Američka avantura Juga: Oživljavanje mita o „najgorem automobilu"

Tanjug
Američka avantura Juga: Oživljavanje mita o „najgorem automobilu"

BEOGRAD - Dokumentarni film "Jugo ide u Ameriku" reditelja Filipa Grujića, koji je trenutno u produkciji, prati filmsku ekipu koja putuje u starom automobilu Jugo dužinom cijele Amerike, saopštili su producenti.

Jugo je u svoje vrijeme bio proglašen za "najgori automobil u istoriji Sjedinjenih Američkih Država", međutim danas se više ni ne postavlja pitanje da li je najgori.

Danas je jugo egzotična pojava koja privlači puno pažnje, pokreće diskusije i živi život rok zvezde.

Autori ovog dokumentarca će tokom svog putovanja raditi intervjue sa ljudima koji su bili zaslužni za osnivanje Jugo Amerike osamdesetih godina, kao i entuzijastima koji i danas voze juga u Americi, usput pokušavajući da povežu priču Juga u Americi sa ličnom pričom raspada svoje porodice i zemlje, a takođe, postavljajući pitanje: "ko odlučuje šta je zaista loše" Kako bi sakupila potreban novac za završetak snimanja filma u Americi, autorska ekipa je pokrenula IndieGoGo crowdfunding kampanju.

Filmska ekipa je sredinom jula stigla u Njujork, odakle je otpočela svoju avanturu. Nakon obilaska istočne obale i znamenitosti gradova Vašingtona, Baltimora, Kolumbusa i Detroita, sledeća destinacija Juga je grad Čikago, u kome će ekipa filma imati priliku da upozna i snimi razne srpske kulturne organizacije. Nakon Čikaga, sledi put u Indijanapolis, Nešvil, pa zatim kroz države Alabama, Misisipi, Louisiana, Texas, Arizona, Nevada sve do Kalifornije i grada Los Anđelesa, gdje će Jugo konačno ostvariti svoj Američki san.

Reditelj i autor ovog dokumentarnog filma je pisac i dramaturg Filip Grujić.

Iza produkcijskog tima stoji producentkinja Čarna Vučinić, koja je svoje prvo producentsko ostvarenje imala na dugometražnom prvencu "Da li ste videli ovu ženu" rediteljskog para Dušana Zorića i Matije Gluščevića koji je premijerno bio prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji (2022) gdje je osvojio specijalno priznanje za montažu.

Autorsku ekipu filma čine i direktor fotografije Aleksa Borković, montažerka Kristina Todorović, dizajnerka zvuka Jana Baljak i snimatelji zvuka Aleksandar Blažić i Ivana Finci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana