Beč - grad raskoši

Jelena Bjelica
Beč - grad raskoši

Beč je veličanstven grad, s divnim arhitektonskim i kulturnim nasljeđem. Svojim šarmom i raskoši blizak je Parizu i Rimu. Bilo da ste u Beču prvi ili se vraćate po ko zna koji put, ovaj grad će vas opet očarati i ponovo ćete uživati u fascinantnoj privlačnosti Beča.

SJEDIŠTE NEKAD moćnog Habzburškog carstva i dan-danas pokazuje svu svoju ljepotu, koja se, omeđena Bečkim Ringom, najviše koncentriše u centru grada. Na osnovu bogatog nasljeđa iz doba Habzburgovaca, Beč je danas prava evropska kulturna prestonica. Tu ćete vidjeti zgradu Opere (Staatsoper), Gradsku skupštinu (Rathaus). Trg ispred Skupštine je najpoznatiji po tradicionalnom Božićnom sajmu (Christkindlmarkt), koji svake godine privuče na hiljade turista. Beč je u svjetskim razmjerama odavno postao i omiljeno turističko odredište, ponajviše zahvaljujući mnogobrojnim raskošnim kulturno-istorijskim spomenicima iz doba Austrougarske monarhije, raznolikoj kulturnoj ponudi i tituli prestonice klasične muzike u kojoj su, između ostalih, živjeli i stvarali poznati kompozitori kao što su Betoven ili Mocart.

BEČ JE UPISAN na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi 2011. godine zbog bogatstva arhitekture koja uključuje barokne dvorce s parkovima, građevine bečkog neoklasicizma, ali i urbanistički kompleks Bečki Ring iz 19. vijeka u kojem se smjenjuju građevine, spomenici i parkovi, ali i zbog njegove važnosti u razvoju klasične muzike. Tu se nalaze znamenite građevine kao što su katedrala Svetog Stjepana, romanska crkva Svetog Ruperta, dvorac Schonbrunn sa Zoološkim vrtom, crkva Svetog Karla, kraljevska palata Hofburg, austrijski parlament i mnoge druge znamenitosti.

PALATA BELVEDERE jedna je od najljepših bečkih znamenitosti. Sagrađena je u 18. vijeku kao ljetna rezidencija princa Eugena Savojskog, velikog vojskovođe koji je služio na dvoru Habzburgovaca.

Muzej finih umjetnosti izgrađen je između 1872. i 1891. godine da bi se u njega smjestila ogromna umjetnička kolekcija koja je nekada bila vlasništvo Habzburgovaca koji su sa entuzijazmom bili kolekcionari umjetnina. Sa svojom fantastičnom renesansnom arhitekturom i veličanstveno dekorisanom tavanicom muzej je vrhunsko dostignuće u svom gradu.

Beč je, prije svega, grad kulture, klasične muzike i opere. Ipak, ovaj grad nudi zabavu i za one sklonije modernijoj muzici. Zabavu ćete najlakše pronaći u samom centru, oko Ringa, gdje su se smjestili popularni klubovi "Volksgarten" i "Passage". Prednost tamo smještenih klubova je to da ne moraju paziti na buku, jer je ona uz saobraćaj ionako prisutna.

Istorija

Beč su osnovali Kelti oko 500. godine prije nove ere, a 15. godine prije nove ere postaje pogranični grad (Vindobona) u sastavu odbrane Rimskog carstva od germanskih plemena na sjeveru. U srednjem vijeku postaje sjedište dinastije Babenberg, a kasnije i Habzburgovaca i glavni grad Svetog rimskog carstva a, kasnije, Austrougarske monarhije. Poslije raspada Austrougarske 1918. Beč postaje glavni grad Republike Austrije i njegovo značenje se smanjuje. U doba hladnog rata Beč je kao prestonica neutralne Austrije bio jedno od centara međunarodne špijunske aktivnosti. 

Usluga

Cijena

Četvorodnevni aranžman (noćenje, doručak i prevoz)

od 340 KM

Noćenje sa doručkom

od 70 KM

Sedmična karta (za sve javne prevoze)

28 KM

Zaher torta

od 9 KM

Kafa

od 4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana