Ana Bekuta u Banjaluci, u Prijedoru Amadeus bend

M. Čigoja, D. Keleč
Ana Bekuta u Banjaluci, u Prijedoru Amadeus bend

Kao i Međunarodnu, stanovnici Republike Srpske Pravoslavnu novu godinu, 13. januara, dočekaće uglavnom u kućnoj atmosferi ili u kafićima, te znatno skromnije nego ranijih godina. Pretjerane euforije i skupog provoda za doček ove nove godine neće biti, a razlog za to su, naravno, "prazni džepovi" stanovnika.

Malobrojne opštine u Srpskoj organizovaće na trgovima doček Pravoslavne nove godine, uz vatromet i manje poznata estradna imena. Zbog poplava koje su 2010. godine zadesile Srpsku znatan broj opština, kao i za Međunarodnu novu godinu, ipak je odustao od proslave na otvorenom.

Novogodišnja noć na trgovima

Manji broj opština Republike Srpske na trgovima će organizovati doček Pravoslavne nove godine. Stanovnici će uglavnom uživati u zvucima narodne muzike, a neće izostati ni tradicionalni vatromet.

U najvećem gradu Srpske biće organizovan doček na Trgu Krajine gdje će prisutne zabavljati Krajiški trubači i Ana Bekuta sa "IN bendom". Za doček Pravoslavne nove godine izdvojeno je oko 36.000 maraka.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Milorad Petrić istakao je da će ova nova godina u Banjaluci imati i dodatni dio koji se odnosi na pravoslavlje.

- U ponoć će se oglasiti zvona na crkvama u gradu, a biće priređen i vatromet. Poslije toga će jedan od sveštenika Eparhije banjalučke blagosloviti skup, a onda će hor pjevati molitvene pjesme. To je novina koja će u budućnosti biti uspostavljena za Pravoslavnu novu godinu - kazao je Petrić.

On je istakao da je u Banjaluci Pravoslavna nova godina promovisana kao nešto posebno.

- Imamo najave mnogih ljudi sa strane koji žele da dođu, a i veliki broj stanovnika našeg grada će biti baš na trgu. Program ćemo koncipirati tako da počne oko 22 časa - kazao je Petrić.

Svetosavska omladinska zajednica uz podršku opštine Prijedor će, tradicionalno, i ove godine organizovati doček Pravoslavne nove godine.

Sekretar ove zajednice Duško Šalabalija potvrdio je da je priređen bogat kulturno-umjetnički program, koji će biti organizovan na malom gradskom trgu.

- U prvom dijelu programa nastupiće ansambl "Maskarada" iz Banjaluke, a gost večeri biće grupa "Amadeus bend" koja je poznata prijedorskoj publici jer je prije nekoliko godina nastupala povodom obilježavanja Dana opštine - rekao je Šalabalija.

On je dodao da će za sve Prijedorčane koji odluče da Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekaju na otvorenom na trgu biti služeno kuvano vino i čaj. Početak programa je zakazan za 21.30 časova, a u ponoć neće izostati ni vatromet.

Ipak, u većini opština u Srpskoj neće biti organizovanog dočeka. Tako će Mali Božić u Trebinju biti jedan sasvim običan dan.

Ni ove godine neće biti organizovanog dočeka u Trebinju, a iz godine u godinu sve manji je broj ugostiteljskih objekata koji se opredjeljuju da organizuju doček.

Razlog za to su sve prazniji džepovi Trebinjaca. Tako će oni slabijeg i srednjeg imovnog stanja biti u svojim kućama u porodičnoj atmosferi, dok će imućniji novogodišnju noć provesti u nekom od hotela u RS ili Srbiji.

Kafići bez rezervacija

U ugostiteljskim objektima širom Srpske organizuju doček Pravoslavne nove godine, ali rezervacija, za razliku od Međunarodne nove godine, uglavnom nema.

- Ponuda nije bogata kao za doček Nove godine po gregorijanskom kalendaru, ali su zato cijene znatno povoljnije - kažu ugostitelji u Srpskoj.

Tako većina banjalučkih kafića i klubova neće imati organizovan doček, a za sve goste biće slobodan ulaz.

- Još nismo dobili informacije da li će biti potrebne rezervacije za doček Pravoslavne nove godine, ali kao i prošle godine, mislimo da će biti slobodan ulaz - potvrdili su u banjalučkom klubu "Kapo".

Slična novogodišnja atmosfera biće i u ostalim banjalučkim kafićima i klubovima u kojima će, kako ističu, cijene pića biti iste kao i ostalim danima, te slobodan ulaz.

Doček Srpske nove godine u opštini Mrkonjić Gradu biće dosta skromniji u odnosu na doček Međunarodne nove godine. Na trgu neće biti organizovane proslave.

Kafići, restorani i moteli uglavnom će imati niže cijene rezervacija, a mnogi od njih planiraju da obezbijede i slobodan ulaz za svoje goste.

- Nećemo naplaćivati ulaz gostima, zbog toga što želimo da im izađemo u susret jer je ovo vrijeme praznika i mnogi su se istrošili, tako da će kod nas biti najvažnija dobra atmosfera - rekao je jedan od konobara u kafiću "Srbija".

Slična situacija je i ostalim kafićima, u kojima ističu da očekuju veliki broj gostiju, ali neće imati rezervacije niti neke specijalne ponude.

Praznična euforija jenjava

Iako je vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, čini se da ipak praznična euforija pomalo jenjava pred Srpsku novu godinu.

Tako, opština Zvornik neće imati organizovan doček Srpske nove godine na trgu, a što se tiče zvorničkih ugostitelja, stanje je šaroliko.

U restoranu "Avala" po prvi put poslije deset godina nije bilo organizovanog dočeka Nove, 2011. godine, a razlog je malo interesovanje. Ne planiraju da organizuju doček ni za Srpsku novu godinu, jer smatraju da je praznična euforija pomalo i prošla.

U kafe-piceriji "Fortuna" za Međunarodnu novu godinu ulaz se nije plaćao, a tako će biti i za Srpsku novu godinu.

I u kafe-piceriji "La skala", za razliku od prethodnih godina, za doček Nove, 2011. godine naplaćivana je samo rezervacija, dok se za Srpsku novu godinu neće naplaćivati ni rezervacija, a neće biti promijenjene ni cijene pića.

U motelu "Laguna" doček Nove, 2011. godine koštao je 50 maraka, što je na nivou prošle godine, s tim da je interesovanje bilo nešto manje nego prethodnih godina, a što se tiče Srpske nove godine, još uvijek nisu donijeli odluku da li će organizovati doček.

Zvorničanima koji vole organizovan doček preostaje da poslije blagodarenja u ponoć proslave dolazak Srpske nove godine u porti zvorničke crkve, gdje će biti priređeno narodno veselje uz muziku uživo i kuvano vino.

Malo zvučnih imena

Kao i za Međunarodnu novu godinu, u Foči će za proslavu Pravoslavne nove godine na gradskom trgu nastupiti lokalni bendovi i pjevači, a stanovnici će uživati uz skromnu čast, tradicionalno kuvano vino i vatromet. Za razliku od 31. decembra, euforija među stanovnicima je osjetno manja.

Za one koje euforija ipak ne napušta nešto skromniji doček Pravoslavne nove godine biće organizovan u lokalnim kafićima i restoranima, ali u većini njih ulaz će biti slobodan, dok rezervacija uopšte neće biti.

Fočanski kafe "Mućke" organizuje doček Pravoslavne nove godine, ali ni približno raskošan kao onaj 31. decembra, bez hrane i posebnog novogodišnjeg programa.

 - Ulaz je slobodan, cijene pića iste, a najvjerovatnije neće biti plaćanja rezervacija, već će prednost imati stalni gosti - kaže vlasnik lokala "Mućke" Milan Krstić.

Isto kaže i većina drugih vlasnika lokala, dok se u diskotekama plaćanje rezervacija podrazumijeva i za Pravoslavnu novu godinu, ali će cijena biti nešto niža u odnosu na posljednju decembarsku noć.

Sudeći po Fočacima, većina je nezainteresovana za doček Pravoslavne nove godine zbog manjka finansijskih sredstava, dok mnogi, ipak, tvrde da je Srpska nova godina jedina i prava naša nova godina, te da joj se iz tih razloga treba posvećivati veća pažnja.

U Bratuncu neće biti organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine na gradskom trgu. Iz lokalne uprave saopšteno je da su sredstva predviđena za tu namjenu izdvojena za pomoć porodicama koje su pretrpjele štetu od nedavne poplave.

Većina Bratunčana dočekaće Pravoslavnu novu godinu u krugu porodice i prijatelja, dok će se mladi, kao i za doček Međunarodne, zabavljati u ovdašnjim kafićima i restoranima.

Ugostitelji, uglavnom, nisu najavili rezervacije za 13. januar uveče, a cijene u restoranima, sa rezervacijom i konzumacijom, kreću se od 15 do 30 maraka.

U Srebrenici, takođe, neće biti organizovanog dočeka Pravoslavne nove godine. Provod mladima nudi se u diskoteci i dva kafića, gdje je ulaz slobodan.

Sa dobrim raspoloženjem u novu godinu

Jedno je sigurno, skroman ili ne, dobar provod za doček Pravoslavne nove godine u Srpskoj ni sada ne bi trebalo da izostane.

Dobro raspoloženje i prijatno društvo sasvim su dovoljni da i ova noć bude nezaboravna, i da optimistično, dok se kazaljke na satu budu poklapale, uđemo u Novu, 2011. godinu po julijanskom kalendaru i poželimo svima srećnu i uspješnu Pravoslavnu novu godinu.

Vrijeme

Prema prognozama meteorologa, i doček Pravoslavne nove godine proći će bez padavina.

- Očekuje se hladno i promjenljivo oblačno vrijeme, ali bez padavina - kažu meteorolozi.

Istorijat

Za pravoslavne narode koji vrijeme mjere po julijanskom kalendaru, 13. januara tačno u ponoć počinje Nova julijanska godina.

Na ovaj dan Srpska, Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Ruska zagranična crkva istovremeno obilježavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista jedan je od Gospodnjih praznika i jedno od objašnjenja suštine hrišćanstva i uloge Isusa Hrista u hrišćanskom svijetu. Ovim činom, kako kaže Sveto pismo, Isus Hristos preuzeo je na sebe grijehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog grijeha. Na ovaj dan, u svim hramovima SPC, služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog čiji pomen Crkva, takođe, slavi prvog dana nove godine.

Julijanski 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina. Mali Božić se smatra završetkom božićnih svetkovina. U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostatka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mijesi se obredni hljeb ili Vasilica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana