Avanturizam i ekstremni sportovi mamac za turiste

D. Keleč , S. Jokić
Avanturizam i ekstremni sportovi mamac za turiste

Tokovi rijeka Vrbasa, Tare i Plive, planinska područja Kozare, Sutjeske, Jahorine, Lisine, Ozrena, te nacionalni parkovi "Kozara" i "Sutjeska" samo su neke od destinacija u Republici Srpskoj koje su idealne za odmor, kako domaćih tako i stranih turista.

Tako i oni koji nisu u prilici da uživaju u nekim dalekim svjetski poznatim odmaralištima, mogu da uživaju u našim prirodnim ljepotama. Nije rijetkost ni da strani turisti koji su boravili u Srpskoj žele opet da je posjete.

Srpska sasvim sigurno ima mjesta na kojima se može odmarati i uživati u svako doba godine.

Ekstremni sportovi

Avanturistički i ekstremni sportovi u Srpskoj, prema tvrdnjama zaposlenih u turističkim organizacijama, najinteresantniji su, kako za strane tako i za domaće turiste.

- Rafting, paraglajding, hajking, bajking, tandem skokovi padobranom, kajaking, kanjoning i planinarenje su najprimamljiviji i za strane i domaće turiste - kaže direktor Turističke organizacije RS Tihomir Ljubojević.

Naglasio je da iz godine u godinu sve veća posjećenost i naših banjskih centara, koji su za sada prvenstveno bazirani na pružanju usluga liječenja.

- Renovirani banjski centar "Vrućica", osim usluge liječenja, raspolaže sa ekskluzivnim velnes i kongresnim centrom. Ovog ljeta veliki broj turista privukla je i ponuda vjerskog turizma, gdje se svakako akcenat stavlja na Istočnu Hercegovinu, tačnije Trebinje, gdje je je u ponudi obilazak srednjovjekovnih manastira ovog kraja, kao što su Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačka Gračanica - istakao je Ljubojević.

Cijene aranžmana

Prema podacima turističkih agencija i organizacija, cijene turističkih aranžmana u Srpskoj se kreću se od 100 do 500 maraka.

Tako su u hotelu "Termag" na Jahorini od aprila do decembra ove godine u ponudi vikend paketi, čije se cijene po osobi za kompletan paket u zavisnosti od vrste usluge kreću od 230 do 355 maraka.

Agencija "Guideline" iz Banjaluke ljubiteljima avanturističkog turizma u ovom području Srpske nudi jednodnevne, dvodnevne i trodnevne paket aranžmane po cijeni od 105 do 240 maraka po osobi, dok banja Vrućica Teslić u svojoj ponudi izdvaja specijalne pakete hotela "Kardial" i "Posavina" od jednodnevnih do šestodnevnih aranžmana. Cijene po osobi u zavisnosti od trajanja i vrste usluge kreću se od 139 do 499 KM.

U hotelu "Vučko" na Jahorini su zadovoljni ovogodišnjom posjetom turista, te kažu da čine sve da bi svake godine privukli sve veći broj turista.

- Uveliko se spremamo za novu zimsku sezonu, a novina je da će biti puštena u funkciju staza sa vještačkim snijegom, da bismo u potpunosti bili pripremljeni - rekao je vlasnik i menadžer ovog hotela Aleksandar Brodić.

Prema njegovim riječima, svi gosti imaju na raspolaganju hotelske usluge i smještaj, a naročito su popularni mnogobrojni "paketi ljepote", za koje je dnevno potrebno izdvojiti od 35 do 45 evra.

- Ovaj kompleks čuven je po dugogodišnjoj tradiciji i izvanrednoj ponudi, koja je oduševila domaće, ali i turiste iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Poljske, Izraela - istakao je Brodić.

Vođa marketing službe turističke agencije "Jahorina turs" u Palama Andrijana Pandurević kaže da je u ovom dijelu Srpske turistima potrebno u prosjeku 50 maraka dnevno za polupansion ili pansion za boravak u nekoj od atraktivnih lokacija.

- Cijena punog pansiona u "Banji Dvorovi" je 49 maraka, dok polupansion košta 41 marku. Turisti koji se odluče za boravak u hotelu "Bistrica" na Jahorini za jedan polupansion moraju izdvojiti 49 maraka.

Etno-atrakcije

Srpska posjeduje i razna etno-mjesta, koja su posebno zanimljiva za turiste.

Vlasnik etno-sela "Stanišići" Borislav Stanišić rekao je da iz godine u godinu ostvaruje rekordan broj posjeta, te da su ove godine ugostili više od 800.000 turista.

- Kvalitetna gastronomska ponuda, brojni sportski tereni, dobar smještajni kapacitet, lijepo osmišljen i uređen prostor, sadržajna ponuda vjerskog turizma samo su neki od razloga što nam se vraćaju svi oni koji jednom posjete ovu etno-atrakciju. Dobar dio posjetilaca koji prenoće kod nas rado se odlučuju za naše etno-kuće, koje plijene starinskim enterijerom. Jednodnevni boravak sa doručkom za dvije osobe u jednoj takvoj košta 80 maraka, mada je podjednako tražen i naš hotelski smještaj - istakao je Stanišić.

I u banji "Dvorovi" kažu da bilježe stalnu popunjenost banjskog kapaciteta, mada ništa manje popularni nisu ni njihovi otvoreni bazeni.

- Kompletna usluga, koja uključuje puni pansion sa četiri terapije i korišćenje bazena sa ljekovitim i termalnim vodama, košta 59 maraka. Svim gostima, bez obzira na to koliko borave kod nas, na raspolaganju je besplatno korišćenje otvorenih bazena i sportskih terena - naglasio je direktor banje Svetislav Lopandić.

Primamljive flaj fišing destinacije

"Flaj fišing centar "Ribnik - Pliva" je po mišljenju mnogobrojnih turista iz Japana, Evrope i Amerike, najbolja flaj fišing destinacija na Starom kontinentu.

- U našem centru u Ribniku imamo četiri vile sa smještajnim kapacitetom za šest osoba, jedan bungalov te dvoetažni restoran, koji posjetioce ostavlja bez daha, jer se u ponudi nalaze delicije pripremljene na tradicionalan način, kao i jela iz svjetskih kuhinja. U Pliva centru, gostima je na raspolaganju konoba od 450 kvadratnih metara, motel od 1.000 kvadrata, tu je i selo u etno-stilu koje je mnoge oduševilo te nas na trenutak vodi u neka davna vremena - rekao je upravnik ovog centra Stevo Kreka i dodao da su tokom čitave godine prebukirani, ali da svi koji su zainteresovani za ovu top destinaciju treba na vrijeme da rezervišu mjesto.

Jedno od mjesta u Srpskoj koje se obavezno treba posjetiti je jezero Balkana, u blizini Mrkonjić Grada. Obale jezera su uređene za kupače, a zainteresovani mogu da pronađu smještaj po povoljnim cijenama.

Pažnju turista sve više privlači i eko-etno naselje "Kraljevsko selo Kotromanićevo", koje je sagrađeno na dvadesetom kilometru od Doboja, a koje odnedavno u ponudi ima i etno-pijacu, koja će dodatno poboljšati ponudu u ovom djelu Srpske.

- Na prostoru etno-pijace postavljene su stogodišnje kućice, takozvana udžere, koje su rekonstrukcijom prilagođene izložbeno-prodajnoj namjeni, a sve u svrhu promocije etnoloških i ekoloških vrijednosti dobojskog regiona - rekli su u Organizaciji za razvoj turizma regije Doboj "Rotor".

Statistike

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, za šest mjeseci ove godine Srpsku je posjetilo 30.140 turista i to 14.700 domaćih i 15.440 inostranih gostiju. Broj noćenja u istom periodu bio je 47.242, od kojih je 22.709 bilo domaćih i 24.533 inostranih.

- Broj noćenja za šest mjeseci ove godine veći je za sedam odsto u odnosu na isti period lani, što ukazuje na to da postajemo sve interesantnije odredište brojnim posjetiocima - zaključio je samostalni stručni saradnik Turističke organizacije Banjaluka Mladen Šukalo.

Mjesta za odmor, relaksaciju, ali i avanturizam očigledno ima svuda oko nas. Uz dobre prijatelje ugodni trenuci i nezaboravno ljetovanje ili zimovanje su nam nadohvat ruke, dovoljno je samo da odaberemo željenu lokaciju…

Ribolov

Ljubojević ističe da ljubitelji ribolova mogu da uživaju na brojnim vodotocima Srpske, kao što su rijeka Pliva, Ribnik, Ugar, koje predstavljaju prave revire za ljubitelje flaj fišinga.

- Posljednjih godina na značaju sve više dobija i eko-etno ponuda Srpske. Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su etno-selo "Stanišići" kod Bijeljine i sve poznatije područje Šipova i njegove okoline, koje zahvaljujući brojnim seoskim domaćinstvima i njihovim ljubaznim domaćinima postaje sve interesantnija lokacija - dodao je Ljubojević.

Trebinje

Trebinje je posljednjih godina nezaobilazna destinacija brojnih turista koji se nalaze na proputovanju, bilo za Hrvatsku, bilo za Crnogorsko primorje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana