Bansko - ljepota i komfor

Jelena Bjelica
Bansko - ljepota i komfor

Bansko je najmlađi i najrazvijeniji ski-centar u Bugarskoj. Jedan je od kandidata za Zimske olimpijske igre 2014. To je skijaški centar koji je uspješno spojio staro sa modernim i ljepotu sa komforom.

UDALjEN JE 160 KILOMETARA od Sofije i nalazi se u podnožju pirinskog masiva. Spoj ljepote nacionalnog parka "Pirin" i raznolikosti živopisnih predjela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski-liftova pretvorili su mali grad Bansko u veoma popularni skijaški centar.

Bansko nudi skijaške staze za sve ukuse: od onih blagih za početnike, do veoma strmih, za one koji dobro skijaju.

BANSKO RASPOLAŽE SA ukupno 70 kilometara odlično sređenih staza za skijanje. Oko 30 odsto svih su za početnike, 35 odsto za iskusnije skijaše i 35 odsto za profesionalce.
Najviši vrh staze nalazi se na 2.560 metara, a najniža je na visini od 1.000 metara. Sve staze su opremljene snježnim topovima koji vam garantuju da će snijega biti od decembra do maja, što znači da Bansko nudi i dugu skijašku sezonu.

Od svakog hotela u Banskom saobraćaju autobusi do prvih ski-liftova. Za manje od 20 minuta bićete na vrhu jedne od ski-staza koje se nalaze na  desetak kilometara od grada. MOŽETE DA SE SPUSTITE do samog grada na skijama ili snoubordu, pa i na sankama, koristeći prelijepu ski-stazu dugu 16 kilometara, koja prolazi kroz šumu i odgovara svim skijašima.

U ski-centru  Bansko svi hoteli sa četiri zvjezdice nude besplatno korišćenje bazena, fitnesa, saune, ski-garderobu, a mali, porodični hoteli ostavljaju tople uspomene na gostoprimstvo i na zimovanje u Banskom.

NE TREBA ZAOBIĆI NI restorane, kojima Bansko obiluje, kao ni tradicionalne taverne, poznate kao mehane. Na samoj stazi postoji pet restorana koji vam nude hranu, piće i opuštanje. U gradu postoji oko stotinu restorana, barova i kafića.

Istorija

Bansko je svojevremeno bilo selo na velikoj visoravni u zapadnom dijelu Bugarske, okruženo sa više od 2.000 metara visokim planinama. Nalazi se na 990 metara nadmorske visine. Nakon što je napravljen veliki centar, malo selo je pretvoreno u sređeni gradić sa više stotina hotela, motela i drugim brojnim sadržajima.

Usluga                                                                 Cijena 

Prenoćište                                                        od 80 KM

Šestodnevni ski-pas  bez opreme                       od 100 KM

Šestodnevni ski-pas sa opremom                       od 350 KM

Kafa                                                                  od 2,5 KM

Doručak                                                             od 10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana