji su ponuđeni nisu impresivni, ali nisu ni neupotrebljivi. Slogan "Srpska zauvijek!" otvara prostor za efektnu igru reči, dok "Zajedno za Srpsku" jasno simbolizuje jedinstvo i opredeljenost - istakao je Selaković.

On je naglasio da je slogan jedan od ključnih elemenata izborne kampanje za svaku političku stranku.

- Dobar slogan može u velikoj meri pomoći da kampanja određene političke partije postane prepoznatljiva svim biračima. Ipak, ko god misli da može samo na osnovu slogana da dobije izbore, grdno se vara - istakao je Selaković.

Dodao je da, iako je slogan taj koji "otvara vrata" i intrigira birača da čuje šta mu određena opcija nudi, rad na terenu i direktna komunikacija sa biračima u mnogo većoj mjeri utiče na rezultat izbora nego sam slogan kampanje.

- Dobar slogan je nužan, ali ne i dovoljan uslov za dobar izborni rezultat - dodao je Selaković.

Direktor marketinške agencije "Tim talenata" iz Srbije Dragoljub Ljubičić rekao je ne može da komentariše kvalitet političkih slogana u Srpskoj, jer nije dovoljno upoznat sa političkom scenom u RS i FBiH, ali ističe da svaki politički slogan djeluje na oba nivoa, odnosno na emotivnom i na racionalnom nivou, te da u velikoj mjeri može da privuče birača.

Pažnja birača

Postoje kandidati koji su svojim neobičnim predizbornim sloganima privukli veliku pažnju birača, i to u rekordnom roku, što je pokazao Joško Kraljević Risa, nezavisni kandidat za načelnika opštine Proložac na prošlim lokalnim izborima u Hrvatskoj. Na predizbornim plakatima ovog kandidata, bile su poruke: "Meni će bit bolje, vama isto", te "Meni sve, vama ništa". Svojom pojavom, koja je ironično predstavila svoje mišljenje o hrvatskim političarima, i porukom "Jedno mislim, drugo govorim, treće radim", Risa je uspio da prođe u drugi izborni krug.

Nedostatak kreativnosti

Stručnjaci u Srbiji su istakli da je srpskim političarima na izborima prije dvije godine nedostajalo kreativnosti, kada su u pitanju predizborni slogani. Tako su svi slogani djelovali isto, a glasili su: "Ne dam Srbiju" "Ustani, Srbijo", "Napred, Srbijo", "Podrži Srbiju" i "Za evropsku Srbiju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana