Zemlje sa Olimpijade za koje (ni)smo čili!

Magazin.hr
Zemlje sa Olimpijade za koje (ni)smo čili!

Širom svijeta postoje mjesta koja se nalaze u često zaboravljenim destinacijama, pa time nezasluženo ostaju mnogim ljubiteljima putovanja daleko od radara.

Na stranici lonelyplanet.com sastavili su listu nekih zaboravljenih destinacija koje ljubitelji putovanja ne bi trebali ignorisati.

Surinam

Surinam, bivša Holandsa Gvajana, zemlja je na sjeveru Južne Amerike. Na jugu ima granicu s Brazilom, a na sjeveru izlaz na Atlantski okean. Bivša holandsa kolonija obiluje spojem raznih kulturnih uticaja; britanskih, holandskih, kineskih, indijskih i indonezijskih. Surinam posjetiocima nudi puno toga što bi im se moglo svidjeti. Glavni grad Paramaribo zadržao je finu holandsku arhitekturu, ali pravi dragulji su prirodni rezervati ove zemlje.

Togo

Togo je država u zapadnoj Africi. Na jugu izlazi 56 km dugom obalom na Gvinejski zaljev, dio Atlantskog okeana, a graniči na zapadu s Ganom, na sjeveru s Burkinom Faso i na istoku s Beninom. Glavni grad Lomé krase plaže i palme u nizu, ali dalje prema unutrašnjosti zemlje, iznenadiće vas duboke doline i visoke planine. Kako navode, u Togu se može naći ponešto za svakoga.

Sao Tome i Principe

Malo je ljudi čulo za ova dva 'uspavana' ostrva koja ujedno čine i državu Demokratska Republika Sao Tome i Principe. Nalaze se u Gvinejskom zaljevu. Ostrva su jedan od drugoga udaljeni 140 km i nalaze se oko 250 kilometara od sjeverozapadne obale Gabona. Podaci o prirodnim ljepotama ovih ostrva 'cure', no putnici se nekako oglušuju na to. Milje pustih plaža, kristalno plavo more idealno za istraživanje ronjenjem, nazubljene stijene, bujne prašume, ukusno svježe voće, prava kafa i plodovi mora - treba li vam još nešto?

Komori

Komori su ostrvska država u južnoj Africi. Nalaze se u Mozambičkom kanalu između ostrva Madagaskara i afričkog kopna. Sastoje se od tri veća vulkanska ostrva: Vaziđa (Grande Comore, 1.148 km²), Nzvani (Awouan, 425 km²) i Mvali (Mohéli, 290 km²) i nekoliko manjih. Tradicionalno stajalište za brodove, Komori, nekada je vrvjelo posjetiteljima, danas ima samo 25.000 posjetioca godišnje. Ova tropska idila s jednom od najvećih svjetskih laguna nezasluženo je zaboravljena destinacija.

Nauru

Nekad davno mali ostvro Nauru u obliku krumpira bio je među najbogatijim zemljama na svijetu po stanovniku. Bogatstvo je ljudima ovog otoka donio fosfat. Danas fosfata više nema, ostali su napušteni rudnici. Nauru krasi krajolik koji evocira na melanholičnu poeziju - stjenovite i zelene površine, vjetroviti okean i jata morskih ptica... Predivno! Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu nedaleko od ekvatora. Po površini je nešto manja od Brača. Ova zemlja je najmanja vaneuropska država i najmanja svjetska republika te jedina država na svijetu bez glavnog grada.

Niu

Niu je ostrvska država u južnom Pacifiku, u blizini Tonge i 2.400 km sjeveroistočno od Novog Zelanda. Ima površinu Niue od 260 km² i 13 naselja. Ostrvo je najveći uzdignuti koraljni atol na svijetu. Niue vidi tako malo posjetioca da postoje samo dva leta sedmično po jedan iz Auklanda (Novi Zeland) i Apie (Samoa). Niue nije klasični raj na Pacifiku, ima tek nekoliko plaža, ali isplati se zaviriti u neke fantastične spilje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana