Amerikance na Mjesec lansirali Srbi

Dejan Vujanić
Amerikance na Mjesec lansirali Srbi

Čuveni "Apolo", svaki let rakete ili pokušaj leta, od prvog do posljednjeg 17, ispratila su dvojica Srba – Slavoljub Sem Vujić i Milojko Majkl Vučelić.

Vučelić i Vujić, dugogodišnji saradnici na projektima "Apolo" svemirskih letova u centru NASA u Hjustonu, predstavili su prošle sedmice u Beogradu svoja iskustva kako bi mlade ljude podstakli na to da svoj talenat primijene u Srbiji.

Vučelić i Vujić su se u projekte svemirskih letova na Mjesec uključili šezdesetih godina, kada su postali dio američkog "Apolo" tima.

- Želio sam da, poslije gotovo pet decenija, vidim kakva je situacija u Srbiji i da svoje iskustvo iznesem mladim ljudima i zainteresujem ih za nauku - rekao je Vučelić po dolasku u Beograd i izrazio uvjerenje da njegovo višedecenijsko naučno i poslovno iskustvo može biti od koristi budućim stručnjacima.

Milojko Vučelić rođen je 1930. godine u Garešnici, Hrvatska. Osnovnu školu završio je u Bjelovaru, a srednju školu u Zagrebu.

Diplomirao je teorijsku mehaniku 1954. godine na Mašinskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija je bio aktivni član Aerokluba Zagreb, a u Vazduhoplovnom centru u Vršcu je završio jedriličarski i pilotski kurs.  

Poslije diplomiranja odlazi u Njemačku i radi za "Mercedes-Benz" u Štutgartu, a zatim za "Ford" u Kelnu.

U Ameriku odlazi 1956. godine i počinje da radi u kompaniji "Cessna Aircraft", gdje je radio na projektovanju aviona "Cesna C182RG" i bio projektant prvog uvlačećeg stajnog trapa za taj avion. Poslije toga je radio kao projektant uređaja za spasavanje pilota iz aviona "F-104 Starfighter" i "B-58 Hustler".

U projektima iz programa "Apolo" učestvuje od samog početka programa 1962. godine. Na tim projektima je radio na analizama različitih koncepcija slijetanja na Mjesec, kao i na određivanju specifikacija raznih sistema matičnog broda i drugih sistema i uređaja.

Radeći na programu "Apolo", Vučelić je unapređivan na razne odgovorne tehničke i rukovodeće dužnosti, uključujući i odgovorni položaj u NASA kontroli svih "Apolo" svemirskih letova u Hjustonu.

Poslije havarije na misiji "Apolo 13", Vučelić je odlikovan najvišim američkim civilnim odlikovanjem "Presidental Medal of Freedom". Učestvovao je i u prvoj zajedničkoj USA-SSSR svemirskoj misiji, susretu u Zemljinoj orbiti 1975. godine.

Slavoljub Vujić je rođen 1934. godine u Foeniju, Rumunija (sedam kilometara od mjesta Jaša Tomić). Osnovnu školu je započeo u mjestu rođenja. Početkom rata, sa porodicom se preselio u Jaša Tomić, gdje je nastavio školovanje i završio nižu srednju školu, poslije čega je nastavio školovanje u Vršcu, koje je prekinuo, jer je sa porodicom emigrirao u Ameriku.

U Detroitu je završio elektronsko-komunikacijsku inženjersku školu, preselio se u Kaliforniju i tamo radio kao inženjer i administrator na različitim projektima za Ministarstvo odbrane. Učestvovao je u projektima raketa "Minuteman", "Polaris", "Peacekeeper", kao i u projektima raketa iz programa "Small Missile" i "National Missle Defence".

Učestvovao je i u projektu strateškog bombardera "B-1 Lancer".

Osim učešća u projektima Ministarstva odbrane, učestvovao je u programu svemirskih letova "Apolo".   

Uporedo sa radom, dr Vujić se školovao i stekao šest univerzitetskih diploma (AAA, BS, MA, EMBA, MA, Ph.D). Završio je Unuversity of Southern California (USC), a doktorsku disertaciju Viable National Missile Defence odbranio je na Claremont Graduate University (CGU).

Pokloni

Pomoćnik ministra u Sektoru za kulturnu, prosvjetnu, naučnu i sportsku saradnju sa dijasporom Vukman Krivokuća uručio je ovim naučnicima knjige u izdanju Ministarstva za dijasporu – "Ilustrovana istorija srpske dijaspore" i "Srbija od zlata jabuka", luksuzno izdanje čiji izdavač je "Princip pres".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana