Zlatibor - srce Srbije

Danijela Stokanić
Zlatibor - srce Srbije

Zlatibor, jedno od najpoznatijih turističkih mjesta na ovim prostorima, nalazi se u srcu Srbije. Krasi ga razvijeni zdravstveni turizam, a posljednjih godina i prelijepe staze za skijanje.

Istovremeno, zlatiborski kraj zanimljiv je i zbog njegovanja tradicije. Na ovoj planini možete da doživite zimsku bajku, jesenju čaroliju ili ljetnu magiju. Zimi Zlatibor nudi sve pogodnosti modernog ski-centra.

Na Zlatiboru je puno izazova. Pored sankanja, skijanja, snoubordinga (skijanja na dasci), popularno je i uzbudljivo sankanje na gumama. Gume za ovu vrstu sankanja slične su onim za plivanje, brze su, ali bezopasne, pa i oni trapaviji mogu da se spuštaju. Obavezno isprobajte sve akrobacije na snijegu.

Ako niste jahali, ovo je odlična prilika. Strah nestaje poslije samo nekoliko trenutaka. Konji su pitomi, svugdje je snijeg, pa i ako padnete nije strašno. Oprezno sa galopom i osjetićete duži trenutak sreće koji će vam sigurno ostati u sjećanju.

Na zlatiborskoj Obudojevici vrvi kao u košnici od zimskih radosti, skijanje, klizanje, krstarenje zimskim kočijama, ski-sankama, vožnja kvadrociklima. Za sve one koji su željni adrenalina, puštena je u rad staza Zmajevac u Ski-centru Torni.

Ljeti planinski turizam sa svim oblicima zdravog života, rekreacije, tradicije i srpske kulturne zaostavštine dočekuje turiste i prolaznike.

Nezaobilazna zlatiborska pijaca upotpunjuje želju za suvenirima ili zlatiborskim specijalitetima - pršutom, kajmakom i sirom. Na glavnom zlatiborskom trgu tradicionalno travar "Žbun" nudi turistima ljekovite "plodove" ovog kraja.

Zlatibor nudi mnogobrojne dnevne izlete. Boravak u bilo kojem objektu Turističkog centra "Zlatibor" uvijek je svojevrstan doživljaj, spoj odmora i uživanja. Jedan od zanimljivih lokaliteta je Murtenica, nekadašnja "hajdučka planina", jedinstvena zbog rasporeda vegetacije.

Jednako prijatan dan možete provesti i ukoliko se odlučite za obilazak kanjona Crnog Rzava, iznad kojeg ka nebu stremi vis Čavlovac, zatim odlazak na Tornik. Zlatibor je, između ostalog, poznat i po najčistijem vodotoku u Srbiji. Ovo mjesto je ujedno vrlo bogato odličnom zabavom, ima puno uslužnih lokala, restorana i mjesta za noćni provod.

Stopića pećina

Turistima su posebno interesantne pećine. Zasad je dostupna samo Stopića pećina. To je riječna pećina, kroz koju protiče Trnavski potok. Turistički dio pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, a to su prostrani ulaz, dugure - otvori na tavanici, siparska kupa "Pseće groblje", vodopad "Izvor života" i niz bigrenih kada.

 

Usluge                                     Cijene u KM

Smještaj                                  od   40

Ručak                                       od  15

Piće                                        od  5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana