Barselona grad arhitekture i umjetnosti

G. Obradović, M.Čigoja
Barselona grad arhitekture i umjetnosti

Ne postoji bolje vrijeme od kasnog proljeća za posjetu evropskoj metropoli Barseloni, u kojoj se, kao ni u jednom drugom gradu na svijetu, tradicionalno i moderno prožimaju.

U to su imali priliku da se uvjere i apsolventi fakulteta banjolučkog Univerziteta, koji su u maju u Španiji proveli desetak dana.

Barselona, koja vrvi od domaćeg stanovništva i turista i u kojem se, moglo bi se reći, nikad ne spava (konkurencija Njujorku), očaraće vas svojom ljepotom i sigurno usaditi negdje duboko u vama da mu se morate nekad ponovo vratiti.

Grad sa obala Sredozemnog mora, srednjovijekovna jezgra sa kultnom La Ramblom, doslovno je procvjetao krajem dvadesetog vijeka i postao nezaobilazna destinacija na kojoj se susreću ljubitelji klasičnih i jedinstvenih građevina sa neponovljivim pečatom katalonskog mentaliteta i avanturisti željni modernih tehnoloških dostignuća. U pravu su oni koji kažu da se Barselona ne može opisati, ona se može samo doživjeti! Koliko god gledali slike, čitali tekstove o Barseloni i njenim znamenitostima, nikad ne možete biti spremni na ono što ćete lično vidjeti i doživjeti.

Ono što će vam odmah upasti u oči je glavni gradski trg Placa de Katalunja, koji zauzima oko 50.000 kvadratnih metara. Kružnog je oblika, a zanimljivo je što se u njega sliva devet ulica, od kojih su dvije najpoznatije: La Rambla - široka promenada u centru starom dijelu grada i Pasheig de Gracia koja važi za najglamurozniju ulicu u Barseloni. La Rambla je najpopularnija ulica u gradu duga 1,2 kilometar. Ona se ustvari sastoji od pet manjih ulica koja se nastavljaju jedna na drugu. Naziv svih pet ulica počinje sa "Rambla" i otuda jedinstven naziv "La Rambla" za ulicu koja ih sve obuhvata.

Kada krenete ovom ulicom, vidjećete mnoštvo kioska, turističkih info-centara, cvjećara, prodavnica ptica, kafića i restorana. Želite li nešto da kupite u susret će vam izaći izuzetno ljubazni prodavci, tako da vam umor od silnog hodanja brzo nestane.  

Za suvenir trebaće vam od tri do 20-30 evra.  Cijene odjeće su izuzetno povoljne, tako da se moderne "krpice" mogu na sniženjima naći i po pet evra.

Posebnu draž La Rambli daju predstave mimičara, glumaca, žonglera, živih kipova odjevenih u najrazličitije kostime tipa čudovišta, pirata, anđela. Cijenu slikanja sa ovim "kipovima"  sami određujete. Možete ubaciti cent, pa do znatno viših iznosa, rezultat je uvijek isti - dobićete sliku.  

Na samom kraju La Ramble, u blizini luke, nalazi se Kolumbov spomenik. Spomenik je sagrađen 1888. godine na mjestu na koje Kolumbo pristao nakon što je otkrio Ameriku. Visok je 60 metara, urađen je sa puno detalja i zaista deluje impozantno. Na vrhu spomenika se nalazi Kolumbo sa ispruženim prstom. Dugo se vjerovalo da on pokazuje u pravcu kontinenta koji je otkrio, a postoje i vjerovanja da on pokazuje na Đenovu u kojoj je Kolumbo rođen.

Jedna od najupečatljivijih znamenitosti grada je Sagrada familija, nezavršena crkva koja je postala jedan od sinonima za Barselonu i nezaobilazno mjesto za turiste. Za crkvu je vezan još jedan od sinonima za grad, ime glavnog arhitekte koji je radio na crkvi - Antonio Gaudi. On je godinu dana od početka njene izgradnje postao glavni arhitekta i od tog trenutka do kraja života posvetio se gradnji crkve. Kako su se vremenom ljudi sve više udaljavali od tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti, crkvi je dat simboličan naziv Sagrada familija (Sveta porodica), koja bi trebalo da na centralno mjesto stavi porodicu. Postoje planovi da se gradnja crkve završi 2026. godine, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti, ali postoje i glasine da se završetak radova ne planira, jer cijela fama oko dužine i gradnje daje neophodnu dozu privlačnosti za turiste iz cijelog svjeta. Poznata Gaudijeva djela su i kompleks Park Guelj, Kasa Batiljo, koju Katalonci zovu kuća od kostiju i Kasa Mila.

Nezaobilazno mjesto koje svi koji putuju u Barselonu posjećuju je i stadion FK Barselona. "Nou Kamp" je, bez ikakve dileme, jedan od najljepših stadiona na svijetu i mjesto na koje treba otići čak i ako ne volite fudbal. FK Barselona je jedan od osnivača Španske prve lige, a uz to je i jedan od najtrofejnijih fudbalskih klubova Evrope i svijeta. Stadion "Nou Kamp" je sagrađen 1957. godine, a sa kapacitetom od 98.772 mjesta i predstavlja najveći stadion u Evropi.

Ulazak na stadion i muzej koji se nalazi uz njega košta devet evra. Zvanični podaci govore da klub samo od posjeta muzeju i prodaji rekvizita i suvenira u šopu, koji se nalazi na stadionu, ima godišnji prihod od čak 20 miliona evra.

Nezaobilazna je i Gotska četvrt koja  predstavlja staro gradsko jezgro, a nalazi se u samom centru grada. Većina građevina u toj četvrti je izgrađena u srednjem vijeku, ali se u njoj može naći i ne mali broj građevina koje datiraju još iz vremena Rimljana. Cijela četvrt je ispresijecana lavirintom uskih ulica, tako da se turistima lako izgubiti, ali lako se i ponovo vratiti na pravi put. Tu je, takođe, poprilično trgova.

Svakako će vas fascinirati i magične fontane, koje u stvari predstavljaju ogromnu fontanu sagrađenu 1929. godine. Magična fontana je napravljena kao vodeni, svjetlosni i muzički šou. Izbacuje veliku količinu vode raznih boja, a sve to uz muziku, pa je cijeli prizor spektakularan.

Osim ogromne postoji i veliki broj manjih, kaskadnih fontana koje se spuštaju kao stepenice.

Ono što treba reći je i to da se u Barseloni uvijek nešto slavi, mnogo je festivala, karnevala, a i mladosti.

Cijene

Ko poželi da popije kafu u centru Barselone, moraće za to da izdvoji od 1,5 do tri evra, dok se cijene sokova i piva kreću od tri do šest evra. Kada je u pitanju hrana, najjeftinije ćete proći u restoranima brze hrane, gdje su cijene od četiri do 12 evra.

O gradu

Barselona je glavni grad Katalonije koja je najbogatija regija u Španiji. Na širem području grada živi oko 4,5 miliona stanovnika, dok je u gradskom jezgru oko 1,5 milion. Postoje dvije legende o nastanku Barselone. Po jednoj, osnovali su je Rimljani u 1. vijeku prije nove ere, a po drugoj kao osnivač Barselone se uzima kartaginski vojskovođa Hamilkar Barsa (otac čuvenog Hanibala). On je navodno, po svom prezimenu, gradu dao naziv Barsino.

Džeparoši

Džeparoša ima na svakom ćošku i morate se dobro paziti! Barselona je poznata i po tome da tamo i babe džepare. Kada hodate ulicama ili kupujete razne suvenire, uvijek morate dobro da pazite na svoje stvari i preporučuje se da se nikad ne nosi puno novca sa sobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana