Amor Bukić: Korupcija postoji i u medijima

Mehmed Dizdar
Amor Bukić: Korupcija postoji i u medijima

Prema izvještajima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, u posljednje četiri godine, svih pet okružnih tužilaštava u Republici Srpskoj imali su najbolje rezultate u Bosni i Hercegovini po broju riješenih prijava, istraga i podignutih optužnica. Ako bi davali ocjenu na osnovu ovih podataka onda bi mogli zaključiti da su tužilaštava u Republici Srpskoj najbolja u BiH.

Ovo je u intervjuju za "Glas Srpske" rekao glavni republički tužilac Republike Srpske Amor Bukić.

          - Ako bih ja davao ocjenu, onda bih rekao da je značajno unaprijeđen rad, da su postignuti dobri rezultati, ali da ima dosta prostora za unapređenje rada, posebno kada je riječ o kvalitetu i brzini vođenja istraga - naglasio je Bukić.

* GLAS: Šta je to najznačajnije urađeno za šest godina vašeg mandata na funkciji glavnog republičkog tužioca?  

BUKIĆ: Napravljen je značajan pomak u radu na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima organizovanog i privrednog kriminala. U saradnji sa policijom otkriveno je i procesuirano više grupa osumnjičenih za krivična djela pranja novca, trgovine drogom, falsifikate javnih isprava, trgovinom ljudima. Otkriveno je i procesuirano više organizovanih grupa koje su se bavile krađom automobila i drugim krivičnim djelima. Pored ovoga, okružna tužilaštva su provjeravala nepravilnosti navedene u preko 100  izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, što je rezultiralo i podizanjem optužnica protiv odgovornih lica.

* GLAS: Tužilaštvima i tužiocima  reformom pravosuđa koja je počela 2003. godine   povjerena je izuzetno značajna, vjerovatno najznačajnija uloga u borbi protiv kriminala. Da li su je opravdali?

BUKIĆ: Tačno je da su tužioci provedenom reformom dobili znatno aktivniju ulogu u borbi protiv kriminala. Međutim, tužioci bez policije tu svoju ulogu ne mogu uspješno ostvarivati, jer je i dalje teret otkrivanja počinilaca krivičnih djela uglavnom na policiji. Zahvaljujući novoj ulozi tužioca, kao i unapređenju saradnje tužilaca i policije, napravljeni su značajni pomaci u našem radu, koje sam već naveo, a o čemu  vaš list redovno informiše građane. Da nije napravljen ovaj pomak u radu tužilaštava, "Makroprom" bi najvjerovatnije i dalje prepakivao razne prehrambene artikle sumnjivog kvaliteta i prodavao ga građanima, a lakovjerni građani bi i dalje kupovali ukradena ili uvezena vozila sa falsifikovanom dokumentacijom.

* GLAS: Nerijetko se čuju kritike da su tužilaštva najslabija karika u pravosudnom sistemu. Iako policija dostavi izvještaje o krivičnom djelu, tužilaštva ih odbacuju zbog "nedostatka dokaza" ili istrage vode godinama primjer izgradnja Istočnog Sarajeva?

BUKIĆ:    Tužilaštva nisu najslabija karika u lancu pravosuđa ili institucija koje se bore protiv kriminala, ali jesu dežurni krivac i alibi za sve one koji ne rade svoj posao kako treba. Ne tvrdim da nemamo slabosti i da nema propusta u radu tužilaca, ali ne stoji ocjena da su uvijek tužioci krivi što neka istraga nije završila podizanjem optužnica ili osuđujućom presudom.

* GLAS: Tužilaštvu u nekim slučajevima redovno nedostaje dokaza. Veliki broj kriminalaca koje privodi policija, tužioci puštaju na slobodu primjer prostitucija u Derventi, pa su osumnjičeni pohapšeni po nalogu Tužilaštva BiH. Da li se tužioci plaše ili je riječ o nečem drugom?

BUKIĆ: Sviđalo se to nekome ili ne tužioci moraju imati dokaze da bi nekoga optužili, a na sudu je da cijeni da li su oni dovoljni za osuđujuću presudu. Ono što je još važno, to je da su ti dokazi pribavljeni od strane policije na zakonit način. Jedan broj slučajeva je propao upravo zbog toga što dokazi nisu pribavljeni na zakonit način.

Pravo je tužioca da podnese prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom, s tim da mora da navede i zakonske razloge za određivanje pritvora. U određenim slučajevima sudije ne dijele naše mišljenje, pa u skladu sa svojim ovlašćenjima ne određuju pritvor. Pritvor je jedna restriktivna mjera privremenog oduzimanja slobode nekom licu, koje je samo osumnjičeno da je počinilo neko krivično djelo i tužilac, a posebno sud, mora da vodi računa da li stvarno postoje razlozi za nečije zadržavanje u pritvoru. Tužilac se ovdje često nađe u veoma delikatnoj situaciji kada zbog težine djela i odjeka izvršenja nekog krivičnog djela u javnosti ima očekivanje javnosti i oštećenih da će se osumnjičeni zadržati u pritvoru. Sa druge strane tužilac ima zakonska ograničenja i sve veće insistiranje sudova, pa i pojedinih međunarodnih organizacija, na zaštiti  ljudskih prava i sloboda u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti  ljudskih prava i sloboda.

Kada je riječ o slučaju iz Dervente koji navodite, trebamo sačekati okončanje ovog slučaja pred Sudom BiH, da bismo donosili konačan sud. Koliko sam upoznat pritvorena lica u ovom slučaju su nedavno puštena na slobodu zbog nedostatka dokaza.

* GLAS: Da li su tužioci pod pritiskom politike ili mafije?

BUKIĆ: Tužioci su danas najusamljeniji u borbi protiv kriminala, gdje u novom sistemu nemaju ničiju podršku, a imaju mnoge protiv sebe. Nisam do sada pročitao ili čuo niti jedan pozitivan komentar na račun tužilaštava, pa makar u vezi jednog slučaja gdje je tužilaštvo podiglo optužnicu, a imali smo bezbroj napada, uvreda, omalovažavanja, prijetnji i čega sve ne.

* GLAS: U SAD tužiocu je bilo dovoljno da smijeni predsjednika te države zbog anonimnog izvora koji je govorio za medije. Koliko tužioci kod nas uzimaju u obzir pisanje medija?

BUKIĆ: Mislim da postoji mnogo razloga zbog čega se mi ne možemo i ne treba da poredimo sa SAD, tako da nam ni afera "Votergejt" nije baš dobar primjer. Iako smo vodili neke istrage po napisima iz medija, moram priznati da tužioci ne provjeravaju u dovoljnoj mjeri napise o navodnom kriminalu koji se iznosi u medijima. Razlog za to su i sami mediji u cijeloj BiH. Pratim dosta pisane i elektronske medije u BiH, posebno one u kojima se piše i govori o kriminalu.

Ono što je uočljivo to je da se ni vi iz medija ne slažete oko kriminala. Jedni mediji tvrde da se u određenom slučaju radi o kriminalu i pljački velikih razmjera, dok drugi mediji o tome istom slučaju navode da to nije tačno, da se radi o nečijim političkim ili drugim interesima. Svakako ovo ne treba da nam bude izgovor da ozbiljne i argumentovane i napise o kriminalu ne istražujemo.   

* GLAS: Postoje optužbe za korupciju u pravosuđu. Da li su Vam poznati takvi slučajevi i ko je od tužilaca sankcionisan zbog korupcije i mita?

BUKIĆ: U našoj svakodnevici možete čuti da korupcija postoji svagdje, pa čak i u medijima. Za ovih šest godina nisam dobio, ne prijavu, već bilo kakvu informaciju da je neki tužilac korumpiran. Volio bih kada bi mi neko dostavio takvu informaciju i sve bih preduzeo da mi u Republičkom tužilaštvu provedemo tu istragu.

Evo, koristim priliku da pozovem sve one koji znaju da neki sudija ili tužilac, lično ili preko nekog trećeg lica, traži novac za neku svoju uslugu iz domena  njegovih ovlašćenja, da me lično o tome obavijeste.

* GLAS: Da li ćete se ponovo kandidovati na funkciju glavnog republičkog tužioca? Ako nećete zbog čega?

BUKIĆ: Nemam namjeru da iskoristim pravo i mogućnost da u još jednom mandatu obavljam ovu funkciju. Prethodnih šest godina je bilo dosta teško za sve nas koji smo nosili teret odgovornosti provođenja reformi, posebno u tužilaštvima, koja su doživjela velike promjene kako u organizacionom, tako i u pogledu samog načina rada.

Kada tome dodate da je ovaj period bio opterećen visokim i značajnim kriminalom, složenim političkim odnosima, kao i drugim procesima karakterističnim zemljama u tranziciji, onda se neminovno trošite i gubite energiju. Moj lični stav je da je dobro da nakon šest godina dođe do promjene na ovoj funkciji, kako zbog javnosti, tako i zbog politike, kao i profesionalne zajednice. Vjerujem da u pravosuđu Republike Srpske ima kvalitetnih kadrova koji mogu uspješno obavljati ovu funkciju, dok ću ja svoj dalji rad usmjeriti u okviru prava i obaveza funkcije tužioca u Republičkom tužilaštvu.

Specijalno tužilaštvo RS         

* GLAS: Već nešto više od dvije godine radi Specijalno tužilaštvo RS koje je usmjereno na suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Koliko ste zadovoljni njihovim radom. Jesu li opravdali novac koji su potrošili? BUKIĆ: Da li je Specijalno tužilaštvo opravdalo novac koji je potrošilo treba da ocjene oni koji su dali novac. Ja na taj način ne ocjenjujem rad tužilaštava. Specijalno tužilaštvo je u ove dvije godine pokrenulo neke slučajeve koji su bili u žiži javnosti kao afere ("Privatizacija", "Željeznice RS", "Boska"), kao i više slučajeva organizovanog kriminala. Evo prije nekoliko dana Specijalno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv zločinačke organizacije koju je činilo 13 lica koje je neovlašćeno kupovalo i prodavalo kokain i eksplozijom izazvalo opasnost po život ljudi. Smatram da je ovo tužilaštvo doprinijelo uspješnijoj borbi protiv ovih najsloženijih oblika kriminala. Svakako veoma značajno je da se ovi slučajevi uspješno završe osuđujućim presudama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana