Zgrada koja podsjeća na "ljudski mravinjak": U njoj živi između 11.000 i 18.000 stanovnika

GS
Foto: X.com

U gradu Kudrov u Lenjingradskoj oblasti na sjeverozapadu Rusije, nalazi se jedna od najvećih stambenih zgrada u zemlji, ogromna građevina ovalnog oblika koja istovremeno fascinira i uznemiruje posmatrače.

Završena 2015. godine kao dio prostranog stambenog kompleksa "Novij okkervil", kolosalna zgrada ima 3.708 stanova i 35 ulaza, u kojima živi između 11.000 i 18.000 stanovnika. 

Tačan broj nije poznat jer ruski mediji daju različite procjene, piše Dnevno.hr, prenosi N1.

Ogromna zgrada je prvi put privukla međunarodnu pažnju 2021. godine kada su fotografije iz vazduha dijeljene na Redditu i brzo prikupile više od 50.000 lajkova i izazvale hiljade komentara.

Fotografije betonskog diva, koji se često opisuje kao "ljudski mravinjak", izazvale su i fascinaciju i zabrinutost, a mnogi su upoređivali gusto naseljenu strukturu sa košnicom pod jednim džinovskim krovom.

Oštar, utilitaran dizajn zgrade, koji podsjeća na arhitekturu iz komunističkog doba, i njena sumorna lokacija na periferiji Kudrova doprinose utisku života unutar ovala kao sumornog i klaustrofobičnog.

Stanovi na donjim spratovima okrenuti prema unutrašnjem dvorištu dobijaju minimalnu sunčevu svjetlost, što dodatno povećava osjećaj sumornosti. Uprkos ovoj zabrinutosti, neki stanovnici tvrde da život unutra nije tako loš kao što se čini.

Jedan stanovnik, pružio je pozitivniju perspektivu, primijetivši dostupnost parking mjesta, blizinu tržnog centra i iznenađujuće prostrane stanove.

Prema njegovim riječima, ove praktične prednosti čine život u ogromnoj građevini lakšim nego što bi autsajderi mogli da očekuju.

Međutim, sama veličina zgrade dovela je do logističkih i bezbjednosnih problema. 

Korisnici Reddita zamišljali su izazove sa kojima se kuriri suočavaju prilikom dostave paketa u jedan od hiljade stanova raspoređenih na 25 spratova i 35 ulaza, poredeći to sa traženjem igle u plastu sijena. 

Na sreću, zgrada je opremljena brzim liftovima, koji stanovnicima i posjetiocima pomažu u snalaženju u prostranoj zgradi.

Još jedno pitanje koje su pokrenuli komentatori je scenario noćne more požara u zgradi, što dovodi do potrebe za masovnom evakuacijom. Pomisao na bezbjednu evakuaciju hiljada ljudi iz tako gusto zbijenog okruženja je uznemirujuća, iako ostaje čisto spekulativna briga.

Uprkos pomiješanim reakcijama na društvenim mrežama, programeri Novog Okkervila promovišu zgradu kao idealno mjesto za bjekstvo od bučnih urbanih sredina, naglašavajući mirna dvorišta i šetališta u kojima stanovnici mogu da uživaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana