Atina - grad bogova

Jelena Bjelica
Atina - grad bogova

Atina je grad opuštenog načina života i impresivno živih ulica. Ovaj grad je kolijevka filozofije, demokratije, drame i bogova.

Domaćini imaju običaj da kažu da “onaj ko na Plaki nije slušao buzuki, igrao sirtaki i jeo suvlaki nije bio u Atini”. Zato prije nego što se uputite na neki od atinskih trgova, proveselite se u autentičnoj grčkoj atmosferi.
GRAD JE DOBIO IME po boginji mudrosti - zaštitnici Atini. Atina je grad koji živi od svoje slavne istorije, a drevna Atina vladala je svijetom i donijela svijetu poimanje civilizacije, umjetnosti, kulture, nauke... Njena Akademija je izrodila neke od najvećih filozofa antike, čije se misli i danas citiraju i čija se djela i danas čitaju.

Danas je Atina najveći grad Balkana, grad sa čudesnim spojem antike, srednjeg vijeka i savremenog načina života.

Često se naziva kolijevkom zapadne civilizacije, zbog svojih kulturnih doprinosa tokom petog i četvrtog vijeka prije nove ere. Iz tog perioda u Atini je ostalo mnogo antičkih zgrada i umjetničkih djela.

NAJPOZNATIJI JE, SVAKAKO, Akropolj, koji je poznat kao jedan od najboljih primjera klasične grčke umjetnosti i arhitekture. Oni koji dolaze u Atinu prvi put, smjesta se upućuju na Akropolj. Ruine očuvane do današnjih dana datiraju još iz četvrtog vijeka.

Načičkani nizbrdo od Akropolja nalaze se ostaci Agore, antičkog komercijalnog i građanskog centra Atine, gdje su nekada šetali i razgovarali veliki filozofi Sokrat i Platon.

Sintagma trg je po svojoj formi srce moderne Atine, a sjedište je zgrade parlamenta, izgrađene 1840. godine. Turisti fotografišu neobično obučene gardiste ispred palate, koji se ceremonijalno smjenjuju svakog sata.

DOBAR DIO ATINE uređen je pred početak Olimpijskih igara, koje su održane 2004. godine. Mnoga poznata naselja poput Monastirakija i Plake su sređena i predstavljaju mjesta gdje se najveći broj turista zadržava.

Luka Pirej jedna je od najvažnijih na čitavom Mediteranu, a plaže oko grada smatraju se za najljepše u čitavoj Grčkoj. To je grad koji živi i uživa od turizma i trgovine.

ATINA JE DOMAĆIN 148 pozorišta, više nego bilo koji grad u svijetu, uključujući i poznati antički Herodotski Atikus teatar, dom Atinskog festivala, koji se dešava od maja od oktobra svake godine.

Atina, takođe, ima dosta romantičnih, otvorenih bioskopa. Grad podržava i veliki broj muzičkih prostora, uključujući i Atinsku koncertnu dvoranu, poznatiju kao “Megaron musikis”, koja okuplja poznate svjetske umjetnike svake godine.

Istorija

Atinski Akropolj je svoj konačan oblik dobio u petom vijeku prije nove ere u vrijeme jednog od najvećih i najznačajnijih državnika - Perikla. U doba njegove vladavine Atina je postala demokratska republika.

Periklo je nametnuo bogatašima visoke poreze, a novac se koristio za uređenje Atine, a posebno Akropolja. U tom periodu su izgrađeni velelepni hramovi, kao i veličanstvena umjetnička djela, pa se razdoblje vladavine Perikla naziva “zlatnim dobom Atine”, jer su tada podignuti hramovi Partenon, Erehtejon i Hram božice Nike.

 USLUGA                                                   CIJENA

Smještaj u hotelu                                    od 40 KM

Ručak u restoranu                                    od 25 KM

Grčka salata                                             od 8 KM

Suvlaki                                                      od 3 KM

Flaša vode                                               od 3 KM

 Kafa                                                           od 3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana