Amsterdam - grad muzej

Jelena Bjelica
Amsterdam - grad muzej

Amsterdam je jedan od najljepših i najneobičnijih gradova Evrope. To je grad karakteristične holandske arhitekture, kanala, brodića i mostova. Na prvi pogled imaćete utisak da je u Amsterdamu vrijeme stalo u 17. vijeku koji je poznat kao zlatno doba holandske kulture.

MNOGE EVROPSKE PRESTONICE obiluju istorijskim znamenitostima, ali ono što Amsterdam čini posebnim je to što je gotovo svaka građevina u užem centru grada u isto vrijeme kulturni spomenik i nečiji životni prostor, odnosno u isto vrijeme dio istorije i dio savremenog izgleda grada.

Amsterdam je muzej na otvorenom, riznica znamenitih građevina i spomenika pod otvorenim nebom, ali i moderna užurbana evropska prestonica. Glavni grad Holandije ima sve odlike metropole, živost i ritam velikog grada. Amsterdam spada u jedan od prvih urbanistički planiranih gradova sjeverne Evrope. Kanali i ulice šire se u koncentričnim polukrugovima.

STARIJI DIJELOVI GRADA ispresijecani su kanalima, na kojima se nalaze brojne stare građanske kuće. Amsterdam ima oko 160 kanala koji dijele grad na oko 90 ostrva, zbog čega se uz njega često veže naziv Venecija sjeverne Evrope. Amsterdamski kanali iz 17. vijeka su upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Evropi. Amsterdam je pun muzeja i galerija, poput Državnog muzeja (Rijksmuseum) s najvećom zbirkom holandske umjetnosti, Gradskog muzeja, Van Gogovog muzeja i Tropskog muzeja.

CENTAR GRADA JE trg Dam, na kojem se nalazi kraljevska palata iz 17. vijeka. U istočnom dijelu grada nalazi se nekadašnja jevrejska četvrt s Rembrantovom kućom, koja je danas muzej.

Pojedine ulice uz kanale ukrašene su dvoredima, a grad ima mnogo zelenih površina.

Pravi šarm grada leži u otmjenim gospodskim kućama trgovaca uz kanale i njihovim detaljima. Odlikuju ih karakteristične sjevernoevropske, izdužene fasade.

AMSTERDAM ĆE NESUMNjIVO ispuniti sva očekivanja posjetilaca, jer će u ovom gradu sigurno pronaći sve što traže - od romantičnih pejzaža do proslavljene Crvene zone, od holandskog slikarstva do odličnog šopinga.

Amsterdam je podjednako grad zabave i grad kulture. U njemu se može uživati gdje god da odete.

Istorija

Naziv Amsterdam prvi se put spominje u dokumentu od 27. oktobra 1275. godine, kada su stanovnici koji su gradili most i branu na rijeci Amstel oslobođeni plaćanja mostarine grofu Florisu Petom. Tokom Holandskog zlatnog doba u 17. vijeku Amsterdam je postao jedan od najbogatijih gradova na svijetu, vodeća evropska luka za prekookeansku trgovinu i finansijski centar svijeta. Krajem 19. vijeka, tokom industrijske revolucije, Amsterdam je proživio svoje "Drugo zlatno doba".

USLUGA                                                     CIJENA

Noćenje u hotelu                                     od 35 KM

Karta za tramvaj (za jedan sat vožnje)           5 KM

Tjestenina (porcija)                                od 14 KM

Pizza                                                      od 15 KM

Sok                                                         od 5 KM

Topli kakao                                             od 5 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana