Angela Merkel dobra maćeha

Glas Srpske
Angela Merkel dobra maćeha

U javnosti je Danijel Zauer toliko malo poznat, da fotoreporteri u Bajrojtu, na otvaranju tradicionalnog festivala muzike Riharda Vagnera, uopšte nisu znali ko je zgodan mladić, raskopčanog sakoa, kratko, moderno podšišane kose, koji stoji tik uz kancelara Angelu Merkel. Prvo se pretpostavljalo da je, možda, riječ o momku iz obezbjeđenja. Kasnije se saznalo da je to sin iz prvog braka njenog muža, profesora Joahima Zauera.

Merkelova, odrasla u strogoj protestantskoj, svešteničkoj porodici, skoro hermetički čuva svoj privatni život, tako da je ovaj događaj iz bavarskog Bajrojta, od prije nekoliko dana, gdje se njemačka kancelarka pojavila u pratnji svog muža, profesora Zauera i po prvi put i njegovog sina iz prvog braka Danijela (35), privukao veliku pažnju.

Za Danijela štampa paše da je, kao i svoj otac, povučen, ali da  njegov brat Adrijan živi nešto "javnije".

Adrijan je fotograf, koji je studirao u Lajpcigu, suvlasnik je producentske galerije "Amerika" i, kako piše štampa, otac malog Kazimira, starog 18 mjeseci. Merkelova je, po toj liniji, odnedavno postala baka.

Obojica braće su iz prvog braka drugog muža Angele Merkel, profesora Zauera i oni su, od 1983. godine, poslije njegovog razvoda od prve žene, jedne koleginice, hemičarke, ostali da žive sa majkom.

Sa sinovima svoga muža, Merkelova, kako piše ovdašnja štampa, ima prijateljski odnos, dobra je maćeha.

Privatni život njemačkih političara, naročito kancelara, su uvijek pobuđivali medijsku pažnju. Jedan od onih o kome se puno pisalo je Gerhard Šreder, poznat po brakovima sa lijepim, mladim i pametnim ženama. On je sada u četvrtom po redu braku s najmanje deceniju i po mlađom Doris, novinarkom po struci, s kojom je usvojio i dvoje djece iz Rusije.

Kada je riječ o Merkelovoj i njenom privatnom životu, mediji pišu da se sa 23 godine udala za jednog studenta, koji se prezivao Merkel, i da je brak trajao svega par godina.

Zatim se 1998. godine udala za Zauera, koji je Merkelovu upoznao u Centralnom institutu za fizičku hemiju u Berlinu 1989. godine.

Zauer skoro nikad ne prati svoju suprugu u njenim javnim nastupima i službenim posjetama, ali je uvijek tu kad je u pitanju nešto važno kao što su, recimo, posjete američkih predsjednika ili kulturni događaji, poput Vagnerovog festivala.

- Moja ličnost ne stoji ni u kakvom odnosu prema političkom radu Angele Merkel - rekao je jednom šarmantni profesor Univerziteta Humbolt u Berlinu, koji je poznat i po tome što nije bio prisutan u parlamentu čak ni novembra 2005. godine, kada je njegova supruga polagala zakletvu, kao prva žena kancelar u istoriji Njemačke.

Zauer je rođen 1949. godine u Hozenu, u Lužicama, doktorirao je hemiju i ima iza sebe ogromno profesionalno iskustvo - evropsko i američko. Iako se Zauer veoma rijetko pojavljuje u javnosti, mediji, ipak, pišu da on podržava svoju suprugu kao "tihi savjetnik" i da ponekad "baci oko" na rukopise njenih govora.

Helmut Kol

I stari kancelar, kako ga zovu, - Helmut Kol - koji se približava osamdesetoj godini, našao se ponovo u medijima prošle godine, kada je odlučio da se oženi, po drugi put. On se oženio dugogodišnjim prijateljicom Majke Rihter, mlađom od njega skoro tri decenije, s kojom je zajedno 2004. godine na Šri Lanki preživeo čak i cunami. Za nju se kaže da je zaposlena u njemačkom Ministarstvu privrede, ali i da je radila i kao novinar.

Pripremila: Žana Mijatović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana