Beogradski čitač i na Floridi okuplja zaljubljenike u pisanu riječ iz cijelog svijeta

Tanjug
Foto: Tanjug

MAJAMI - Skulptura Beogradski čitač u gradu Kaselberi na Floridi, nedaleko od Orlanda, postala je važno mjesto okupljanja posebno na Svjetski dan knjige, koji je i jedna od brojnih prilika za predstavljanje srpskog književnog i kulturnog blaga u SAD.

Skulptura je postavljena zahvaljujući dekanu poslovnog Univerziteta Herzing u Orlandu, Gordani Pešaković koja za Tanjug podsjeća da je Beogradski čitač projekat pokrenut u Beogradu 2014. godine, a koji je brzo nakon toga prešao Atlantik i trajno se nastanio u Konkord parku - kulturnom i umjetničkom jezgru Kaselberija u kojem se nalazi još 11 instalacija renomiranih umjetnika.

„Kao dekan Univerziteta Herzing u Orlandu u brojnim razgovorima sa rukovodstvom Skupštine grada Kaselberi i umjetničkom direktorkom Art House Lindom Mur uspela sam da dobijem podršku i da naš čitač stigne na Floridu”, rekla je dr Pešaković koja je i gostujući profesor na univerzitetima u Kini, Tajvanu, Vijetnamu, Uzbekistanu, Tajlandu, Kirgistanu, Argentini, Čileu i Srbiji.  

Nakon postavljanja prve skulpture na Vračaru, u Kaselberiju je oktobra 2016. godine održana svečanost u Gradskoj kući povodom dolaska skulpture vajara Miloša Šarića, rekla je dekan i podsjetila da je datum svečanosti izabran simbolično u znak sjećanja na 14. oktobar 1881. - 135 godina od potpisivanja prvog trgovinskog i konzularnog sporazuma SAD i Srbije, koja je među prvima u svijetu zvanično priznala SAD.  

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnica Kaselberija Šarlin Glensi, poslanik Bil Haford, i gradski menadžer, otac srpske crkve Svete Petke u Longvudu Ljubiša Brnjoš, kao i brojni parohijani, studenti i profesori Univerziteta Herzing.  

Pešaković dodaje da je zbog uragana Metju skulptura otkrivena 2017. godine.

”Bio je to praznik za ljubitelje skulpture, a među njima jedna je posebno blistala ispred Gradske kuće sa pogledom na jezero - naš čitač”, kazala je ona i dodala da je već naredne godine na Svjetski Dan knjige gradonačelnica ispred Beogradskog čitača pročitala Proklamaciju na osnovu koje se upravo na tom mjestu svakog 23. aprila obeležava Svjetski dan knjige.  

Pešaković, zahvaljujući čijoj je inicijativi usvojena Proklamacija, kaže da je prva proslava dana knjige bila nezaboravna i da je direktan prenos na društvenim mrežama trajao satima.  

”Učesnici su imali između pet i 75 godina, među njima bila su i djeca iz crkve Svete Petke koja su na engleskom prenosila blago srpske književnosti i kulture”, navela je dekan koja je, kao autor više književnih djela i brojnih putopisa čiji je dio objavljivan u dnevnom listu Politika, redovan učesnik svih okupljanja.  

U obilježavanju svjetskog Dana knjige ispred Beogradskog čitača, redovni učesnici su žitelji Orlanda i Kaselberija, kao i đaci Saut Seminol srednje škole, studenti Herzing Univerziteta, i djeca okupljena oko crkve Svete Petke.  

Virtualna proslava svjetskog Dana knjige u vreme pandemije okupila je više od 100 učesnika sa svih strana svijeta, od Azije, Evrope, Afrike, Australije, Južne i Severne Amerike.  

Krajem 2022. organizovani su i prvi susreti pisaca dijaspore „U čast Beogradskog čitača i srpske književnosti”, na inicijativu Matice iseljenika i Srba u regionu.

Bila je to prilika i da Matica - naša najstarija organizacija koja već 75 godina predstavlja jedan od bastiona očuvanja kulture, tradicije i srpskog jezika u dijaspori dodijeli priznanja gradu Kaselberiju, Hafordu i Mur, kao zahvalnost za posvećenost oko postavljanja naše skulpture.  

Beogradski čitač nedavno je bio i mjesto susreta malih glumaca Srpskog dramskog pozorišta iz Čikaga, okupljenih oko crkve Svetog Nikole i njihovih vršnjaka iz Orlanda i Klirvotera, gdje su pri crkvama Svete Petke i Svetog Đorđa u okviru američke turneje izveli predstavu „Ko se ‘zadnji’ smeje”.  

Pešaković je podsjetila da je prvi Beogradski čitač postavljen u Čuburskom parku na svečanosti kojoj je prisustvovao i tadašnji gradonačelnik Siniša Mali. Dodala je da je cilj inicijative da afirmiše čitanje i razgovore o knjigama kao i da podstiče umjetničko stvaralaštvo.  

Realizaciju projekta na Floridi, finansijski i organizaciono pomogli su, Skupština grada Kaselberija, Rotari klub, Herzing Univerzitet i parohijani crkve Sveta Petke u Longvudu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana