Bajke od Cetinja do Moskve

Aleksandra Rajković
Bajke od Cetinja do Moskve

BANjA LUKA - Harizmatična ličnost Petra Petrovića Njegoša inspirisala je poznatu slikarku Olju Ivanjicki da stvori modenu kolekciju "Njegoš" koja je predstavljena u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci.

Ivanjicki je ovu kolekciju, koju čine tri tematske cjeline, radila u okviru beogradske modne kuće "Mona".

- U ovom pokušaju Njegoševog ponovnog pojaviljavanja među nama, u jednom možda i ekstravagantnom segmentu kao što je moda, imala sam priliku da prizovem mnoge ličnosti Rusije, Nemačke, Italije, kao i ruskog cara i caricu, njegove savremenike, kao i mogućnost da se za trenutak i mi obogatimo tim sjajnim 19. vekom koji je dao i filozofiju i poeziju i muziku i slikarstvo - riječi su Olje Ivanjicki.    

Podigavaši zavjesu ispred 19. vijeka Olja Ivanjicki je otvorila jedan pomalo zaboravljeni svijet mističnih balova, ljupkih dama, tajanstvenih viteza...

Zajedno sa njima oživljena je i odjeća, za koju su još davno rekli da čini čovjeka. Od elegantnih skuta koje su nosili srpski i crnogorski vladari do bajkovito izrađenih balskih haljina Ivanjcki je stvorila pravu modnu bajku.  

Od pjenasto bijele do kao noć crne boje, kolekcija "Njegoš" dočarala je sve dugine boje, koje se uz video bim prenose od Srbije, Crne Gore, preko Rusije do Venecije.

Olja Ivanjicki je vješto povezala odjeću iz 19. vijeka sa savremenom, kako bi dobila originalne i zanimljive odjevne predmete za ljude 21. vijeka.

Režiju scenskog prikaza kolekcije "Njegoš" potpisuje Siniša Kovačević, dok je muziku radio Sanja Ilić.

Publika je imala priliku da pogleda kako su se oblačile slavne istorijske ličnosti poput Getea, Aleksandra Puškina, Danila Petrovića, Vuka Karayića, Branka Radičevića...

Uplovila je u svijet mistične Venecije, gdje se lepršave haljine sjedinjuju sa maskama, dajući svemu karnevalsku crtu.  

Pod budnim okom Olje Ovanjicki najčešće crno-bijela stranica istorije pretvorila se u razglednicu vedrih boja koja je povezala Beograd, Moskvu, Cetinje i Veneciju.         

I pokazala da su sa jednakim žarom svi kraljevi, vladari i plemići vodili računa o odjeći koju nose. Ni do danas se nije ništa promijenilo. Odijelo, ipak, čini čovjeka.

"Gorski vijenac"

Bitan dio kolekcije "Njegoš" posvećen je elementima crnogorske narodne nošnje, u kojoj dominiraju jeleci, zubuni, suknje... Zubuni su izrađeni od pliša ukrašenim vezom i ornamentima preuzetim iz prvog izdanja "Gorskog vijenca". Zadržan je autentičan kolorit nošnje sa spojem crveno-zelenih tonova, a Njegošev lik dočaran je srebrnim i nebesko plavim sjajem.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana