Znate li zašto avioni stižu brže na istok nego na zapad?

GS
Foto: X.com

Iako na dužinu leta utiču razni faktori, rotacija Zemlje igra ključnu ulogu u ovom fenomenu. Zemlja se okreće oko svoje ose, a ova rotacija izaziva efekte kao što je Koriolisova sila.

Koriolisova sila utiče na kretanje čestica u rotirajućem sistemu, poput Zemljine rotacije. Na sjevernoj hemisferi djeluje desno, na južnoj hemisferi lijevo, a na ekvatoru je nula.

Koriolisova sila igra ključnu ulogu u oblikovanju vjetrova i atmosferske cirkulacije. Na sjevernoj hemisferi, vazduh će se kretati od zapada ka istoku, dok će na južnoj hemisferi kretanje biti suprotno. Ovo je posebno primjetno u mlaznim strujama visoko u atmosferi.

Mlazni tokovi su uski pojasovi brzih vetrova u gornjoj troposferi i donjoj stratosferi. Oni igraju ključnu ulogu u određivanju ruta letova i vazdušnoj plovidbi. Mlazni tokovi mogu gurati avion i značajno uticati na brzinu i vrijeme leta. Avioni će često koristiti ove struje kako bi uštedjeli gorivo ili izbjegli nepovoljne uslove. Letovi ka istoku obično se planiraju tako da iskoriste ovaj vjetroviti potencijal, smanjujući vrijeme i potrošnju goriva.

Na kraju, uticaj mlaznih struja se odnosi i na kratke letove, ali je obično suviše mali da bi se značajno osjetio. Ovaj efekat se obično gubi u uobičajenim kašnjenjima na aerodromima, ali je ključan za planiranje dugih letova na velike udaljenosti, prenosi 24sedam.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana