Berluskonijevi skandali i obamamanija

Glas Srpske
Berluskonijevi skandali i obamamanija

Na svjetskoj političkoj sceni u 2009. godini teško da ijedan državnik može da dostigne Silvija Berluskonija kada je riječ o medijskoj pažnji koju je privlačio na razne načine. Nekonvencionalno i provokativno ponašanje za jednog političara, gafovi, skandali, ono je što se vezuje za njegovu ličnost.

Italijanski premijer stigao je tokom godine da se uplete u seks skandal, ostavi njemačku kancelarku da ga u nevjerici čeka dok ne završi razgovor putem mobilnog telefona, da viče u prisustvu britanske kraljice, kao i da američkog predsjednika nazove mladim, lijepim i preplanulim.

Predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, prilikom njegove posjete Italiji, Berluskoni se obratio riječima:

- Dajem riječ predsjedniku Kluniju.

Kraj godine Berluskoni je dočekao sa flasterom na nosu, razbijenim gipsanim suvenirom Milanske katedrale.

Američki predsjednik za novogodišnje praznike igrao je golf na rodnim Havajima, a početak godine obilježila je svjetska obamamanija. Obama je sklapan od "lego" kocaka, pravljen od voska, zatim kao ruska babuška i "action man", našao se u stripu, a popularnost su doživjeli i njegovi dvojnici poput jednog Indonežanina.

Kažu da je čuveni američki državni sekretar Henri Kisindžer, aludirajući na želju Evropske unije za većim uticajem na svjetskoj političkoj sceni, upitao:

- Ako hoću da zovem Evropu, koga da pozovem?

Sada Vašington ima koga da zove preko Atlantika - prvog stalnog predsjednika Savjeta Evropske unije, tihog pisca haiku poezije iz Belgije, Hermana van Rompeja.

Mediji van Rusije uživali su i u 2009. da se bave odnosom predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina, a najveća ruska televizija Prvi kanal prvi put ih je za ovu novu godinu prikazala na šaljiv način.

Strani dopisnici kažu da je to potpuna novost za strogo okruženje Kremlja.

Duet je podsjetio na glavne prošlogodišnje događaje, poput neuspjele kupovine "Opela" od ruske "Sberbanke" i izgradnju novih naftovoda, na odnose sa Evropskom unijom i Amerikom i na ličnosti poput ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka.

A prema anketi koju je sproveo Asošijeted pres, među urednicima i direktorima medija u Sjedinjenim Američkim Državama vodeća vijest u 2009. godini bila je neravnomjeran razvoj najveće nacionalne privrede u svijetu.

Na drugom mjestu našla se vijest o inauguraciji predsjednika SAD Baraka Obame - prvog Afroamerikanca koji je stupio na tu dužnost, proizilazi iz ankete koju je novinska agencija AP sprovela među urednicima i direktorima medija o deset "naj" priloga u 2009. godini.

Treće mjesto zauzela je vijest o velikoj reformi američkog zdravstvenog sistema, a četvrto iz oblasti autoindustrije - o bankrotstvu "Dženeral motorsa" i "Krajslera", kao i o "Fordu", koji je izbjegao bankrotstvo, ali čija je prodaja širom svijeta drastično opala.

Pojava novog gripa A H1N1, koji je pogodio desetine miliona ljudi širom svijeta, zauzela je na listi peto mjesto.

Vijest o sve većem broju žrtava u Avganistanu i najava Obame da u tu zemlju uputi dodatnih 30.000 vojnika, našla se na šestom mjestu.

Sedmo mjesto zauzela je vijest o smrti kralja popa Majkla Džeksona, koji je iznenada preminuo u 51. godini.

Tragedija u teksaškoj bazi Fort Hud, gdje je vojni psihijatar ubio 13 osoba, na osmom je mjestu, a na devetom vijest o smrti dugogodišnjeg senatora Demokratske stranke Edvarda Kenedija.

Posljednje mjesto na listi zauzela je vijest pod naslovom "Čudo nad Hadsonom", o prinudnom slijetanju aviona "Ju-Es ervejz" sa 155 putnika, gdje niko nije nastradao.

Orgije na jahti

Internet stranica TMZ, koja se bavi zanimljivim pričama o poznatima, objavila je fotografiju na kojoj se bivši američki predsjednik Džon F. Kenedi nalazi na jahti okružen golim ženama. Da je ta fotografija objavljena u vrijeme kad je nastala, sredinom 1950-ih, prema mišljenju analitičara, sigurno bi promijenila svijet. Na slici se, naime, vide četiri gole djevojke od kojih dvije uživaju u skakanju u vodu, a Kenedi nezainteresovano leži na palubi broda i sunča se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana