Vrbas raj za ribolovce

Jasmina Perišić
Vrbas raj za ribolovce

Banjaluka - Rijeka Vrbas nedavno je na području grada poribljena sa 120.000 komada potočne pastrmke, a članovi Sportsko-ribolovnog društva Banjaluka planirali su da do kraja godine puste još 300.000 komada ove plemenite vrste ribe.

Po ocjenama stručnjaka, kvalitet vode Vrbasa je, uprkos brojnim kišama, poplavama, ali i otpadu koje donose pritoke i koje stižu kanalizacionim odvodima, na zadovoljavajućem nivou.

- Nije mali broj vrsta riba koje su osjetljive na kvalitet vode i ne bi opstale da je Vrbas zagađen. Pastrmka je najbolji primjer za to. Inače, u Vrbasu obitava oko 50 vrsta riba i to je bogatstvo koje moramo čuvati - rekao je ihtiolog na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka docent dr Radoslav Dekić.

Prema njegovim riječima, Vrbas je atraktivan za ribolovce.

- U krajiškoj riječnoj ljepotici dominiraju cipridne vrste riba kao što su škobalj, klen, potočna i obična mrena. Vrbas je bogat i salmonidnim vrstama: potočnom pastrmkom, lipljenom i mladicom koje su veoma atraktivne za ribolovce. Po našim saznanjima, poplave i višak vode, osim mogućih migracionih pomjeranja, nisu izazvale posljedice po riblji fond. Ipak, da bi bila izvršena analiza stanja naseljenosti ribom rijeke Vrbas, neophodno bi bilo izvršiti opsežna istraživanja kako bi bilo ustanovljeno stanje ribljeg fonda - kazao je Dekić.

Ističe da još više treba da bude unaprijeđena ribočuvarska služba, kako bi bio spriječen nelegalni ulov ribe, ali i zaštićena riblja plodišta, naročito u vrijeme mrijesta, a to je za skoro sve vrste riba sada u proljeće.

- Detaljna istraživanja faune riba srednjeg i donjeg toka rijeke Vrbas, znači na području Banjaluke, posljednji put sprovedena su od 1994. do 1996. godine, dok su istraživanja manjeg obima na određenim dijelovima rijeke Vrbas sprovođena i u kasnijem periodu.

Koordinator čuvarske službe u Sportsko-ribolovnom društvu “Banjaluka” Marinko Popović rekao je da Vrbas svake godine poribljavaju pastrmkom.

- Imamo svoje ribogojilište Klašnik i matično jato koje svake godine iznjedri oko 500.000 mladi potočne pastrmke. Od toga većinu pustimo u rijeku Vrbas. Vrbas je atraktivan za ribolovce, ali je nedovoljno turistički iskorišćen. Uz bolju promociju mogli bismo privući ljubitelje atraktivnog ribolova i prirodnih ljepota - rekao je Popović.

Krivolov

Marinko Popović ističe da je ribočuvarska služba aktivna 24 časa i da je uspješna u borbi sa krivolovcima.

- Oduzimamo podvodne puške, mreže i sve druge “instrumente” kojima se služe ribokradice. Mladica, ta riječna kraljica, doskoro se mogla naći u pojedinim restoranima na jelovniku. Sada je toga manje ili je gotovo iskorijenjeno. Treba da podignemo svijest ljudima kakvo je Vrbas bogatstvo i koliko treba da ga čuvamo. Da ovakvu ljepoticu imaju u drugim dijelovima Evrope, to bi bio nepresušan izvor zarade - rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana