Akademik Vasilije Krestić: Zbog obzira prema zločincima, Srbi nemaju memorijalni kompleks

Srna
Akademik Vasilije Krestić: Zbog obzira prema zločincima, Srbi nemaju memorijalni kompleks

BEOGRAD - Akademik Vasilije Krestić smatra da su politička nezrelost i neopravdani obziri prema onima koji su činili zločine nad srpskim narodom u 20. vijeku razlog što Srbi i dalje nemaju svoj memorijalni kompleks.

U tom kompleksu, ističe Krestić u intervjuu Srni, trebalo bi da budu objedinjene sve srpske žrtve, a mladi bi učili o stradalnoj istoriji svog naroda.

Krestić se zalaže da svo srpsko stradanje bude obuhvaćeno tim memorijalnim kompleksom, te upozorava da se srpske žrtve ne smiju prećutkivati niti umanjivati, kao što je to činjeno decenijama unazad - nekada zbog lažnog bratstva i jedinstva, a danas zbog ulaska u EU.

"Zašto se prećutkuju žrtve NATO agresije 1999. godine? Sasvim je jasno i logično da se ne možete otvoreno i jasno izraziti o bombardovanju i o stradanju tokom NATO agresije kada treba da uđete u EU. To su političke igre. Sa jedne strane očekujete od njih usluge, a sa druge strane treba da im sudite", navodi Krestić.

Akadmik Krestić, objašnjavajući činjenicu da inicijativa za podizanje memorijalnog kompleksa nailazi na odbijanje, procjenjuje da "postoje neki obziri prema onima koji su počinili genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu".

"Mislim da je to jedna komunistička, titoistička politika i da je to još politika bratstva i jedinstva, te da postoji iluzija da ćemo, ukoliko prećutkujemo žrtve, naići na razumevanje onih koji su počinili zločin", smatra Krestić.

On upozorava da takvo ponašanje predstavlja novi zločin prema žrtvama Jadovna, Jasenovca, Garavica... kao i da je riječ o neracionalnom ponašanju i politici koja apsolutno nema nikakvo uporište u zdravom razumu.

Vasilije Krestić naglašava da je svojevremeno podržao inicijativu da se genocid nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nazove - pokoljem, na šta se u Hrvatskoj nisu mnogo obazirali, ali je to "naišlo na otpor u srpskoj sredini".

"To su oni, koji su, nažalost, spremni da slede politiku proustaških, propavelićevskih, pa i protuđmanovskih sledbenika koji idu na smanjivanje srpskih žrtava i umanjivanje zločina. Za njih je pokolj nešto što je strašno - a jeste strašno - i zbog toga nisu spremni da genocid označe kao pokolj", navodi Krestić u intervjuu Srni.

On naglašava da "svi nad kojim je počinjen genocid imaju pravo da ga nazovu tim imenom sem Srba".

"Svi imaju prava - i Jevreji i Romi - da nazivaju te zločine genocidom. Međutim, u srpskoj sredini, određeni krugovi, koji slede tu neracionalnu i antisrpsku politiku izbegavanja pravog naziva - genocid, nastoje da ublaže dimenzije zločina, odnosno pokolja", naglašava Krestić.

On smatra da Srbi "još kalkulišu i igraju neku ulogu koju je nametnuo komunizam".

"Ulogu koju nam je nametnuo Josip Broz i koja i dalje ide na to da se neguje bratstvo i jedinstvo, koje vide u perspektivi, a neće da se suoče sa činjenicama da za bratstvo i jedinstvo trebaju partneri, a ne samo jedna strana", navodi Krestić.

Akademik Krstić ocjenjuje da takvo ponašanje predstavlja "lutanje po prašumi, gubljenje vremena i skroz neracionalnu, antisrpsku politiku, koja više ide u prilog počiniocima genocida nego stradalnicima".

U osvrtu na sve češće isticanje antifašističke tradicije hrvatskog naroda, Krestić navodi da se "Hrvati vrlo spretno izjašnjavaju kao antifašisti, a, sa druge strane, u sopstvenoj zemlji ne sprečavaju one koji slede Tompsona i ustaške simbole niti kažnjavaju one koji ruše antifašističke spomenike širom Hrvatske".

"Hrvatsko društvo je, naizgled, podvojeno. Ali, znatnim delom, i hrvatska politika i društvo u celini nisu se oslobodili ustaštva i ideologije Ante Pavelića", kaže akademik Vasilije Krestić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana