BARSELONA - centar kulture

Jelena Bjelica
BARSELONA - centar kulture

Barselona je za mnoge veličanstveni grad, izuzetne ljepote i autentičnosti. Nalazi se na obalama Mediterana, a to je grad u kojem zaista ima mnogo toga da se vidi.

Barselona je glavni trgovački i industrijski centar u Španiji i najveći grad na Sredozemnom moru. Ona je i važan kulturni centar i jedna od vodećih turističkih destinacija s bogatom kulturnom baštinom. To je četvrti grad po posjećenosti u Evropi i sa pet miliona turista godišnje, najpopularnije turističko odredište u Španiji.

BARSELONA NUDI MOGUĆNOSTI posjetiocu da pješke obilazi dijelove grada koji su od turističkog značaja, kao što su ostaci rimske kulture, srednjovjekovni grad i četvrti katalonskog modernizma. Za Barselonu je karakteristična urbanistička podjela na blokove i dugačke avenije koje spajaju krajeve samoga grada. Najduža ulica je avenija Dijagonala koja presijeca grad od sjeverozapada do obale mora na jugoistoku.

Career Montcada jedna je od najljepših ulica u Barseloni, koja vodi porijeklo još iz 12. vijeka. Ulica podsjeća na živi spomenik vjekovnog života ljudi i njihove ostavštine.

OBAVEZNO TREBA POSJETITI Katedralu Barselone, koja ima zanimljiv svod, čiji je veći dio ravan i podijeljen na dva luka, ispod kog se nalazi grobnica svetog Eulalija koja datira iz 14. vijeka. Neke važne rimske ruševine se nalaze ispod današnjeg trga Plaça del Rei, a u planu starog grada se i danas može prepoznati tipična rimska mrežasta urbanizacija. Dio rimskih zidina uklopljen je u katedralu koja je osnovana 343. godine. Centar starog grada čini srednjovjekovno jezgro (Gotička četvrt, katalonski Barri Gòtic), sa spletom uskih krivudavih uličica.

NAJZNAMENITIJE GRAĐEVINE u gradu su ipak djela Antonija Gaudija, od kojih je najpoznatija crkva Sagrada familija, te secesijske građevine Palau de la Música Catalana i Hospital de Sant Pau, nastale u zlatno doba Barselone, koje su danas UNESCO-va svjetska baština. Centar novog grada je trg Katalunja od kojeg se prema obali spušta slikovita ulica La Rambla. Na gornjem dijelu avenije Dijagonala je trgovački centar grada. Barselona ima 4,5 km plaža od kojih je najstarija i najveća Barseloneta dužine 1.100 metara. Grad ima čak 68 parkova od kojih 12 istorijskih, pet botaničkih, šest šumskih i 45 gradskih. Od njih je najveći Monžuik, a najslavniji Gaudijev Park Gelj.

U čast slavnog istraživača koji je otkrio Ameriku i svoj izvještaj o Americi dostavio katoličkim monasima ovog grada sagrađen je Kolumbov spomenik. Posjetioci se mogu popeti u sami vrh statue, visoke 87 metara, odakle se pruža prekrasna panorama grada i mora.

TRIJUMFALNA KAPIJA je izgrađena od ogoljenih cigli i prikazuje industrijsku i trgovačku slavu Barselone 19. vijeka. Veoma interesantan za posjetu je i "Kamp nou", stadion fudbalskog kluba Barselona. Barselona ima i najveći akvarijum u Evropi. U 80 metara stakla nalaze se tuneli koji vode kroz okeanijum koji sadrži 4.000 vrsta riba, uključujući i glavnu atrakciju - ajkule. Obavezno treba vidjeti i Magičnu fontanu.

Grad ima umjerenu mediteransku klimu s ljetom koje traje oko šest mjeseci, pa je pogodna za posjete u svako doba godine.

Istorija

Osnivanje Barselona opisano je dvjema legendama. Prva kao osnivača grada spominje mitskog grčkog junaka Herkulesa, 400 godina prije osnivanja Rima. Druga spominje Kartažanina Hamilkara Barsu, Hanibalovog oca, koji je u 3. vijeku prije nove ere osnovao grad koji je nazvao Barsino, prema imenu svoje porodice. Vremenom se mjesto razvilo u snažnu trgovačku koloniju. Grad je rastao oko luke. Početkom 19. vijeka započinje industrijalizacija i obnova Barselone koja krajem vijeka proživljava svoje zlatno doba. Olimpijske igre 1992. godine dale su podsticaj daljem razvoju današnjeg evropskog velegrada.

Cijene

Šestodnevni aranžman (prevoz avionom)                       od 900 KM

Ulaznice za muzeje                    od 10 do 40 KM

Paelja                                              oko 30 KM

Kafa                                                   od 2 KM

Koka-kola                                          od 3 KM

 Obilazak stadiona "Kamp nou     "         38 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana