Berlin- grad romantičnih trenutaka

Jelena Bjelica
Berlin- grad romantičnih trenutaka

Berlin je grad koji odiše životom, to je grad koji nikada ne spava. Glavni grad Njemačke popločan je kamenim ulicama koje datiraju od prije 750 godina, a u isto vrijeme je izrazito moderan.

To je grad za sjećanje, za romantične trenutke, grad zapanjujuće istorije, bogate preokretima, usponima i padovima, slavom i poniženjima. To je grad kulture, noćnih klubova, života, mladosti, sjećanja...

GOTOVO 30 GODINA Berlin su zapravo sačinjavala dva grada: Istočni i Zapadni Berlin, sa zidom između njih koji ih je dijelio. Kada je zid 1989. godine pao, dva su dijela grada ujedinjena. Od te godine Berlin je ponovno osmišljen.

Ostaci nekadašnjeg Berlinskog zida su sada postali najveća umjetnička galerija na otvorenom na svijetu. Najduži dio zida koji je ostao očuvan i koji se nastavlja u Ostbahnhof stadion je otvoren za grafite umjetnika iz cijelog svijeta.

BRANDENBURŠKA VRATA SU jedan od najpoznatijih simbola Berlina i građevina poznata širom svijeta. Trijumfalna vrata smještena su na Pariskom trgu i jedina su preostala vrata od vrata izgrađenih kao ulaz u Berlin. Masivna kapija je ukrašena statuom boginje pobjede.

Kapija je zatvorena za saobraćaj, kao i Pariski trg, graciozni skver koji je nekada bio okružen prelijepim zgradama, nažalost srušenim u Drugom svjetskom ratu. Otkada je srušen Berlinski zid, grade se nove zgrade, sa pokušajem da liče na originale.

SJEVERNO OD VRATA nalazi se Reichstag - zgrada u kojoj je sjedište njemačkog parlamenta, a južno od nje stoji Memorijalni centar Evrope posvećen Jevrejima stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Zanimljivo je da Berlin ima ostrvo usred grada, koje je s ostatkom kopna povezano mostovima sa svih strana. Na ostrvu se, između ostalog, nalazi i Berlinska protestantska katedrala. Ispred se nalazi ogromna livada koju mladi koriste za izležavanje po lijepom vremenu. U gradu se nalaze i brojni spomenici koji su pod zaštitom UNESCO-a.

JEDNA OD GLAVNIH TURISTIČKIH atrakcija je i Berliner dom, odnosno Berlinska katedrala. Riječ je o evangelističkoj, najvećoj berlinskoj crkvi u kojoj se često održavaju koncerti duhovne muzike. Svake godine bez daha ostavi na hiljade posjetilaca, nalazi se na velikom Muzejskom ostrvu. Obavezno treba posjetiti i Museumsinsel, jedinstveni skup čak pet muzeja. Muzeji se nalaze vrlo blizu nekadašnje kraljevske palate.

BERLIN JE TURISTIČKA, ali i poslovna metropola, pa je danas jedan od najuzbudljivijih evropskih gradova. Monumentalne građevine privlače svojim izgledom i "pričom", gradi se i obnavlja na sve strane, šoping je odličan i raznovrstan, a noćni život jedan od najboljih na Starom kontinentu. Sasvim dovoljno da Berlin ostane u nezaboravnom sjećanju.

Istorija

Berlin je jedan od najmlađih evropskih gradova, a osnovan je u 12. vijeku. Gradski centar izgorio je 1830. godine kada je uništen veliki broj spisa iz tadašnjeg vremena. Broj stanovnika Berlina naglo je porastao tokom 19. vijeka, naročito kada je postao prestonica Njemačkog carstva 1871. Pred kraj Drugog svjetskog rata Berlin je bio uništen 70 odsto. U avgustu 1961. napravljen je Berlinski zid, razdvojivši Zapadni Berlin od Istočnog i ostatka Njemačke. Berlinski zid je pao 9. novembra 1989. godine.

USLUGA                                                   CIJENA

Tri noćenja sa doručkom                 od 200 KM

Povratna autobuska karta                od 280 KM

Karta za gradski prevoz                  od 2,5 KM

Kafa                                                od 2 KM

Ulazak u noćni klub                         od 15 KM

Berlin WelcomeCard                       od 34 KM

(karta za prevoz i ulazak u muzeje)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana