ANALIZA: Amerika na korak od sudbine Balkana?!

Veljko Zeljković
ANALIZA: Amerika na korak od sudbine Balkana?!

VAŠINGTON - Ukoliko ne budu smirene uzavrele političke tenzije i podjele unutar američkog društva, SAD bi mogle doživjeti sudbinu balkanskih zemalja koje su se raspale zbog mržnje koju su godinama hranili pojedini centri moći i mejnstrim mediji, sukobljavajući međusobno obične ljude i praveći duboke podjele unutar društva.

Smatraju ovo politički analitičari, navodeći da je pokušaj ubistva predsjedničkog kandidata Donalda Trampa rezultat tih nametnutih podjela i mržnje koja je godinama svjesno širena, upozoravajući da je ona na najvišem nivou od građanskog rata s polovine 19. vijeka. Prema riječima Vladimira Đukanovića, koji je godinama živio i radio u SAD kao broker na Volstritu, podjele unutar američkog društva postale su još veće zbog pada globalne moći, sve skupljeg života, ali i nametnutih radikalnih društvenih normi. Podsjeća i da su svi koji su se tome usprotivili uglavnom plaćali glavom, podsjećajući na slučajeve ubistva Boba i Džona Kenedija.

- Kenedijevi su pokušali da sprovedu određene reforme unutar zemlje, udarivši tada na ključni problem, rasizam. Uspeli su da nametnu akt o ljudskim pravima, koji je tada spasio SAD od raspada po crtama iz Građanskog rata. Ali, svi dalji planovi pali su u vodu kada je ubijen predsednik Džon Kenedi. Bojim se da ni danas nije bolja situacija. Šta više. Cenzura društvenih mreža, kansel kultura nepodobnih i stalne propagandne laži su prisutne na svakom koraku, a što je veoma opasno, jer je sve zatrovaniji narod naoružan do zuba - kaže Đukanović.

CRTANjE META

Slično mišljenje dijeli i analitičar i istoričar Nebojša Malić, koji je takođe godinama živio u SAD. Smatra da ova država još može izbjeći najcrnji scenario ukoliko političari smire i spuste loptu na zemlju, Ukoliko do toga ne dođe, prema mišljenju Malića, predstojeći predsjednički izbori mogli bi biti posljednji.

Navodi da su i sami mediji doprinijeli velikom razdoru i mržnji unutar američkog društva. Kako kaže, časopis “Nju republik” je nedavno objavio naslovnu stranicu na kojoj je Donald Tramp predstavljen kao Adolf Hitler, dodajući da je atmosfera mržnje i političkog linča krenula još 2016. godine sa pričama o ruskom navodnom miješanju u američke izbore.

Da je polarizacija unutar američkog društva veća nego ikad smatra i politički analitičar Aleksandar Pavić, navodeći da ju je proteklih nekoliko mjeseci konstantno podgrijavala Bajdenova administracija dolijevajući stalno novo ulje na vatru - poručujući da je Donald Tramp glavna egzistencijalna i nacionalna prijetnja za budućnost SAD.

- Na ovaj način oni su na čelo Trampa stavljali metu, nazivajući ga državnim neprijateljem broj jedan. Bojim se da neko svesno potpiruje atmosferu građanskog rata. Mislim da iza svega stoji duboka država. Oni izazivaju ratove širom sveta, a sada su se okrenuli za 180 stepeni i očigledno im je u interesu da izazovu unutrašnji sukob u SAD - kaže Pavić.

Podsjeća i da su se 2021. operativci Demokratske stranke otvoreno hvalili u magazinu “Tajm” kako su radili na promjeni režima u SAD.

- Mnogi od njih su učestvovali u obojenim revolucijama u drugim delovima sveta. A one uvek podrazumevaju i veštačku polarizaciju društva koje je na meti, a na meti je već neko vreme i samo američko društvo - ubijeđen je Pavić dodajući da su pojedini mejnstrim mediji sve radili kako bi Trampa što više satanizovali u očima običnih ljudi.

Rezultat svega - siromašni su bijesni na bogate, a republikanci i demokrate jedni na druge. Raste i antisemitizam, ali i rasne tenzije zbog nekontrolisanih migracija. Svi su zbog nečega nezadovoljni i to u zemlji u kojoj gotovo svaka porodica ima bar jedan komad oružja.

PESIMIZAM

Početkom ove godine organizacija za procjenu rizika “Evroazijska grupa” smjestila je SAD na čelo liste najozbiljnijih rizika za svjetski mir s kojim bi se svijet mogao suočiti tokom ove godine i to ispred rata u Ukrajini i sukoba u pojasu Gaze. Pesimizam vlada i među samim građanima. Nedavno sprovedena anketa kompanije “Rasmusen riports” otkrila je da čak 41 odsto Amerikanaca vjeruje da će drugi građanski rat izbiti u narednih pet godina. Interesantno, kako godine prolaze, ovaj pesimizam je sve veći. Primjera radi isto ovo istraživanje, a sprovedeno 2018. godine, pokazalo je da je trideset odsto ispitanih ocijenilo da je moguć i realan unutrašnji sukob. Kako su naveli autori ovog istraživanja, za razliku od 19. vijeka, Amerikanci ovoga puta ne šiju sive i teget uniforme Konfederacije i Unije, već glavnu opasnost vide u seriji ideoloških i političkih podjela kojima je zemlja izložena raznim opasnostima više nego u vrijeme kada su se dvije vojske do istrebljenja jurile po poljima od Getisburga preko Atlante pa sve do Nešvila.

Ono što zabrinjava jeste i podatak, odnosno istraživanje Centra za politiku Univerziteta u Virdžiniji, koje je otkrilo da svaki peti ispitanik smatra da je političko nasilje u nekom stepenu prihvatljivo. Još dramatičnije upozorenje predstavlja istraživanje koje je pokazalo da oko 80 odsto Bajdenovih i Trampovih pristalica izbore vidi kao prijetnju demokratiji. Oni čak ne vide ništa sporno ukoliko bi se SAD podijelile na “crvene” i “plave” države. Uz to trećina republikanaca i oko 10 odsto demokrata latilo bi se oružja zarad spasa zemlje. Konkretno radi se o dvadesetak miliona Amerikanaca kojima je na raspolaganju oko 400 miliona komada oružja i milijarde metaka.

Da političko stanje unutar SAD nije nimalo sjajno i bajno upozorila je nedavno i profesorka sa Univerziteta Kalifornija Barbara Volter, svrstavajući SAD u red djelimično demokratskih država, poput Ekvadora, Somalije i Haitija. Autorka knjige “Kako počinje građanski rat i kako ga spriječiti” smatra da je Amerika mnogo bliža građanskom ratu nego što su Amerikanci to spremni da priznaju, objašnjavajući da od zatrovanog okruženja, podijeljenog društva, političkog ekstremizma, podrivanja autoriteta institucija i sveopšteg naoružavanja malo šta može ispasti na dobro. Ukazala je i na to da se SAD više ne dijele na sjever i jug, kao za vrijeme Građanskog rata ili na istok i zapad, već na urbane i ruralne Amerikance, što bi moglo izazvati gomilu malih ratova, po jedan u svakoj od država.

Atentat

Donald Tramp za dlaku je izbjegao smrt na subotnjem predizbornom mitingu u Batleru u Pensilvaniji. Na njega je pucao Tomas Metju Kruks (20), koga su likvidirali agenti Tajne službe. Policija je naknadno u Kruksovoj kući pronašla materijal za pravljenje bombi. Istraga pokušava da utvrdi motiv, ali se ispituju i propusti nadležnih službi zaduženih za zaštitu. Puška koju je koristio Kruks kupljena je legalno i pripadala je njegovom ocu. Epilog pucnjave, smrt bivšeg vatrogasca Korija Komperatora, koji je bio među publikom. Nakon što je čuo prve pucnje on se bacio na ženu i djecu, da bi ih zaštitio svojim tijelom. Osnivač privatne vojne kompanije “Blekvoter” Erik Prins smatra da je Tramp preživio zahvaljujući “lošoj procjeni vjetra” koju je napravio Kruks. Interesantno, novinar Taker Karlson je još u avgustu prošle godine upozorio da se priprema atentat na Trampa. Na ova njegova upozorenja tada su oštro reagovali mejnstrim mediji, poručujući mu da ne širi teorije zavjere.

Poziv na jedinstvo

Po izlasku iz bolnice Donald Tramp je pozvao građane na jedinstvo, poručujući da je u ovom trenutku, važnije nego ikad, da se cjelokupno američko društvo ujedini kako se “zlu ne bi dozvolilo da pobijedi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana