Zanimljiva istorija najmanjeg ostrva na svijetu

cntraveler.com
Zanimljiva istorija najmanjeg ostrva na svijetu

Da li znate koje je najmanje ostrvo na svijetu? Uostalom, šta se smatra pravim ostrvom?

Britanska vlada odgovorila je na to pitanje 1863. zvanično proglasivši bilo koju tačku kopna koja je ili (a) naseljena, ili (b) ima dovoljno trave za ljetnju ispašu barem jedne ovce". To znači da ostrvo može biti površine svega 80 ari, da bi opravdalo svoj status.

U tom duhu, Ginisova knjiga svjetskih rekorda dodjelila je nagradu za Najmanje ostrvo Bišop Roku, najzapadnijem u arhipelagu Sili.

Bišop Rok je, međutim, premali za ispašu bilo koje životinje: tokom oseke ostrvo je dugo samo 46 metara, a široko 16. Dakle, ima površinu tri teniska terena.

U Srednjem vijeku Bišop Rok bio je poznat kao Men Epskop i kriminalci su ovde ostavljani sa korom hljeba i vodom, a obično bi ginuli pokušavajući da otplivaju do najbližeg kopna.

Međutim, 1847. nakon serije skupih potonuća brodova u ovoj oblasti, Kruna je odlučila da na ostrvcu podigne svjetionik, koji se i danas tu nalazi.

Tokom plime, svjetionik prekriva svaki kvadratni centimetar Bišop Roka, pa možete zamislite kakve muke su imali njegovi graditelji.

Poslije čitave decenije gradnje u teškim uslovima i nakon što je jedan gotovo završen svjetionik raznesen u oluji, Bišop Rok svjetionik konačno je zasvjetlio.

Čuvari su se uselili u svjetionik 1858, što znači da je Bišop Rok postao naseljen i time je postao najmanje ostrvo u Britaniji.

Istini za volju, svjetionik je automatizovan 1992. i više nema potrebe da čuva stanare, ali iz Ginisove knjige rekorda insistiraju da je Bišop Rok barem "Najmanje ostrvo na svijetu sa podignutom građevinom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana