Aljende ubijen, Neruda otrovan?

priredio: Milenko Kindl
Aljende ubijen, Neruda otrovan?

Sa zakašnjenjem od četiri decenije sudski dosijei Salvadora Aljendea i Pabla Nerude ponovo su otvoreni.

Istražni organi su se našli pred delikatnim zadatkom: treba da odgonetnu da li su se dvojica najpoznatijih Čileanaca (samo)ubila.

Narod traži istinu o tom neslavnom periodu čileanske istorije, kada je na tenkovima 11. septembra 1973. godine na vlast došao general Augusto Pinoče.

Tijelo predsjednika Aljendea je prošlog mjeseca ekshumirano, pošto se sumnja da je, kako je zvanično rečeno, izvršio samoubistvo iz "kalašnjikova" koji mu je prije toga, kao suvenir, poklonio Fidel Kastro.

Njegovi najbliži saradnici tvrde da je to režirana verzija, da je ta puška bila, ne u njegovom kabinetu u palati Moneda, nego u njegovoj kući.

Sada su na potezu forenzičari, koji bi, zahvaljujući novoj tehnici, trebalo da odgonetnu ovu misteriju.

Augusto Pinoče je 1973. godine, uz pomoć CIA, izvršio puč. Sve je od prvog časa bilo obavijeno misterijom. Nikada nisu pokazani ni meci ni puška iz koje je navodno Aljende izvršio samoubistvo dok je predsjednička palata bila pod blokadom armije, a porodici nije dozvoljeno da vidi njegovo tijelo.

Vojna hunta nikada nije sprovela istragu o smrti ljevičarskog predsjednika.

- Mislim da je dobro za državu i za svijet da se sudskim putem utvrdi uzrok njegove smrti i okolnosti pod kojima se to dogodilo - kaže sada, povodom otvaranja zakasnjele istrage, Aljendeova kćerka Izabela, koja je senator.

Početkom ovog mjeseca u Čileu je odlučeno da se otvori istraga i povodom smrti Pabla Nerude, nobelovca, velikog prijatelja ubijenog Aljendea, koji je umro samo 12 dana poslije vojnog puča. Zvanično se tvrdilo da ga je pokosio rak prostate, ali nezvanično se uvijek sumnjalo u tu verziju režima.

- Neruda je ubijen jer je bio intelektualac koga Pinoče nije želio da ima za protivnika u opoziciji. On je bio odveden u bolnicu iz bezbjednosnih razloga, a ne zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, kako se navodi u zvaničnoj verziji - tvrdi bliski saradnik i vozač velikog pjesnika Manuel Araja.

Mnogi sumnjaju da je poznati pjesnik - otrovan.

Pablo Neruda je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1971. godine i bio je veliki ljevičar.

Izazov

Nerudinu smrt sada će ispitati sudija Mario Karosa, koji je bio djelilac pravde i u slučaju Aljendea i 725 drugih neriješenih žrtava višegodišnje Pinočeove diktature. Biće to, bez sumnje, veliki izazov, pošto kriminolozi kažu da je u ovakvim slučajevima vrijeme koje je proteklo najveći neprijatelj istrage i utvrđivanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana