Beogradski festival pjenušavog pića i dobre muzike

Aleksandra Diklić
Beogradski festival pjenušavog pića i dobre muzike

Veselje zaliveno pivom, ili pivo kao izvor veselja, niko na "Beer festu" u Beogradu nije mogao da dokuči.

Prve procene su bile da će "Beer fest" koji traje od 20. do 24. avgusta posetiti 600.000 pivopija, znatiželjnika i zaluđenika u "živu svirku", a prva dva dana su to i obećavala.

Oni koji su došli doživeli su nezaboravni provod na šestom beogradskom festivalu ovog penušavog pića. Pilo se iz krigli, čaša i flaša, najkvalitetnije pivo, blizu 40 poznatih svetskih proizvođača, a ove godine prvi put i taj blago alkoholni napitak s ukusom najrazličitijeg voća, što je nateralo brojne dame da uživaju u tipično muškoj poslastici.

Organizator se sa Kalemegdana preselio na mnogo prostranije beogradsko "Ušće" na slivu Save u Dunav. Improvizovani objekti, štandovi ispunjeni limenkama i flašama, od travnate površine su napravili šetačke štrafte poput ulica, pa su brojni posetioci ovogodišnju zabavu, s pravom nazivali "prestonica piva u sred srpske prestonice" ili "pivski grad".

Odličnom organizacijom i masovnošću domaćih i brojnih inostranih posetilaca, Beograd je postao prava konkurencija sličnim festivalima poput nemačkog, a uz novosadski "Egzit" i trubačku Guču, pokazao da Srbija, može da ponudi više nego dobru planetarnu zabavu. 

Ulaz na dane pića boje ćilibara, ni ove godine nije naplaćivan, mada je bilo nekih razmišljanja da se uvedu ulaznice. Možda je baš zato što je "yaba" hepening 2008. nadmašio prošlogodišnju rekordnu posetu.

Bilo je i gostiju iz Evrope, ali i sa drugih konteinenata od kojih su neki u Beograd stigli prvi put. I niko se nije pokajao. U čarima samita ljubitelja pića i dobrog starog rokenrola, uživa se od deset ujutru, do četiri po ponoći, a u večernjim satima prilika je da se uživo vide poznati muzički sastavi.

Festival su otvorili hrvatski KUD "Idijoti", pa Dragoljub Đuričić i bubnjari. Poslije  svečanog vatrometa uoči ponoći, nastavilo se sa Blažom i Kljunovima koji su podigli temperaturu, da bi je nenadmašni Luis usijao.

Do kraja festivala trebaju da nastupe imena poput "Tajma" i Dade Topića, Đuleta i "Van Goga"..., ali i nekadašnje zvezde novog talasa  i danas popularni Zagrepčanin Jure Stublić i grupa "Film".  Tu su i "Nervozni poštar", pa slovenački "Šank roka"... Za odličan izbor muzike pobrinuli su se i svetski DJ Timo Mas i Pit Guding.

Najvernije pivopije, mogu da pazare majice sa znakom "beer festa", za koje su se otimali stranci kako bi iz srpske prestonice poneli suvenir.

Cilj pivske žurke je da skrene pažnju na ekološko zagađenje. Na to su potsećale brojne kante za bacanje limenki, kojih je prošle godine sakupljeno tri tone. A, ove kako su se pohvalili organizatori, još više.

Prva prozivodnja

Arheolozi su na osnovu starih iskopina i zapisa utvrdili da pivo datira još iz vremena 7.000 godina pre nove ere, a proizvodili su ga Vavilonci koji su za vrenje su koristili ječmeni šećer i pšenicu, praveći čak 16 različitih vrsta. Recept za spravljanje prenet je u drevni Egipat, Persiju i Grčku, da bi ga nešto kasnije koristili za spravljanje Rimljani, pa stari Germani. Tada u piću nije bilo hmelja, pa su kiselost rešavali dodavanjem pelina, gloga i šafrana. U sadašnjem sastavu je prvi put proizvedeno u Rusiji, koja godišnje proizvodi 86,8 miliona hektolitara ovog blago alkoholnog napitka.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana