Zlatni trougao i dalje privlači turiste

B92
Zlatni trougao i dalje privlači turiste

Madrid - Tokom prethodne godine „Zlatni trougao umjetnosti" u Madridu uspio je da privuče više posjetilaca nego 2011, uprkos ekonomskoj krizi koja i dalje pogađa veći dio planete.

Vjerovatno najpoznatiji umjetnički trougao na svijetu čine tri čuvena muzeja, prestižni, klasici okrenut Muzej Prado, savremeni centar „Reina Sofia", koji nosi ime čuvene kraljice Sofije i privatna kolekcija „Thyssen-Bornemisza".

Brojna svjetska umjetnička djela koja potpisuju Pikaso, Velaskez, Goja, Gogen, Van Gog i drugi veliki umjetnici smještena su u muzejima koji su udaljeni svega nekoliko minuta hoda.

Zbog neporcjenjive vrijednosti djela, Madriđani o svojim muzejima često pričaju u superlativu, dodajući uz popularnu sintagmu „trougao umjetnosti" pridjeve kao što su zlatni, magični ili božanski.

Najveći među njima, i jedan od najvećih muzeja u Evropi, Prado je protekle godine privukao 2.8 miliona posjetilaca kojima treba dodati i više od trista sedamdeset hiljada ljudi koji su posjetili poutujuću postavku muzeja u drugim zemljama.

Muzej trenutno ulazi u petu godišnjicu renoviranja i uvećanja, bilježeći godišnji porast posjetilaca za osam posto u odnosu na 2011. godinu.

Veliku posjećenost muzej duguje i povoljnim cijenama kao i brojnim mogućnostima za besplatan obilazak.

Primjera radi, oni koji žele da obiđu stalnu postavku muzeja svakodnevno imaju priliku da dva sata pre kraja radnog vremena uđu bez plaćanja ulaznice.

Dom za djela moderne umjetnosti, muzej „Reina Sofia" zabilježio je manju posjetu u odnosu na 2011. godinu, ali je uprava muzeja to očekivala, s obzirom na to da je ove godine zbog nedostatka novca priređeno znatno manje izložbi.

Tako je umjesto dva miliona i sedamsto hiljada posjetilaca zabilježenih 2011. godine, lani „uknjiženo" dvjesta hiljada posjeta manje.

Muzej je ipak zabilježio porast broja onih koji su u obišli stalnu postavku muzeja.

Kolekcija koju predvodi slavna Pikasova „Gernika" takođe se može besplatno obići po uzoru na pomenuti sistem koji funkcioniše u Pradu.

U oba slučaja ljubitelji umjetnosti trebalo bi da porane i da se pripreme na čekanje u dugim redovima na ulazu.

Za razliku od ova dva, treći dio magičnog trougla čini privatni muzej „Thyssen-Bornemisza" u koji nije mogući ući besplatno, ali jeste moguće ostvariti popust na ulaznicu u zavisnosti od toga da li ste student, penzioner...

Dijelom zbog toga, ali i zbog obimom manje kolekcije, ovaj muzej za 2012. bilježi posjetu od milion i dvjesta pedeset hiljada prodatih ulaznica.

Najviše znatiželjnika privukle su dvije tematske izložbe posvećene Edvardu Hoperu i Polu Gogenu, a njih slijedi i stalna postavka koja obuhvata djela Ticijana, Van Goga, Rubensa, Van Dajka...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana