BiH postala raj za kriminalce

N. Tomašević, M. Filipović
BiH postala raj za kriminalce

Kriminalci susjednih država sve češće dolaze u BiH kako bi tu našli spas od zakona i pravde, a nije rijedak slučaj da "ljudi s onu stranu zakona" iz BiH bježe u druge države iz istih razloga.

U BiH ima najviše kriminalaca koji su se našli na udaru zakona, iz Hrvatske.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, u BiH se krije više od 46 kriminalca iz ove zemlje koji su osuđeni i osumnjičeni za različita krivična djela.

Takođe, brojni kriminalci iz Srbije, među kojima je najpoznatiji Vladimir Jovanović Japanac, u bijegu od ruke zakona, spas su našli u BiH.

Zloupotreba dvojnih državljanstava i nedostatak međudržavnih

sporazuma koji regulišu ovu oblast glavni su razlozi zbog kojih je BiH postala "raj za kriminalce", smatraju stručnjaci.

Glavni tužilac Republike Srpske Amor Bukić za "Glas Srpske" kaže da je zloupotreba dvojnih državljanstava od strane osumnjičenih ili osuđenih lica problem cjelokupnog pravosudnog i pravnog sistema, kako u BiH, tako i u zemljama u okruženju.       

- Dvojno državljanstvo ne bi bio problem da se to pravo nije počelo zloupotrebljavati na najgrublji i najbezobzirniji način koji ismijava cjelokupni pravni poredak u zemlji, ali i država u okruženju - rekao je Bukić.

Istakao je da ovaj problem mogu i moraju da riješe oni koji donose zakone, kako u BiH, tako i u susjednim državama.

U Ministarstvu pravde BiH kažu da je ovo ministarstvo sa nadležnim ministarstvom u Hrvatskoj usaglasilo izmjene Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, čime bi se uskoro na stotine pravosnažno osuđenih osoba moglo naći iza rešetaka.

- Istovremeno, u toku je usaglašavanje istog ugovora sa Srbijom i pošto sva rješenja budu u potpunosti usklađena, uslijediće i zvanično potpisivanje ovih dokumenata te postupci ratifikacije u svim državama - rekla je portparol ovog ministarstva Marina Bakić.

Dodala je da je, prema postojećim odredbama ugovora za izdržavanje kazne u drugoj državi, bila potrebna saglasnost osuđene osobe, što se izmjenama ugovora ukida.

Ona kaže da će pravosnažno osuđene osobe morati izdržavati izrečenu kaznu bez obzira na to u kojoj zemlji se trenutno nalaze. Odredbe ugovora će se odnositi i na osobe osuđene za ratne zločine.

U ovom ministarstvu su istakli da direktno izručivanje državljana jedne zemlje drugoj zemlji, bez obzira na to da li su krivično gonjeni ili ne, onemogućavaju i ustavne odredbe Hrvatske i Srbije.

- Za zaključivanje eventualnog ugovora koji bi to omogućio neophodno bi bilo mijenjati zakonodavstvo, odnosno ustave, zašto je prvenstveno potrebno povjerenje u pravosudni sistem druge države, odnosno politička volja - istakla je Bakićeva.

Jedan od posljednjih kriminalca, koji je pokušao pobjeći od zakona i spas naći u BiH, je Dragan Jelinović (52) iz Zemuna u Srbiji, osumnjičen za ubistvo mađarskog boksera Ervina B. (31) u Kelnu 1992. godine u Njemačkoj.

Zbog sumnje da su mu pomogli nelegalno pribavljanje bh. državljanstva MUP Livanjskog kantona nedavno je optužio advokata Emira Karaču i policijske službenike Policijske stanice Bosansko Grahovo Zdravko Mihaljević (51) i Stipe Garić (43).

Najviše takvih kriminalaca je iz Hrvatske, a među njima je "najsvježiji" Dražen Golemović, koga hrvatske vlasti terete za brojne finansijske malverzacije, a koji je početkom novembra 2009. godine stigao u BiH.

Spas od hrvatskih zakona u BiH je potražio i Željko Vrbat, koji se traži zbog pljačke Getroa u Sesvetama.

Hrvatski MUP ga je na svojim stranicama označio kao izrazito opasnu osobu, a i on je poslije dolaska u BiH, kao i većina ostalih bjegunaca, bio priveden pred sudiju, pa pušten, pošto je ustanovljeno da ima BiH državljanstvo.

Prije Golemovića, u BiH je, od "krupnijih riba" iz Hrvatske pobjegao Branimir Glavaš, koji je zbog ratnih zločina osuđen na deset godina zatvora.

Kada je u pitanju "slučaj Branimira Glavaša" u Ministarstvu pravde BiH naglašavaju da presuda protiv njega još uvijek nije pravosnažna pa je nemoguće predvidjeti kakva će ona biti i da li će doći do njenog potvrđivanja u BiH.

- Glavaš je državljanin BiH, a prema Zakonu o krivičnom postupku, BiH ne izručuje svoje državljane. Dakle, sve dok postoji takva zakonska odredba, izručenje nije moguće - rekli su u ovom ministarstvu.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je da ima mnoštvo primjera koji potvrđuju da je BiH postala utočište za kriminalce iz okruženja.

- Još ništa konkretno nije urađeno da bi se napravili međudržavni ugovori između BiH i susjednih zemalja kojim bi se riješio ovaj problem - istakla je Majkićeva.

Naglasila je da je potrebno ubrzati ovaj proces da bi bila omogućena ekstradicija onih koji su prekršili zakon.

- U ovom trenutku svi kriminalci osuđeni za ratne zločine koji od zakona bježe u BiH, znaju da dolaze u svojevrsni Eldorado kakva je BiH i da će tu moći mirno da žive bez obzira na zločine koje su počinili u svojim zemljama - navela je Majkićeva.

Ona smatra da sva odgovornost nije na BiH već i na susjednim zemljama, prije svega, na Srbiji i Hrvatskoj.

- Ministarstvo inostranih poslova BiH i Predsjedništvo BiH morali bi da urade mnogo više na rješavaju ovog problema - kazala je Majkićeva.

Spas od zakona u BiH našao je i vođa kriminalnog klana Osmani iz Hrvatske Ćazim Osmani Feliks, koga nemačka štampa naziva "evropskim kraljem droge".

On posjeduje državljanstvo BiH, kao i većina pripadnika te mafijaške organizacije, podaci su Tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Državljanstvo BiH dobili su i spasili se od izdržavanja kazne najveći HDZ-ov tajkun Miroslav Kutle i optuženi za pljačku pošte u Splitu Zoran Stefanović.

Na bijeg u BiH odlučio se i Blažo Petrović, koji je optužen za pronevjere deset miliona kuna, zatim Jozo Ćurković, koga hrvatske vlasti terete za privredni kriminal i štetu 100 miliona kuna te Ognjen Šimić, koji je u Rijeci osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita, a sada mirno živi u Sarajevu.

Od "krupnijih kriminalnih riba" iz Srbije utočište u BiH našli su osumnjičeni za trgovinu drogom za kojim tragaju vlasti Srbije, Ljubiša Lindo zvani Čombe, koji je dobio lažno uvjerenje o državljanstvu BiH u opštini Zvornik, na osnovu čega je dobio i falsifikovana dokumenta u Brčko distriktu.

Spas u BiH našao je i Vladimir Jovanović (40) iz Beograda, poznatiji kao Vlada Japanac, pripadnik kriminalnog "zemunskog klana" za kojim je MUP Srbije izdao međunarodnu potjernicu zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića.

Japancu je sticanje državljanstva omogućila Bosiljka Erić, matičarka iz Zvornika, protiv koje se vodi postupak. Državljanstvo BiH ima i Andrija Drašković, a dobio ga je u Brčkom. Lična karta izdata mu je u Tomislavgradu u FBiH.

Da bi se osujetili ovakvi planovi kriminalaca iz okruženja, kažu upućeni, neophodno je izmijeniti Zakon o državljanstvima BiH.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Mirko Okolić kazao je da će u Parlamentu BiH pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o državljanstvu BiH.

- Cilj je da državljanstvo BiH ne mogu da dobiju građani zemalja iz okruženja koji su u svojim zemljama osuđeni za ratne zločine - kazao je Okolić.

Dodao je da je najtipičniji primjer zloupotrebe dvojnog državljanstva evidentan u "slučaju Branimira Glavaša", koji se "uprkos počinjenim zločinima nad Srbima u Hrvatskoj sada slobodno kreće BiH".

- O kakvoj drskosti je riječ pokazuje i to da Glavaš najavljuje čak i bavljenje politikom u BiH - zaključio je Okolić.

Bjegunci

Prema podacima sudova u BiH, u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori trenutno se nalaze 282 osobe koje su pravosnažno osuđene u BiH.

U Srbiji se nalazi oko 40 osoba koje zbog posjedovanja državljanstva Srbije ne mogu da budu izručene BiH.

U Hrvatskoj se nalazi sedamdesetak državljana BiH koje potražuju domaći pravosudni ili policijski organi, a koji zbog dvojnog državljanstva ne mogu biti izručeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana