Bake i deke na rolerima

Vanja Štrbac
Bake i deke na rolerima

Kada se spomenu roleri kod nas su prva asocijacija mladi, brzina, moda. Vidjeti šedesetogodišnjaka na ulicama Balkana kako se vozi na rolererima bilo bi pravo čudo, koje bi izazvalo podsmijeh kod prolaznika. Međutim, u svijetu je sasvim normalna pojava da rolere voze svi od "sedam do 77".

To potvrđuje i slučaj koji se nedavno desio u Sautportu, kada je policija naplatila kaznu od 300 funti penzioneru Džefu Dornenu zbog opasne vožnje na rolerima!

Ovaj sedamdesetjednogodišnjak snimljen je kamerom kako se vozi na rolerima u jednoj od sautportskih ulica, a policija je zaključila da time ugrožava bezbjednost prolaznika.

Prema lokalnom zakonu, "nijedna osoba ne smije da se vozi na skejtbordu, rolerima ili drugim vozilima na lični pogon na način na koji dovodi druge u opasnost ili ih uznemirava".

Dornen je rekao da je počeo sa ovom rekreacijom prije sedam godina i da uživa u vožnji glavnim ulicama grada, kao i da pleše uz melodije uličnih izvođača. On tvrdi da je njegova vožnja bezbjedna za pješake kojima "uvijek daje prednost".

- Vozim se na rolerima zbog zdravlja i da bih bio u formi - dodao je Dornen.

Širom svijeta penzioneri koji na rolerima obavljaju svakodnevne poslove, sasvim su normalna pojava. Malo ko se začudi kada pored sebe na pijaci ugleda baku na rolerima koja kupuje povrće za ručak.

Parkovi i šetališta puni su baka i deka na rolerima. Oni koji su nekada sjedjeli na klupama i hranili golubove, danas kao da su se modernizovali, pa u skladu sa vremenom koje se mijenja, mijenjaju se i oni.

- Gledajući svoje unuke kako se voze na rolerima, zapitala sam se zašto i ja ne bih pokušala. Čula sam da je to odličan oblik rekreacije, pa sam odlučila da pokušam - rekla je šezdesetosmogodišnja penzionerka Meri Džekson iz Vašingtona i dodala da učenje nije bilo nimalo lako.

Brojni padovi nisu bili dovoljan razlog da ova baka odustane od želje da se vozi na rolerima tako da se, nakon što je savladala vožnju, već četiri godine Džeksonova bavi ovom vrstom rekreacije.

Baka iz Londona Emili Preston svakodnevno odvodi svoje unuče u školu i ide po njega na rolerima.

- Naučio sam baku da vozi rolere i odlično je to savladala. Svi drugari kažu kako imam superbaku - rekao je njen unuk Džordan.

Da roleri mogu da služe i u druge svrhe, osim u rekreativne, govori podatak da u svijetu postoje policijske jedinice na rolerima. Policija u Parizu patrolira već duže vrijeme na rolerima, a ova ekipa postala je svakodnevna pojava i u Južnoj Koreji.

Možda će ovi primjeri navesti i ljude kod nas da se osmjele i stanu na rolere i da im ovo postane jedna vrsta rekreacije u toplim proljećnim danima koji nam predstoje.

Možda će shvatiti da godina imamo onoliko kako se osjećamo, i da nam one ne budu prepreka za neke stvari u životu kojima želimo da se bavimo.

A činjenica koliko je vožnja rolera zdrava za ljudski organizam možda bude dodatni podsticaj mnogima. Brzom i energičnom vožnjom angažovane su sve grupe mišića. Jača čitava muskulatura, a posebno noge, ruke, unutrašnji dijelovi butina, zadnja loža i grudi. I sve to bez ikakvog opterećivanja tetiva i koljena.

Pa, ko želi slobodno neka pokuša, spreman na mnoge padove, naoružan strpljenjem, ali istrajan u odluci da nauči da se vozi na rolerima.

Svatovi

Jedan mladi bračni par iz Kine odlučio se za svadbu na rolerima. Naime, mlada u vjenčanici, mladoženja u smokingu i svatovi svečano obučeni, bili su sasvim normalna pojava na ulicama kineskog gradića. Ali, ono što je ovu svadbu činilo neobičnom je to što su svatovi jurili ulicama ovoga grada na rolerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana