Anton Kasipović: U obnovu i izgradnju škola uloženo 96 miliona maraka

Dragana Keleč
Anton Kasipović: U obnovu i izgradnju škola uloženo 96 miliona maraka

Sadašnja Vlada RS tokom svog mandata uložila je u obrazovanje više nego sve prethodne zajedno. Oko 60 miliona maraka iz Razvojnog programa RS i 36 miliona maraka iz budžeta RS uloženo je uizgradnju, obnovu i opremanje škola i fiskulturnih dvorana, iz gradnju objekata visokoškolskih ustanova i rješavanje pitanja đačkog i studentskog smještaja.

Ovo je u intervjuu za "Glas Srpske" rekao ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

- Obezbjeđujemo besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda. Nabavili smo 18 mini buseva i je dan autobus za prevoz učenika do škole - naglasio je Kasipović

* GLAS: Uprkos raznim stimulacijama Vlade RS, mali broj studenata upisuje se na programe deficitarnih zanimanja. Kako riješiti taj problem?

KASIPOVIĆ: Prema našim saznanjima, a na osnovu podataka visokoškolskih ustanova, od uvođenja stimulativnih mjera Vlade RS značajno je povećano interesovanje studenata za studij elektrotehnike, mašinstva, matematike i informatike, a posebno geodezije. Studenti se i dalje rjeđe opredjeljuju za studij fizike, ali vjerujem da će u budućnosti studenti birati one studijske programe koji im garantuju posao.

* GLAS: obzirom na to da je toku upis studenata učenika novu akademsku i školsku godinu, koliko je izbor fakulteta, ali i srednjih škola u Srpskoj usaglašen sa tržištem rada?

KASIPOVIĆ: Ministarstvo prosvjete i kulture RS u saradnji sa društvenim partnerima veoma ozbiljno priprema upisnu politiku u srednje škole, vodeći računa o potrebama na tržištu rada. Poštujemo želje učenika, ali im predočimo podatke kolika je potražnja na tržištu za zanimanje koje žele da upišu i kakav je trend zapošljavanja. Veća pažnja u idućem periodu biće posvećena očuvanju zanata za kojima vlada potražnja na tržištu rada.

Kada je riječ o upisnoj politici na visokoškolske ustanove, nastojimo da usmjerimo studente u ona zanimanja za koja vlada potražnja na tržištu rada. Studentima koji se opredijele za studij matematike, fizike, informatike, elektrotehnike, mašinstva i geodezije Ministarstvo sufinansira školovanje, nabavlja udžbenike, dodjeljuje pomoć u prvoj godini, a kasnije stipendiju, a najvažnije je da će ti studenti odmah po sticanju diplome dobiti posao.

* GLAS: Kakvi su kriterijumi ocjenjivanja u osnovnim školama u Srpskoj, jer je na kraju svake školske godine veliki broj odličnih đaka?

KASIPOVIĆ: Pravilnikom o ocjenjivanju učenika u osnovnoj školi uređeno je ocjenjivanje i propisani kriterijumi. Ministarstvo prosvjete i kulture uvijek po završetku školske godine radi analizu uspjeha učenika u školama. Na osnovu te analize procijenićemo da li su narušeni kriterijumi ili ih treba mijenjati, ne negirajući pri tome trud i zalaganje koje su učenici uložili da bi ostvarili odličan uspjeh. Razmišljamo takođe o eksternoj evaluaciji koja bi možda bila najbolja provjera postignutog uspjeha.

* GLAS: Opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture jeste da obezbijedi novi koncept udžbenika. Šta je sa Zakonom o udžbenicima i koje su prednosti uspostavljanja tržišta udžbenika u Republici Srpskoj?

KASIPOVIĆ: Naša namjera je da obezbijedimo kvalitetnije udžbenike, radi čega je Ministarstvo pripremilo Zakon o udžbenicima u osnovnim i srednjim školama, koji je usvojen u Narodnoj skupštini u formi nacrta. Zakon predviđa otvaranje tržišta udžbenika u Srpskoj, i samim tim daje veću mogućnost izbora udžbenika. S obzirom na to da je riječ o velikom poslu jer zakon predviđa novi način pripremanja, odobravanja, izdavanja i izbora udženika, kao i praćenje i vrednovanje korišćenja udžbenika u obrazovno-vaspitnom radu, udžbenici za 2010/11. školsku godinu neće biti rađeni po novom konceptu.

* GLAS: Kada će početi izgradnja bunara u školama u kojima je utvrđeno da je voda neispravna?

KASIPOVIĆ: Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbijedilo je iz Razvojnog programa RS 400 hiljada maraka za snabdijevanje škola ispravnom vodom za piće. Ovim sredstvima biće urađena sanacija i dezinfekcija postojećeg vodozahvatnog objekta u 27 škola i sanacija i dezinfekcija čatrnje u 12 škola. U toku je procedura javnih nabavki i po izboru najpovoljnijeg ponuđača počeće radovi. Rješavanje ovog pitanja ne ide onom brzinom kojom bismo mi željeli, ali zakon se mora poštovati. Ministarstvo će nastojati da u saradnji sa lokalnim zajednicama obezbijedi snabdijevanje škola ispravnom vodom u slučajevima gdje je rješenje priključenje na postojeći lokalni vodovod.

* GLAS: Veliki broj sredstava uložen je u obnovu škola i izgradnju. Da li će taj trend dalje biti nastavljen?

KASIPOVIĆ: Ova Vlada više je uložila u obrazovanje nego sve prethodne zajedno. Oko 60 miliona maraka iz Razvojnog programa RS i 36 miliona maraka iz budžeta RS uloženo je u izgradnju, obnovu i opremanje škola i fiskulturnih dvorana, izgradnju objekata visokoškolskih ustanova i rješavanje pitanja đačkog i studentskog smještaja. Obezbjeđujemo besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda. Za prevoz učenika, nabavili smo 18 minibuseva i jedan autobus za prevoz učenika do škole. Nastavićemo i dalje da ulažemo u obrazovanje svjesni da ulažemo u budućnost Srpske.

Reforme

* GLAS: Ministarstvo obrazovanja u Hrvatskoj priprema veliku reformu obrazovanja koja će donijeti izmjene svih odgovarajućih propisa, kako bi đaci bili obrazovani posebno za one predmete za koje su nadareni? Da li se nešto slično može očekivati i u RS?

KASIPOVIĆ: Pažljivo pratimo sve novine u obrazovanju u zemljama u okruženju. Sva pozitivna iskustva biće ugrađena i u obrazovni sistem RS i prilagođena našim uslovima. U planu je revizija nastavnih planova i programa iako se i sada nastoji da se rad sa učenicima organizuje tako da obrada nastavnih jedinica bude zanimljiva svakom učeniku i da ga zainteresuje za gradivo. Treba da se razvije radoznalost i potreba za istraživanjem, s obzirom na to da neki učenici slabije napreduju u nastavi. Potrebno je svakom đaku u toku nastavnog procesa omogućiti napredovanje u skladu s mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana