Angela Merkel ličnost godine

Agencije
Angela Merkel ličnost godine

London - Najuticajniji evropski lider Angela Merkel proglašena je u izboru magazina "Tajm" za ličnost godine.

Poznati časopis odabrao je Merkelovu zbog izazova sa kojima se suočila i uloge predvodnika Starog kontinenta.

Pored njemačkog kancelara, u trci za nagradu za ličnost godine našli su se i Abu Bakr al Bagdadi, lider Islamske države, Kejtlin Džener, bivši sportista i TV ličnost, Trevis Kalanik, izvršni direktor "Ubera", Vladimir Putin, predsjednik Rusije, Hasan Rohani, predsjednik Irana i Donald Tramp, kandidat za predsjednika SAD.

Glavni urednik magazina Nensi Gibs je otkrila da je Angela prava osoba kojoj treba da bude dodijeljena ova titula jer je ona žena koja upravlja dužničkom krizom u Evropi i koja je otvorila granice svoje države za stotine hiljada izbjeglica.

Časopis je njoj dodijelio ovu titulu zato što je "tražila više od svoje zemlje nego što bi se većina drugih političara usudila, zbog toga što je odlučno stala protiv tiranije i za pružanje nepokolebljivog moralnog vođstva u svijetu".

- Gledajući na izbjeglice kao na ljude koje treba spasti, a ne kao na okupatore koje treba otjerati, ova žena je upotrijebila milosrđe kao oružje - rekla je Nensi Gibs u obrazloženju i dodala: "Možete se slagati s njom ili ne, ali ona ne bira lak put. Lideri se testiraju samo onda kada ljudi ne žele da ih slijede".

Časopis "Tajm" navodi da Istočna Njemačka, gdje je Merkelova odrasla, nije bila ni demokratska, ni republika. Bila je orvelijanska horor predstava, gdje je Gvozdena zavjesa našla svoj bukvalni fizički prikaz u obliku Berlinskog zida.

Stidljiva ćerka luteranskog sveštenika, Merkelova je ušla u politiku kao razvedena protestantkinja u većinskoj katoličkoj stranci, žena iz sestrinstva i "istočnjačka" u tek ujedinjenoj Njemačkoj.

Njen politički stil je bio takav da ga nije bilo. Bez ukrasa, harizme, samo istančan osjećaj za moć i naučnička predanost informacijama. Čak i nakon što je Merkelova postala njemački kancelar 2005. godine i tada komandovala četvrtom najvećom ekonomijom na svijetu, ona je ostala potpuno dosadna - kako bi je što više potcjenjivali, smatraju iz uglednog časopisa.

Njemački analitičari nazvali su je Merkelvelijankom kada je nadmudrila, izolovala i prosto nadživjela svakoga ko bi mogao da joj bude prijetnja. Onda je došla 2015. godina. Ne jednom, ne dva puta, već tri puta ove godine podizano je pitanje da li Evropa može da nastavi da postoji, ne kulturno ili geografski, već kao ambiciozni državotvorni eksperiment. Merkelova se već pokazala kao nezamjenjivi igrač u vođenju evropske dužničke krize. Grčki bankrot zaprijetio je samom postojanju evrozone, a migrantska i izbjeglička kriza predstavljala je najozbiljniji izazov principu otvorenih granica. Konačno, tragedija u Parizu oživjela je nacionalistički refleks ka zatvaranju vrata, podizanju zidova i opštem nepovjerenju. Svaki put je Merkelova reagovala. Njemačka je spasla Grčku pod strogim uslovima. Prihvatila je izbjeglice kao žrtve divljaštva radikalnog islama i poslala trupe u borbu protiv Islamske države.

O Merkelovoj

- Rođena je kao Angela Kasner, preuzela prezime bivšeg muža

- Otac joj je bio sveštenik, a majka učiteljica engleskog i latinskog

- pristalice je zovu Muti odnosno mama

- oprezna od djetinjstva, kao djevojčica 45 minuta se pripremala da izvede skok u vodu

- radila kao šanker na disko zabavama svog fakulteta

- diplomirala fiziku, doktorirala kvantnu hemiju

- nakon razvoda od prvog muža živjela ilegalno u jednom berlinskom stanu

- kada je pao Berlinski zid, otišla u saunu i popila pivo

- njen sadašnji muž toliko mrzi pojavljivanje u javnosti da se nije pojavio na njenoj inauguraciji za kancelara 2005.

- odlična je kuvarica, pravi dobar kolač sa šljivama

- plaši se pasa nakon što ju je jedan ugrizao 1995. godine

- voli fudbal i redovno posjećuje svlačionice njemačke reprezentacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana