Zadar - biser Jadrana

Jelena Bjelica
Zadar - biser Jadrana

Zadar je centar Zadarske županije, grad koji postoji već više od 3.000 godina na istočnoj obali Jadranskog mora. More Zadar razdvaja na dva dijela - novi i stari grad, koji se nalazi na poluostrvu. Stari i novi dio Zadra spojeni su mostom, sa kojeg se u večernjim časovima može gledati spektakularan zalazak sunca.

Vijekovi postojanja donijeli su Zadru brojne vladare i narode, koji su za sobom ostavili bogato kulturno-istorijsko nasljeđe. Zato se danas u ovom gradu mogu vidjeti mnoge znamenitosti koje su uglavnom smještene na poluostrvu. Upravo one, zajedno sa prekrasnim zadarskim plažama, privlače u Zadar desetine hiljada turista svake godine.

SIMBOL ZADRA JE crkva Svetog Donata iz devetog vijeka, koja je sagrađena na ostacima rimskog foruma. To je i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog srednjeg vijeka.

Njen prostor se, zbog sjajnih akustičnih karakteristika, koristi za muzičke programe.

Ispod temelja Svetog Donata i biskupske palate proteže se dio glavnog trga iz rimskih vremena - Foruma, koji datira iz prvog vijeka prije nove ere.

U blizini je Kalelarga ili Široka ulica, glavna i najpoznatija zadarska ulica, koja se proteže od Narodnog trga do Foruma. U Drugom svjetskom ratu uništene su gotovo sve zgrade u ulici, pa je obnovljena u modernističkom stilu zadržavajući samo osnovni smjer.

OBAVEZNO TREBA VIDJETI i Zadarsku katedralu posvećenu svetoj Stošiji, čiji zvonik dominira gradom.

Pravoslavna crkva Svetog Ilije podignuta je neposredno uz Forum u 16. vijeku, a nadograđena je dva vijeka kasnije.

U građevnom sklopu crkve Svete Marije, odnosno njenog samostana 1972. godine formirana je reprezentativna postavka - stalna izložba crkvene umjetnosti i jedna od najvrednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvana "Zlato i srebro Zadra".

Poluostrvo okružuju gradske zidine (Muraj), odnosno sačuvani ostaci iz rimskog doba, iz srednjeg vijeka te najviše iz 16. vijeka. Uz bedeme se nalazi srednjovjekovna Kapetanova kula, a najslikovitiji dio nalazi se na južnom dijelu kod lučice "Foše", gdje se nalaze i Kopnena vrata iz 1543. godine. Prema luci, blizu crkve Svetog Krševana nalaze se Morska vrata iz 1573.

GLAVNI ZADARSKI TRG, koji je okupljalište Zadrana i brojnih turista, prepun je prekrasnih građevina.

Dominantna tačka zadarske panorame gledajući s mora je veleljepna zgrada Univerziteta na Novoj rivi, izgrađena prema projektu bečkog arhitekte Karla Susana početkom 20. vijeka. Kompleks zgrada sagrađen je u obliku slova "L", koji zatvara bastion zadarske Citadele s južne i zapadne strane.

Zadar krase i prekrasne i dobro uređene plaže, od kojih su najpoznatije Kolovare i Borik. Tu su i znamenitosti novijeg datuma - jedinstvene Morske orgulje i Pozdrav suncu, oko kojih se okupljaju brojni turisti.

Istorija

Šire zadarsko područje naseljeno je još od pradavnih vremena. Nalazi ranije kulture datiraju još od starijeg kamenog doba. Prije naseljavanja ilirskih plemena ovaj je prostor naseljavao pradavni mediteranski narod, iz čijeg predindoevropskog jezika vrlo vjerovatno potiče i sam naziv naselja. Kroz istoriju je Zadar imao nekoliko imena, ali sva su bila slična, poput Iadere ili Idasse.

U periodu seobe naroda i prodora varvara dolazi do postepene stagnacije Zadra, a u petom vijeku, pod vlašću Istočnih Gota, grad je sasvim osiromašio. Period 16. i 17. vijeka obilježen je u Zadru prodorima turskih osvajača, a poslije pada Venecije 1797. Zadar i Dalmacija pripojeni su Austriji. Poslije Drugog svjetskog rata grad se razvija u snažan ekonomski i kulturni centar.

 

USLUGE                                                              CIJENE

Hotel tri zvjezdice                                        od 80 KM

Autobuska karta (povratna)                           od 90 KM

Ulaz na plažu (bez automobila)                od 2,5 KM

Kafa                                                                    od 2 KM

Sok                                                                      od 3 KM

Ručak                                                                   od 30 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana