Anđelima nije mjesto na zemlji

Nezavisne Novine
Anđelima nije mjesto na zemlji

Prije tačno godinu dana javnost svih republika bivše Jugoslavije bila je šokirana viješću da je poginuo slavni makedonski pjevač Toše Proeski.

Umjetnik sanjivog pogleda, anđeoskog glasa i velikog srca, kako su ga nesebično nazivali kolege, poznanici, pjevači i novinari, poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se 16. oktobra prošle godine u ranim jutarnjim časovima dogodila na autoputu A3 Zagreb, nedaleko od Nove Gradiške.

Udarna vijest centralnih dnevnika većine TV i radio stanica kod nas i u regionu tog dana nije bila politički obojena, nego se odnosila na pogibiju Proeskog.

S obzirom na to da je ovaj anđeo, kako ga sada nazivaju, za samo nekoliko godina pjesmom i dobrotom premostio razlike između naroda na uzavrelom jugu Evrope, kojim su posljednje dvije decenije harali ratovi i krize, ne čudi što je njegova smrt doživljena kao jedna od najvećih tragedija i što i danas, godinu dana kasnije, taj žal ne jenjava.

Još se na dnu televizijskih ekrana mogu pročitati poruke koje mu upućuju njegovi brojni obožavaoci, kojih, kako se sad čini, ima više nego ikada.

Poručuju mu i danas da je anđeo, svetac, da ga vole, da će uvijek ostati u njihovim srcima i citiraju ono što piše na njegovom grobu, a što svaki od njih osjeća: "Smrt je za smrtnike, a Toše je besmrtan".

Ipak, njegovi Kruševljani sigurno najviše tuguju.

Tošetov grob, pored porodice i poznanika, svakodnevno obilaze oni koji su ga voljeli i koji ga vole, pale svijeće i ostavljaju mu igračke, cvijeće i poruke.

Knjiga žalosti postali su internet sajtovi, korice đačkih svesaka ispisane njegovim stihovima i stari zidovi na kojima su grafite zamijenile tužne poruke posvećene prerano preminulom makedonskom pjevaču.

Koliko je samo bio cijenjen i poštovan od strane kolega s prostora bivše Jugoslavije najbolje pokazuje koncert koji je 5. oktobra u Tošetovu čast održan na Gradskom stadionu u Skoplju, na mjestu gdje je Toše održao svoj posljednji koncert.

Oko 25 najvećih muzičkih zvijezda s prostora bivše Jugoslavije, većinom oni s kojima je sarađivao, pjevali su njegove najveće hitove i uz smijeh, vrisku i pjesmu publike plakali.

Među njima bili su Goca Tržan, Leontina, Željko Samardžić, Bojan Marović, Nina Badrić, Toni Cetinski, Ruslana, Sandi Cenov, kao i mnogi drugi koji su imali priliku da ga čuju i upoznaju.

I oko 50.000 njegovih vjernih obožavalaca, sa transparentima na kojima je pisalo "Te sakam site" i njegovim slikama, pjevalo je i plakalo.

Toše Proeski, koji je, između ostalog, u svojoj pjevačkoj karijeri izdao i obrade brojnih izvornih makedonskih narodnih pjesama, bio je zadnjih nekoliko godina i ambasador UNICEF-a u Makedoniji.

Da je zaista bio obožavan u svojoj zemlji pokazuje i to što je dan sahrane Tošeta Proeskog bio dan žalosti u Makedoniji, a Vlada ove zemlje donijela odluku da poginulog pjevača posthumno proglasi zaslužnim građaninom Republike Makedonije.

Koliko je Toše značio rodnoj Makedoniji pokazuje i vijest o tome da tamošnja pravoslavna crkva (MPC), prema pisanju makedonskog NetPressa, razmatra mogućnost da popularnog balkanskog pjevača proglasi svecem.

Informaciju o tome potvrdio je i vladika Petar, predsjednik crkvene komisije za kanonizaciju, koji je rekao kako je "još rano govoriti o tome, ali će značajnu ulogu u donošenju te odluke imati Tošina humanitarna i vjerska djelatnost".

"Crkva ima svoja pravila za to na koji način se neka osoba proglašava svecem. Inicijativa za to se ne daje odmah po nečijoj smrti. Potrebno je da od toga prođe izvjesno vrijeme, da se daju konkretni prijedlozi, da se sakupe informacije o njegovom djelovanju i tek onda se odlučuje da li ta osoba može postati svetac", rekao je vladika Petar.

Stanovnici Makedonije podržavaju tu inicijativu.

Tošetova djevojka Adrijana Budimir, koja još nije preboljela njegov gubitak, nije bila na spektakularnom koncertu u Skoplju.

Kako otkriva izvor blizak ovoj rukometašici, što se više bliži godišnjica Tošetove smrti, sve joj je teže.

Kako i ne bi bilo?! Kada ljudi koji su ga gledali samo na televiziji i nisu do njegove smrti gotovo ni znali koliko je dobar čovjek zaista bio još pate i žale ga, ne čudi što njegovoj porodici i djevojci gubitak ništa ne može da nadoknadi.

Ovo je prva u nizu godišnjica koje će uslijediti, tako da su rane još suviše svježe da bi se mogao sakriti bol, a sjećanja i uspomene na njegovu dobrotu, talenat i humanost su suviše veliki da ikada padnu u zaborav.

Ultra maraton

Nova Gradiša - Jutros  u 6 časova i 20 minuta, u vrijeme kada je prije godinu dana u blizini Nove Gradiške smrtno stradao makedonski pjevač Toše Proeski, sa stadiona NK Sloga u Novoj Gradiški startovao je ultra maraton kojim će se obilježiti smrt nesretno preminulog pjevača, prenosi index.hr

Maraton organizuju Atletski savez Makedonije, Fondacija Toše Proeski i Delta klub maratonaca iz Skoplja.

Dvadeset o šest maratonaca kojie će neprekidno trčati 80 sati oko 900 kilometara do Kruševa, rodnog mjesta Tošeta Proeskog, prije starta pustilo je 29 golubova koji simbolizuju Tošine godine.

Prva godina bez Toše

Na današnji datum, nešto prije 6.30 sati na autocesti u blizini Nove Gradiške, Proeski je spavao u terencu VW Taureg, kojim je upravljao 32-godišnji Georgij Georgijevski, a s njima je bila i 49-godišnja menadžerka Ljiljana Petrović. Krećući se nedozvoljenom brzinom, terenac je udario u kamion, zabio se u središnju zaštitnu ogradu autoceste i završio u kanalu.

I dok je menadžerka prošla s lakšim, a vozač s težim povredama, Toši Proeskom nije bilo spasa.

Iz siromaštva na zvjezdano nebo

Toše je rođen 25. januara 1981. godine u Kruševu, u siromašnoj porodici, a karijeru je započeo nastupom na Makfestu 1997. godine, gdje je osvojio glavnu nagradu. Iste godine na festivalu u Štipu nastupao je s pjesmom "Pušti me", a 1998. je trijumfirao na festivalu u Skoplju s pjesmom "Ostani do kraj". Veliku slavu u Makedoniji postigao je pjesmama "Usni na usni" i "Sonce vo tvoite rusi kosi", za koju je dobio nagradu na Eurofestu.

Ipak, njegov trenutak dolazi tek 2004. godine, kada s pjesmom "Čija si"  odnosi pobjedu na Beoviziji. Pjesma postaje hit u Srbiji, nakon čega se fenomen Toše širi izvan granica Makedonije, po cijelom Balkanu. Isti je festival, nakon njegove tragične smrti, Toši Proeskom dodijelio prvu u svojoj istoriji nagradu za životno djelo.

 

Vezani linkovi:

Maraton dug 1000 kilometara, Tošetu u čast

Pedeset hiljada  su pjevali u gras Tošine pjesme

Pogledajte video  "The hardest thing" (02.06.2008.)

Premijera spota "The Hardest Thing" (27.05.2008.)

Poštanska marka sa Tošetovim likom putuje svijetom (18.12.2007.)

Lažne "posljednje snimke" (06.12.2007.)

Makedonija naviva za vas (12.11.2007.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana