Bad Klajnkirhajm - snježna idila

Jelena Bjelica
Bad Klajnkirhajm - snježna idila

Bad Klajnkirhajm jedno je od najposjećenijih skijališta u Austriji. To je slikovito odmaralište koje leži u sunčanom južnom dijelu austrijskih Alpa na nadmorskoj visini od 1.050 do 2.055 metara, a smješteno je u samoj blizini jezera Milštat i okružen jednim od najstarijih planinskih masiva u svijetu - veličanstvenim planinama Nokberg.

BAD KLAJNKIRHAJM PREDSTAVLjA jedinstvenu kombinaciju termalnih kupališta i skijaških pista.

Nudi više od 20 planinskih koliba i restorana u kojima se posjetioci mogu okrijepiti poslije skijanja, a skijašima su na raspolaganju više od 103 kilometra uređenih staza među kojima je i najduža staza u Koruškoj, Klamer.

Skijalište se tematski može podijeliti na dva dijela: dva vrha iznad samog Bad Klajnkirhajma, okrenutog prema sjeveru, i drugi dio od dva brda iznad Sent Osvalda, okrenutog prema istoku.

SKIJALIŠTE NA OVOM području ima 90 kilometara staza, koje su uglavnom lakše i srednje teške konfiguracije, uz dvije kraće crne staze koje se ne uređuju. Na skijalištu radi 26 ski-liftova. Pored skijanja, Bad Klajnkirhajm ima i bogatu ponudu za sankanje, snoubording i klizanje.

UKOLIKO OD VAŠEG ZIMSKOG odmora tražite nešto više od samog skijanja, Bad Klajnkirhajm je idealno odredište. Osim u zimskim sportovima, ovdje možete uživati i u obilju velnes tretmana u termalnim banjama.

Ugostiteljska ponuda je veoma dobra, a u slučaju lošeg vremena možete da napravite izlet na desetak kilometara udaljenom jezeru Milštat koje je zimi prelijepo, pod snijegom i okovano ledom.

OVO SKIJALIŠTE JE poznato i po termalnim banjama Svetoj Katarini i Romerbadu, gdje su na termalnim izvorima izgrađeni brojni spa-centri sa solarijumima, saunama, masažom, akva-gimnastikom. Unutrašnja temperatura vode u termalnim bazenima kreće se od 32 do 34 stepena, a temperatura vode u spoljašnjim bazenima je 28 - 32 stepena. Posebno uživanje mnogima predstavlja kupanje u spoljašnjem bazenu u predjelu okruženom planinama sa snijegom.

Na dnu spustova se nalaze zagrijani ski-depoi gdje možete iznajmiti ormariće. Naravno, postoje škole skijanja za djecu i odrasle i ski-vrtić, a moguće je i iznajmiti ski-opremu na skoro svakoj stanici gondole.

Parkinga ima dovoljno, sa velikim planovima staza. Ski-bus je gratis.

Istorija

Prvi pisani dokument u kojem se pominje Bad Klajnkirhajm datira iz 5. jula 1166. godine. Opština Bad Klajnkirhajm osnovana je nekoliko vijekova kasnije - 1850. godine. Zbog termalnih izvora oduvijek je privlačio turiste iz cijelog svijeta, a od 1956. godine je ski-centar. Posebno je poznat kao mjesto održavanja takmičenja u Svjetskom skijaškom kupu. Skijaški kup se ovdje održava svake druge godine. 

USLUGA                                          CIJENA

Topla čokolada                                 od 6 KM

Prenoćište u apartmanu                  od 50 KM

Sedmodnevni aranžman (smještaj u apartmanima)      od 300 KM

Jednodnevni ski-pas                         od 70 KM

Sedmodnevni ski-pas                       od 380 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana